12 Ιανουαρίου 2012

Ακόμη μια γροθιά στο "τραπεζικό κατεστημένο": Δανειολήπτρια γλύτωσε το 75% του χρέους.



Δεκτή στο σύνολό της έγινε η αίτηση δανειολήπτριας από το Ειρηνοδικείο Βόλου, η οποία εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κατάστασής της ζήτησε να υπαχθεί στις ευνοϊκές ρυθμίσεις που προβλέπει ο νόμος για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.

Για την 59χρονη αιτούσα, η οποία είναι διαζευγμένη, μοναδικοί πόροι επιβίωσης αποτελούν τα 612 ευρώ που λαμβάνει μηνιαίως ως αναπηρική σύνταξη. Τη σύνταξη λαμβάνει από το 2000 και με αυτό το χαμηλό εισόδημα στο εκκαθαριστικό που παρουσίασε μεταγενέστερα σε πιστωτικά ιδρύματα έγιναν δεκτά τα αιτήματά της για δανειοδότηση. Τρεις τράπεζες δέχτηκαν να της χορηγήσουν διαδοχικά τέσσερα καταναλωτικά δάνεια συνολικού ύψους 67.168 ευρώ.



Το δικαστήριο σύμφωνα με πληροφορίες απάλλαξε την δανειολήπτρια από ένα σημαντικό βάρος, με δεδομένες τις μικρές απολαβές της και την αδυναμία της να αντεπεξέλθει στο υψηλό χρέος.

Από το ποσό των 67.168 ευρώ -τόσο ήταν συνολικά το ύψος του χρέους της συμπεριλαμβανομένων των κεφαλαίων και των τόκων το Σεπτέμβριο του 2010, οπότε και συγκέντρωσε τα απαιτούμενα έγγραφα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό- το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή της αποφάσισε να αποπληρώσει τα επόμενα τέσσερα χρόνια συνολικά 16.800 ευρώ.

Η 59χρονη θα καταβάλει 350 ευρώ μηνιαίως συνολικά στις τρεις τράπεζες. Με την απόφαση του δικαστηρίου σώζεται η μοναδική ακίνητη περιουσία που έχει και συγκεκριμένα την ψιλή κυριότητα μιας μονοκατοικίας.

Μετά την απόρριψη του εξωδικαστικού συμβιβασμού που επιχείρησε τον Νοέμβριο του 2010, η δανειολήπτρια κινήθηκε δικαστικά. Η αίτησή της κατατέθηκε στις 31 Μαρτίου 2011 και συζητήθηκε, μετά από μία αναβολή, στις 12 Οκτωβρίου 2011. Χθες, τρεις μήνες μετά τη συζήτηση το δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του.

Πρόκειται για την πρώτη απόφαση που εξέδωσε το Ειρηνοδικείο Βόλου για το 2012 και την τρίτη κατά σειρά που εκδίδεται από την έναρξη συζήτησης υποθέσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Χθες το δικαστήριο εξέδωσε άλλες τρεις αποφάσεις. Οι αιτήσεις των δανειοληπτών σε αυτές τις περιπτώσεις, έγιναν εν μέρει δεκτές.

Οι αποφάσεις συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον υπερχρεωμένων δανειοληπτών αλλά και δικηγόρων. Ωστόσο νομικοί κύκλοι επισημαίνουν για πολλοστή φορά ότι τίποτε δεν πρέπει να θεωρείται ως δεδομένο από όσους αποφασίσουν να κινηθούν δικαστικά, προκειμένου εν μέσω οικονομικής κρίσης, ανεργίας και έλλειψης ρευστότητας να απαλλαγούν από μεγάλα χρέη που δημιούργησαν στο παρελθόν. Όπως τονίζουν κάθε περίπτωση είναι διαφορετική από την άλλη και εξετάζεται ανάλογα με τα δεδομένα της, ενώ βασική προϋπόθεση είναι η αδυναμία πληρωμής του οφειλέτη να είναι πραγματική.

«Βροχή» αιτήσεων

στο Ειρηνοδικείο

Για τους Ειρηνοδίκες πληθαίνουν ασφυκτικά οι υποθέσεις υπερχρεωμένων δανειοληπτών, για τις οποίες καλούνται να εκδώσουν απόφαση, τα πινάκια για τις επόμενες δικασίμους γεμίζουν ασφυκτικά από παρόμοιες υποθέσεις, ενώ σε δικηγορικά γραφεία ετοιμάζονται οι φάκελοι που θα συνοδεύσουν τις νέες προς κατάθεση αιτήσεις, οι οποίες αυξάνονται διαρκώς.

Το Ειρηνοδικείο Βόλου, πριν τις τέσσερις χθεσινές αποφάσεις, έχει εκδώσει δύο αποφάσεις για υπερχρεωμένους δανειολήπτες. Και στις δύο περιπτώσεις, η ζυγαριά της Θέμιδας έγειρε προς τους δανειολήπτες, καθώς οι αιτήσεις τους έγιναν δεκτές ή εν μέρει δεκτές.

Τις δικαστικές αποφάσεις ως «σωσίβιο» για να σωθούν από την... τρικυμία που τους έχουν προκαλέσει τα χρέη αναμένουν πλέον δεκάδες ακόμη άνεργοι, χαμηλοσυνταξιούχοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι στο Βόλο.

Στην πρώτη υπόθεση το δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση και απάλλαξε άνεργη 40χρονη από το ποσό των 13.000 ευρώ περίπου, ορίζοντας τη μηνιαία δόση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε 420 ευρώ. Η συνολική οφειλή της έφτανε στις 33.000 ευρώ, μετά από χορήγηση κεφαλαίου κίνησης για να ανοίξει εμπορικό κατάστημα.

Στη δεύτερη περίπτωση, η αίτηση έγινε εν μέρει δεκτή, με το δικαστήριο να ορίζει μηνιαία δόση προς τις τράπεζες στις οποίες οφείλει συνολικά 300 ευρώ το μήνα, λαμβάνοντας υπόψη την οικονομική δυσχέρεια, στην οποία περιήλθε.

Η δανειολήπτρια που δικαιώθηκε εργάζεται ως νοσηλεύτρια και εργάζεται σε εταιρία με μισθό 721 ευρώ και οι συνολικές οφειλές της ανέρχονται σε 227.732 ευρώ...


ταχυδρόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...