24 Φεβρουαρίου 2012

Η πτωτική αξιολόγηση της χώρας μας έφτασε στο...ναδίρ.

Σε διπλή υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας προχώρησε χθες ο οίκος Fitch, φέρνοντας τη χώρα μια ανάσα πριν από την κατηγορία της «περιορισμένης χρεοκοπίας» («Restricted Default» - RD). Η έγκριση του Eurogroup στη διαδικασία της ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων (PSI), καθώς και η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που εισάγει τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CACS) στα ελληνικά ομόλογα, οδήγησε τον οίκο στην κίνηση αυτή.
Αλλωστε, οι οίκοι αξιολόγησης είχαν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι για το διάστημα που θα διαρκέσει η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων θα τοποθετήσουν την Ελλάδα στο τεχνικό καθεστώς της...
«περιορισμένης χρεοκοπίας». Οταν ολοκληρωθεί το PSI, τότε οι οίκοι θα επαναξιολογήσουν τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα. Την Παρασκευή η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επίσημη αναγγελία του PSI και θα φανεί και το πως θα αντιδράσουν οι οίκοι.
Χθες, η Fitch βαθμολόγησε την Ελλάδα με «C» αντί του «CCC» που είχε έως τώρα. Ο οίκος αναφέρει ότι εάν ολοκληρωθεί το PSI, αυτό θα συνιστά χρεοκοπία και θα έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση σε «RD» με την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ενώ οι αξιολογήσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων που επηρεάζονται από τη συναλλαγή, συμπεριλαμβανομένων αυτών που θα αναδιαρθρωθούν στο πλαίσιο των CACS, θα υποβαθμιστούν σε «D» («default»).
Μάλιστα, η Fitch υποστηρίζει πως η αναδρομική επιβολή των CACS αποτελεί δυσμενή αλλαγή στους όρους και στις προϋποθέσεις των ελληνικών ομολόγων και εκτιμά ότι το PSI θα είναι υποχρεωτικό (distressed) και de facto εξαναγκαστικό (coercive). Ωστόσο, το βασικό πιστωτικό γεγονός είναι η ίδια η ανταλλαγή, και η Fitch ανέφερε ότι θα αξιολογήσει ανάλογα την Ελλάδα και τους τίτλους της. Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι μόλις ολοκληρωθεί το PSI, θα επανεξετάσει την αξιολόγησή της.
Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί η στάση των οίκων αξιολόγησης απέναντι στην Ουρουγουάη και την Αργεντινή, όταν βρέθηκαν σε παρόμοια κατάσταση το 2003 και το 2001 αντίστοιχα. Οι δύο αυτές περιπτώσεις όχι μόνο δεν είναι παρόμοιες με την Ελλάδα, αλλά ούτε και μεταξύ τους. Η Ουρουγουάη προχώρησε σε ανταλλαγή ομολόγων για λόγους ρευστότητας, ενώ η Αργεντινή για λόγους φερεγγυότητας.
Η διαφορά και των δύο περιπτώσεων με την Ελλάδα είναι ότι η τελευταία βρίσκεται σε ένα νομισματικό σύστημα που προστατεύει το τραπεζικό περιβάλλον της χώρας από την περίπτωση της «περιορισμένης χρεοκοπίας». Για τον λόγο αυτό, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (EFSF) θα διαθέσει 35 δισ. ευρώ για ένα μήνα στην Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ενώ θα υπάρχουν σε ειδικό λογαριασμό και άλλα 23 δισ. ευρώ για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών που μπορεί να υπάρξουν κατά τη διάρκεια του PSI.
Σε ό,τι αφορά την Ουρουγουάη, είχε κάνει την επίσημη πρόταση για την ανταλλαγή των ομολόγων της στις 10 Απριλίου. Από τις 16 Μαΐου η S&P την είχε θέσει σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας». Στις 29 Μαΐου «έκλεισε» η προσφορά και στις 2 Ιουνίου η S&P αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας. Η Fitch είχε υποβαθμίσει την Ουρουγουάη επίσης στις 16 Μαΐου και την αναβάθμισε ένα μήνα μετά. Πάντως, η Moody’s δεν είχε θέσει καθόλου την Ουρουγουάη σε καθεστώς «χρεοκοπίας». Συνολικά, η Ουρουγουάη αντάλλαξε 5 δισ. δολαρίων από σύνολο 5,4 δισ. δολαρίων που υπήρχαν. Δηλαδή, η συμμετοχή των ιδιωτών ανήλθε στο 93%.
Από την πλευρά της, η Αργεντινή σταμάτησε να εξυπηρετεί το χρέος της από τα τέλη του 2001, με τη S&P να την τοποθετεί σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» από τις αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, η πρόταση για αναδιάρθρωση του χρέους της έγινε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2005. Ετσι, η χώρα παρέμεινε σε καθεστώς «χρεοκοπίας» για πάρα πολύ καιρό.
Σήμερα αναμένεται η Βουλή να νομοθετήσει τα CACS. Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος σημείωσε χθες ότι για τα ομόλογα τα οποία διέπονται από το αγγλικό δίκαιο ή από το ιαπωνικό δίκαιο (ανέρχονται περίπου σε 18 δισ. ευρώ) και προβλέπουν ούτως ή άλλως ρήτρες συλλογικής δράσης, η ανταλλαγή θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Απριλίου.

από την Καθημερινή


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...