1 Δεκεμβρίου 2011

Τύμπανα πολέμου αρχίζουν να ηχούν στη Συρία


Και μετά την Συρία που;

Πολύ πιθανό είναι πλέον το ενδεχόμενο η ροή των γεγονότων στη Συρία να ακολουθήσει αυτή της Λιβύης, αφού την ώρα που το καθεστώς τουΜπασάρ αλ Άσαντ εμφανίζεται ανυποχώρητο απέναντι στους εξεγερμένους, η Δύση φαίνεται να προθερμαίνει τις πολεμικές της μηχανές για άλλη μία «ανθρωπιστική» επέμβαση.

H Τουρκία, ακολουθώντας τον Αραβικό Σύνδεσμο, ανακοίνωσε την Τετάρτη, την επιβολή κυρώσεων στη Δαμασκό που περιλαμβάνει «πάγωμα» των οικονομικών συναλλαγών, καθώς και της αποστολής όπλων. Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε χαρακτηριστικά την Τρίτη πως η Άγκυρα, αν και διαφωνεί με την προοπτική επέμβασης, είναι έτοιμη «για οποιοδήποτε σενάριο», εάν η Συρία συνεχίσει τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων κατά του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σημειώνεται ότι κοντά στις συριακές ακτές βρίσκονται πολεμικά πλοία του 6ου στόλου των ΗΠΑ και περιπολούν την περιοχή. Επικεφαλής βρίσκεται το πυρηνικό αεροπλανοφόρο George H.W. Bush (τυχαίο;) το οποίο «κουβαλάει» 70 αεροσκάφη, μεταξύ των οποίων 48 βομβαρδιστικά. Παράλληλα, Ουάσινγκτον και Άγκυρα, σύστησαν στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τη Συρία.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, θα στείλει την άνοιξη του επόμενου έτους, στο συριακό λιμάνι της Ταρσού, στολίσκο πολεμικών πλοίων με επικεφαλής το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ», σύμφωνα με την εφημερίδα Isvestia.

Η Μόσχα αρνείται ότι η αποστολή των πλοίων σχετίζεται με την έκρυθμη κατάσταση στη χώρα και ότι θα έχει ως αποστολή να εγγυηθεί την ασφάλεια των συριακών ακτών και να αποτρέψει δυτική επίθεση, όμως δεν πείθει. H Ρωσία, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, εξέφρασε την επιθυμια για πολιτική επίλυση του ζητήματος.

Την ίδια ώρα οι νεκροί από το ξέσπασμα της εξέγερσης στη Συρία έχουν ξεπεράσει τους 3.500 χιλιάδες μέσα σε ένα οκτάμηνο. Οι δυτικές δυνάμεις είναι έτοιμες να «σώσουν» τους υπολοίπους, με το αζημίωτο φυσικά: Τα deals της επόμενης μέρας της αποσταθεροποίησης περιμένουν...
Βαγγέλης Βιτζηλαίος-newpost.gr
Al Jazeera/Russia Today

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...