24 Φεβρουαρίου 2012

Είδες η ΔΕΗ; Κλείνει τώρα και τις βιομηχανίες!

Σε λουκέτο μπορεί να οδηγήσει ακόμη και τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας η απόφαση της ΔΕΗ να προχωρήσει μονομερως, και εν μέσω διαπραγματεύσεων, στην αύξηση των τιμολογίων ρεύματος υψηλής τάσης, οδηγώντας χιλιάδες άτομα στην ανεργία και σμπαραλιάζοντας ότι έχει απομείνει από την ελληνική βιομηχανία. 

Η καταγγελία γίνεται από τις ίδιους τους βιομήχανους, που με επιστολή τους προειδοποιούν τον αρμόδιο υπουργό Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ότι πλέον «είναι αδύνατο για τις επιχειρήσεις υψηλής τάσης να επωμιστούν όλο το βάρος των αυξήσεων...».   


Και βέβαια, η επιστολή δεν υπογράφεται από τυχαίους βιομηχάνους, αλλά από την ΕΒΙΚΕΝ, την Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, που εκπροσωπεί 17 μεγάλες εταιρίες μεταξύ των οποίων η ΑΓΕΤ Ηρακλής, η ΕΛΒΑΛ, η Ελληνική Εταιρεία Χάλυβος, η Μακεδονική Εταιρεία Χάρτου, η Σιδενόρ, η Sovel, τα Σωληνουργεία Κορίνθου, ο Τιτάνας, η Χαλκόρ, η Χαλυβουργία Ελλάδος, η Χαλυβουργική, η Χάλυψ και η Χαρτοποιία Κομοτηνής. 

Γιατί όμως έφτασαν οι βιομήχανοι σε αυτό το σημείο;  

Στις 8 Φεβρουαρίου και εν μέσω της διαδικασίας διαλόγου που ξεκίνησε με πρωτοβουλία του υπουργού Περιβάλλοντος ώστε να αναζητηθούν οι δυνατότητες εξατομίκευσης των τιμολογίων αλλά και εξορθολογισμού των μηχανισμών για την τιμολόγηση των χρεώσεων ρεύματος, η ΔΕΗ έστειλε επιστολή στους πελάτες υψηλής τάσης ανακοινώνοντας αυθαίρετα και μονομερώς άμεσες αυξήσεις από την1η Μαρτίου. Σύμφωνα με την ΕΒΙΚΕΝ οι αυξήσεις κυμαίνονται από 15 μεχρι 20%! 

Στην επιστολή σημειώνεται ακόμη ότι «η εγχώρια βιομηχανία προσβλέπει στην τετραμερή διαδικασία σαν την τελευταία δυνατότητα συναινετικής επίλυσης ενός χρόνιου προβλήματος που έχει εξελιχθεί σε εκρηκτικό. Μονομερείς κινήσεις από τη μεριά της ΔΕΗ, δεν μπορεί παρά να αντιμετωπιστούν αναλόγως από τους πελάτες ΥΤ με χρήση όλων των νόμιμων μέσων για τη διασφάλιση των συμφερόντων και της βιωσιμότητας των τελευταίων βιομηχανικών εγκαταστάσεων που έχουν απομείνει στη χώρα. Εν τω μεταξύ ωστόσο κινδυνεύει να χαθεί όλος ο ενεργοβόρος παραγωγικός ιστός της χώρας, με τραγικά αποτελέσματα για τις χιλιάδες θέσεις εργασίας που απασχολεί, την ισορροπία του εμπορικού ισοζυγίου, καθώς και τη γενικότερη οικονομική πορεία της χώρας. 

Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης που βρίσκεται η βιομηχανία, σας καλούμε να ορίσετε άμεσα νέα τετραμερή συνάντηση για να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που οδηγούμαστε», καταλήγει η επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ. 

Πως όμως έχουν φτάσει στην κατάσταση αυτή οι μεγάλες βιομηχανικές μονάδες της χώρας; Εδώ και πολλά χρόνια οι βιομηχανίες αυτές εντάσσονται στα φθηνότερα νυκτερινά τιμολόγια. Όμως, οι διαρκείς αυξήσεις στην τιμή (και του νυκτερινού) ρεύματος, και η πτώση της ζήτησης από την κρίση, έχει οδηγήσει πολλές από αυτές να λειτουργούν ελάχιστες ώρες τα βράδια, και σε οριακό κόστος προκειμένου να μην οδηγηθούν σε λουκέτο. Κατά συνέπεια η αύξηση που ζητείται στο νυχτερινό ρεύμα απο τη ΔΕΗ, τους δίνει το τελειωτικό χτύπημα.

από το newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...