Σε... ελεύθερη πτώση είναι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα, ενώ την ίδια στιγμή η τρόικα συνεχίζει να πιέζει για νέες μειώσεις. Περίπου το 35% των εργαζομένων είδε πέρυσι τον μισθό του να μειώνεται είτε μέσω ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων είτε μέσω της επέκτασης των ευέλικτων μορφών απασχόλησης (π.χ. εκ περιτροπής εργασία). Τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας είναι αποκαλυπτικά, καθώς:
Το 26.8% των εργαζομένων- δηλαδή 712.700 άτομα- έχει υπογράψει πλέον ατομικές συμβάσεις εργασίας με χαμηλότερους μισθούς από αυτούς που προβλέπονται στις κλαδικές συμβάσεις εργασίας.
Πάνω από 21.000 άτομα εργάζονται με επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας. Από αυτούς οι 17.531 καλύπτονται από τις «νέες» επιχειρησιακές συμβάσεις, που επιτρέπουν αμοιβές κάτω από την κλαδική σύμβαση (άρθρο 37 ν. 4024/11).
Συνολικά το τελευταίο δίμηνο έχουν υπογραφεί 52 ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με τις μειώσεις μισθών να φτάνουν έως και το 41%.
Συνολικά το τελευταίο δίμηνο έχουν υπογραφεί 52 ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις με τις μειώσεις μισθών να φτάνουν έως και το 41%.
Τις 58.962 έφτασαν οι εργαζόμενοι, που αναγκάστηκαν πέρυσι να «απαρνηθούν» την πλήρη απασχόληση και να στραφούν στις λεγόμενες ευέλικτες μορφές εργασίας. Αυτό βέβαια συνεπάγεται μείωση των ωρών ή των ημερών εργασίας και κατ΄ επέκταση μείωση του μισθού.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν πέρυσι σε μερικής απασχόλησης είναι αυξημένες κατά 73.25%. Την ίδια στιγμή οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής εργασίας είναι αυξημένες κατά 193.06% στις περιπτώσεις που υπάρχει συμφωνία με τους εργαζόμενους και κατά 631.89% στις περιπτώσεις που αυτό γίνεται με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Μιλώντας στο «Εθνος» ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης σημειώνει χαρακτηριστικά πως «αντιμέτωπο με μία έντονη οικονομική κρίση, με τη ραγδαία αύξηση του ποσοστού ανεργίας, με τη μεγάλης έκτασης αδήλωτη εργασία, με επισφαλείς εξελίξεις στους τομείς των όρων εργασίας, των μορφών απασχόλησης και της προστασίας της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων, το ΣΕΠΕ εργάζεται προς την κατεύθυνση της προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων».
Ενδεικτικό του νέου «τοπίου» που διαμορφώνεται στην ελληνική αγορά εργασίας είναι το ότι καταγράφεται μια σημαντική υποχώρηση της πλήρους απασχόλησης, κυρίως όσον αφορά στις νέες προσλήψεις. Για παράδειγμα το 2009 οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 79% των νέων συμβάσεων αλλά πέρσι μειώθηκαν στο 58.92%.
Στον αντίποδα η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων εκτοξεύτηκε από το 16.7% το 2009 στο 30.65% το 2011. Τέλος διπλασιάστηκε το ποσοστό των συμβάσεων εκ περιτροπής εργασίας, που στο τέλος του 2011 έφτασε το 8.95%.
ΕΘΝΟΣ
ΕΘΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου