29 Νοεμβρίου 2011

Θέλουν να αλλάξουν το "χαράτσι" αλλά δεν ξέρουν πως!


Την αποσύνδεση του ειδικού τέλους ακινήτων από τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος και την είσπραξή του μέσω των εφοριών, όπως το ΕΤΑΚ, μελετά το υπουργείο Οικονομικών για τον επόμενο χρόνο.Επίσης, μελετάται η καταβολή του τέλους σε 12 μήνες. Ωστόσο, το σχέδιο είναι δύσκολο να υλοποιηθεί επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει στοιχεία για τα αυθαίρετα κτίσματα.

 Σ’ αυτή την περίπτωση δεν αποκλείεται η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι να δώσουν το αρχείο τους στο υπουργείο Οικονομικών. Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να εκδοθεί η συμπληρωματική απόφαση του υπουργού Οικονομικών με τις νέες εξαιρέσεις από το τέλος ακινήτων.

Η απόφαση όπως αναφέρουν υπηρεσιακοί παράγοντες θα προβλέπει τη διεύρυνση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που εξαιρούνται από το ειδικό τέλος ακινήτων, τη σύσταση τριμελών επιτροπών στις εφορίες για την αξιολόγηση όσων αδυνατούν να καταβάλουν το τέλος και τη διακοπή ρεύματος μετά από 80 μέρες (αντί 40 που ισχύει σήμερα). Σύμφωνα με πληροφορίες, όπως δημοσιεύει η «Καθημερινή, το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει:

- Την εξαίρεση από την καταβολή του ειδικού τέλους ακινήτων ατόμων με βαριές κινητικές αναπηρίες.

- Τη σύσταση επιτροπών σε κάθε εφορία που θα αξιολογούν με διάφορα κριτήρια την οικονομική αδυναμία των ιδιοκτητών ακινήτων. Η Επιτροπή θα έχει το δικαίωμα είτε να εντάσσει στις ευπαθείς ομάδες, άτομα που έχουν προβλήματα είτε να μειώνει μέχρι και στο ελάχιστο ποσό 0,5 ευρώ/τ.μ., τον υπολογισμό του τέλους ακινήτου.

- Τα λανθασμένα σημειώματα της ΔΕΗ ή άλλων παρόχων με βάση τα οποία προέκυψαν υψηλότερα ποσά να συμψηφιστούν με τους λογαριασμούς του 2012.

Η ΔΕΗ θα αποστείλει σε κάθε Δήμο τα στοιχεία που διαθέτει με τις τιμές ζώνης προκειμένου να διορθωθούν. Από την πλευρά τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα πρέπει να απευθυνθούν στους οικείους Δήμους για να αλλάξουν τα στοιχεία τους ακόμα και τα τετραγωνικά μέτρα του ακινήτου.

- Τη μείωση του συντελεστή με βάση τον οποίο προκύπτει και ο τελικός φόρος για ορισμένες επαγγελματικές τάξεις.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...