1 Οκτωβρίου 2011

Καταργούνται 300.000 «κενές θέσεις» στο Δημόσιο


Ο λόγος για τον οποίο η Κυβέρνηση έφτασε να εγκαταλείπει ουσιαστικά την «εργασιακή εφεδρεία» είναι γιατί ενώ αδυνατούσε να αναφέρει την λέξηαπολύσεις, τώρα δεν φαίνεται να μπορεί να το αποφύγει. 

Κορυφαίοι Υπουργοί οι οποίοι φαίνεται να διαφωνούν με το μέτρο σημειώνουν στις κατ΄ ιδίαν συνομιλίες με δημοσιογράφους οτι το μέτρο αυτό εκπέμπει λάθος μήνυμα στην κοινωνία.

Γιατί, όπως υποστηρίζουν, το αντίδοτο στην κρίση είναι η εργασία, η παραγωγικότητα και η ανταγωνιστικότητα. Οι ίδιοι κύκλοι ισχυρίζονται οτι με την «εργασιακή εφεδρεία» είναι απολύτως βέβαιο οτι θα έχουμε υψηλούς ρυθμούς αύξησης της ανεργίας ενώ παράλληλα θα μας οδηγήσει σε πτώση της παραγωγικότητας παρά σε άνοδο.

Μέσα σε αυτό το δυσμενές για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες κλίμα και με δεδομένες τις ασφυκτικές πιέσεις της Τρόικας λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων εκ μέρους του Οικονομικού επιτελείου, η Κυβέρνηση αποφάσισε να διαφοροποιήσει την πολιτική της.

Ήδη από σήμερα συνεδριάζουν και συσκέπτονται όλα τα εντεταλμένα επιτελεία προκειμένου να συντάξουν νέα επιχειρησιακά σχέδια στα οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνονται: Καταργήσεις οργανικών θέσεων, πλαίσιο αναγκαστικών συνταξιοδοτήσεων, κατάρτιση λίστας κριτηρίων και προϋποθέσεων για την έξοδο περισσοτέρων απο 70.000 υπαλλήλων.

Το σχέδιο θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι την Κυριακή το βράδυ οπότε και θα παραδοθεί -προς έγκριση- στηνΤρόικα την Δευτέρα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ», με βάσει τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, οι υπάλληλοι σε οργανικές θέσεις του στενού δημόσιου τομέα ανέρχονται σε 788.000 χιλιάδες ενώ 120.000 περίπου δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται στο ευρύτερο Δημόσιο. Ωστόσο, οι μόνιμοι υπάλληλοι καλύπτουν μόλις 1.100 οργανικές θέσεις.

Αν και το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει τα ακριβή στοιχεία του συνόλου των φορέων ούτε τις οργανικές θέσεις που αυτοί καλύπτουν(!), η κυβέρνηση αρχίζει τις πρώτες 300.000 καταργήσεις «κενών θέσεων», δείχνοντας τη πόρτα της εξόδου από το Δημόσιο σε χιλιάδες υπαλλήλους.

Το σχέδιο προβλέπει στη συνέχεια κατάργηση των θέσεων που καλύπτονται από υπαλλήλους που έχουν δύο ή και λιγότερα έτη για συνταξιοδότηση.

Η κυβέρνηση αναμένεται να τηρήσει τη δέσμευση προς τη τρόικα για το 1/10 μεταξύ προσλήψεων και αποχωρήσεων από το Δημόσιο ενώ τη τριετία 2011-2013 δεν θα προχωρήσει σε καμία πρόσληψη.

Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο προβλέπεται- με πλάνο δεκαπενταετίας- η κατάρτιση νέων Οργανισμών στο στενό δημόσιο τομέα και νέα επιχειρησιακά σχέδια για ΟΤΑ και ΝΠΔΔ. Το πλεονάζον προσωπικό θα διατηρεί τη θέση του, η οποία, όμως, θα καταργείται μόλις ο υπάλληλος συνταξιοδοτείται.

Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν οτι η κυβέρνηση προσανατολίζεται να απολύσει το σύνολο των συμβασιούχων αλλά και χιλιάδες υπαλλήλους οι οποίοι εργάζονται σε «καποδιστριακούς» Δήμους.

Πάνος Ρασσιάς

πηγή:newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...