2 Οκτωβρίου 2011

Τα τελευταία νέα περί...εργασιακής εφεδρείας.




Βενιζέλος: Στην εφεδρεία αυτοί που μπορούν να αντεπεξέλθουν

Τις αγωνίες, τα αδιέξοδα και τους προβληματισμούς των «κολασμένων μηνών» που έρχονται για όλους περιγράφει -μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής- ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει ότι η 6η δόση της βοήθειας είναι εξασφαλισμένη. Ο υπουργός Οικονομικών μιλά για τον ασύμμετρο αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, για την επίθεση που ο ίδιος δέχεται από τη ΝΔ, καθώς και για την εργασιακή εφεδρεία. 

Ειδικά για την εφεδρεία, τονίζει ότι η κυβέρνηση -έπειτα από πολλές συζητήσεις με την τρόικα- έχει καταλήξει σε ένα σχήμα που βασίζεται σε «διαφανή, αντικειμενικά και απροσωπόληπτα κριτήρια», που δημιουργούν το μικρότερο δυνατό κόστος.


«Οδηγεί στην εφεδρεία ανθρώπους που έχουν συγκριτικά τις περισσότερες προϋποθέσεις να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της νέας αυτής κατάστασης» εξηγεί.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει την κοινωνική πίεση -με αφορμή και τις καταλήψεις των υπουργείων, ώστε να μην γίνουν οι συναντήσεις με την τρόικα- ο κ. Βενιζέλος λέει χαρακτηριστικά:

«Αν κάποιος έχει στο μυαλό του ένα σχήμα, όπου από τη μία μεριά υπάρχει η κυβέρνηση και από την άλλη η κοινωνία, η οποία αντιδρά ή πιέζει, τότε φοβάμαι ότι είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε. Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία ενώ θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις ήπιες, φιλικές για τον πολίτη, με λιγότερους φόρους, με περισσότερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με μεγαλύτερες παροχές, δεν το κάνει γιατί αυτό ικανοποιεί τι; Την ιδεοληψία της ή την υποχρέωσή της να υπηρετήσει το διεθνές κεφάλαιο ή την τρόικα;

» Πρόκειται για μια χυδαία δημαγωγική προσέγγιση, η οποία δεν επιτρέπει στην κοινωνία να σκεφθεί την κατάσταση γύρω από την οποία βρισκόμαστε.»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα χρεοκοπήσει η χώρα στα χέρια του, αλλά αν η χώρα θα χρεοκοπήσει, επειδή δεν κινήθηκαν έγκαιρα τα χέρια και το μυαλό των πολιτών της.

Σχολιάζοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς για την Ελλάδα, σημειώνει ότι «προσωπικά οφείλω να αποδεχθώ ταπεινώσεις, αν αυτές ωφελούν τη χώρα μου.»

Για την κριτική της ΝΔ, ο υπουργός υποστηρίζει ότι έχει στοχοποιηθεί προσωπικά από ένα σύστημα φιλικών προς τη Νέα Δημοκρατία μέσων και δημοσιογράφων, «ίσως γιατί νιώθουν ότι η παρουσία μου στο υπουργείο Οικονομικών και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλάζει κάπως τα πολιτικά δεδομένα και μειώνει την πιθανότητα να ικανοποιηθούν οι σχεδιασμοί του κ. Σαμαρά».

Με αφορμή την επίθεση Σαμαρά στο θέμα των φινλανδικών εγγυήσεων και των αποδείξεων, καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει αν είναι υπέρ της δημοσιονομικής διάσωσης και της φορολογικής δικαιοσύνης ή αν ενθαρρύνει τη μάχη οπισθοφυλακής που δίνουν οι δυνάμεις της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Πηγή: vima.gr/ in.gr.grΤις αγωνίες, τα αδιέξοδα και τους προβληματισμούς των «κολασμένων μηνών» που έρχονται για όλους περιγράφει -μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής- ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ παράλληλα διαβεβαιώνει ότι η 6η δόση της βοήθειας είναι εξασφαλισμένη.

Ο υπουργός Οικονομικών μιλά για τον ασύμμετρο αγώνα που δίνει η κυβέρνηση, για την επίθεση που ο ίδιος δέχεται από τη ΝΔ, καθώς και για την εργασιακή εφεδρεία.

Ειδικά για την εφεδρεία, τονίζει ότι η κυβέρνηση -έπειτα από πολλές συζητήσεις με την τρόικα- έχει καταλήξει σε ένα σχήμα που βασίζεται σε «διαφανή, αντικειμενικά και απροσωπόληπτα κριτήρια», που δημιουργούν το μικρότερο δυνατό κόστος.

«Οδηγεί στην εφεδρεία ανθρώπους που έχουν συγκριτικά τις περισσότερες προϋποθέσεις να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της νέας αυτής κατάστασης» εξηγεί.

Σε ερώτηση για το αν η κυβέρνηση μπορεί να αντέξει την κοινωνική πίεση -με αφορμή και τις καταλήψεις των υπουργείων, ώστε να μην γίνουν οι συναντήσεις με την τρόικα- ο κ. Βενιζέλος λέει χαρακτηριστικά:

«Αν κάποιος έχει στο μυαλό του ένα σχήμα, όπου από τη μία μεριά υπάρχει η κυβέρνηση και από την άλλη η κοινωνία, η οποία αντιδρά ή πιέζει, τότε φοβάμαι ότι είναι δύσκολο να συνεννοηθούμε.

» Πιστεύετε πραγματικά ότι υπάρχει μια κυβέρνηση, η οποία ενώ θα μπορούσε να λάβει αποφάσεις ήπιες, φιλικές για τον πολίτη, με λιγότερους φόρους, με περισσότερες αναπτυξιακές παρεμβάσεις, με μεγαλύτερες παροχές, δεν το κάνει γιατί αυτό ικανοποιεί τι; Την ιδεοληψία της ή την υποχρέωσή της να υπηρετήσει το διεθνές κεφάλαιο ή την τρόικα;

» Πρόκειται για μια χυδαία δημαγωγική προσέγγιση, η οποία δεν επιτρέπει στην κοινωνία να σκεφθεί την κατάσταση γύρω από την οποία βρισκόμαστε.»

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζει ότι το ζήτημα δεν είναι αν θα χρεοκοπήσει η χώρα στα χέρια του, αλλά αν η χώρα θα χρεοκοπήσει, επειδή δεν κινήθηκαν έγκαιρα τα χέρια και το μυαλό των πολιτών της.

Σχολιάζοντας το αρνητικό κλίμα που επικρατεί διεθνώς για την Ελλάδα, σημειώνει ότι «προσωπικά οφείλω να αποδεχθώ ταπεινώσεις, αν αυτές ωφελούν τη χώρα μου.»

Για την κριτική της ΝΔ, ο υπουργός υποστηρίζει ότι έχει στοχοποιηθεί προσωπικά από ένα σύστημα φιλικών προς τη Νέα Δημοκρατία μέσων και δημοσιογράφων, «ίσως γιατί νιώθουν ότι η παρουσία μου στο υπουργείο Οικονομικών και στην αντιπροεδρία της κυβέρνησης, αλλάζει κάπως τα πολιτικά δεδομένα και μειώνει την πιθανότητα να ικανοποιηθούν οι σχεδιασμοί του κ. Σαμαρά».

Με αφορμή την επίθεση Σαμαρά στο θέμα των φινλανδικών εγγυήσεων και των αποδείξεων, καλεί τον πρόεδρο της ΝΔ να απαντήσει αν είναι υπέρ της δημοσιονομικής διάσωσης και της φορολογικής δικαιοσύνης ή αν ενθαρρύνει τη μάχη οπισθοφυλακής που δίνουν οι δυνάμεις της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.
πηγή:newpost

Τα σενάρια για την εργασιακή εφεδρεία

Μετά πολλών εμποδίων, αντιδράσεων, αλλά και νομικών ενστάσεων η κυβέρνηση προχωράει στο μέτρο της εργασιακής εφεδρείας, αναζητώντας κυριολεκτικά «στο παρά πέντε» τη φόρμουλα για να ξεπεραστούν τα αντισυνταγματικά κωλύματα που έχουν ανακύψει, ενώ παρατηρείται αδυναμία στη θέσπιση αντικειμενικών και αδιάβλητων κριτηρίων για την εφαρμογή του νέου θεσμού. Εντός της ημέρας –εκτός απροόπτου– αναμένεται να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για να αποφασίσει το νομοθετικό πλαίσιο που θα δώσει τη δυνατότητα να προχωρήσει η κυβέρνηση στην απομάκρυνση τουλάχιστον 30.000 δημοσίων υπαλλήλων έως το τέλος του 2011. Τρία σενάρια κυκλοφορούσαν στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που γίνονταν καθημερινά την τελευταία εβδομάδα.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, που αποτελεί και το ήπιο σενάριο, στην εργασιακή εφεδρεία θα υπαχθούν όσοι υπάλληλοι έχουν συμπληρώσει τα συντάξιμα χρόνια ή έχουν μπροστά τους μία διετία για να συνταξιοδοτηθούν.
Ακολούθως, εφ’ όσον ο στόχος δεν επιτευχθεί και οι αριθμοί «δεν βγαίνουν», εξετάζεται να ενταχθεί σε εφεδρεία το προσωπικό που προσλήφθηκε στο Δημόσιο με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ από το 2000 έως σήμερα. Ωστόσο, ακόμη και η «λύση» της απομάκρυνσης όσων έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα παρουσιάζει νομικά κενά, αφού η κυβέρνηση δεν μπορεί να τους υποχρεώσει να βγουν στη σύνταξη εφ’ όσον με νομοσχέδιό της επιτρέπεται σε όσους έχουν θεμελιώσει δικαίωμα να μπορούν να παραμείνουν ακόμη και πλέον της 35ετίας στην εργασία τους. Το πιο «σκληρό» σενάριο προβλέπει απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέσω της κατάργησης του 30% των οργανικών θέσεων. Tο έσχατο αυτό μέτρο, όμως, αντιμετωπίζει πολλά συνταγματικά ζητήματα και θεωρείται βέβαιη η μαζική προσφυγή όσων θιγούν στα διοικητικά δικαστήρια και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Στην περίπτωση που δικαιωθούν, το κράτος θα υποχρεωθεί να καταβάλει υψηλές αποζημιώσεις.
Σύμφωνα με εργατολόγους, ο θεσμός της εφεδρείας προσκρούει σε τρία βασικά σημεία του Συντάγματος:
Δεν έχει θεσπιστεί σύστημα αντικειμενικών κριτηρίων για την επιλογή των «εφέδρων» (για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση).
H αναζήτηση του πλεονάζοντος προσωπικού, ώστε να ενταχθεί στην εφεδρεία, δεν μπορεί να γίνει από ιδιωτικούς φορείς.
H επιλογή τους πρέπει να συμβαδίζει με τις συνταγματικές αρχές (ισότητα, αξιοκρατία) και τους κοινοτικούς περιορισμούς για τις ομαδικές απολύσεις.
Οπως όλα δείχνουν, η ρύθμιση που μελετά η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει το νομοθετικό κενό σε ό, τι αφορά τον τρόπο με τον οποίο προκύπτει το πλεονάζον προσωπικό κινείται στην κατεύθυνση να απομακρυνθούν:
Οι υπάλληλοι που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία των 60 ετών και άνω, οι οποίοι, σύμφωνα με την περυσινή απογραφή, είναι 43.743.
Οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας (μεταξύ 50-60 ετών) που έχουν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, προκειμένου να βρεθούν ένα χρόνο στην εφεδρεία και κατόπιν να συνταξιοδοτηθούν.
Οσοι έχουν «χαμηλά» τυπικά προσόντα, είναι υποχρεωτικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή απασχολούνται σε θέσεις διοικητικών καθηκόντων.
ΔΕΚΟ και ΟΤΑ
Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει την απροθυμία των διοικήσεων ΔΕΚΟ και άλλων φορέων του Δημοσίου, όπως και των δημάρχων, να δώσουν λίστες με τους πλεονάζοντες. Αλλά και οι δήμαρχοι φαίνεται να ακολουθούν την τακτική των διοικήσεων των ΔΕΚΟ, παρά το γεγονός ότι το προσωπικό που υπηρετεί με συμβάσεις αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου –15.000 στους δήμους και 12.000 στις δημοτικές επιχειρήσεις– δεν καλύπτεται από τις διατάξεις του Συντάγματος περί μονιμότητας.
Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι ενώ η πρώτη φάση της εργασιακής εφεδρείας θα πρέπει να αφορά περί τους 3.000 υπαλλήλους (η μεγάλη πλειοψηφία, για φέτος, θα ακολουθήσει μετά), μέχρι και τα τέλη της περασμένης εβδομάδας ο αριθμός που είχε συγκεντρωθεί αντιστοιχούσε σε μερικές εκατοντάδες...
πηγή:Καθημερινή της Κυριακής

Σόιμπλε προς Βενιζέλο: Διώξτε πρώτα τα δικά σας παιδια του 2009 και εγώ σας δίνω την 6η δόση

Τελεσίγραφό Σόιμπλε προς Βενιζέλο: «Δίωξτε πρώτα τα 25.000 δικά σας παιδιά του 2009 και εγώ σας δίνω στην 6η δόση». Με αυτή την κατ'ιδίαν δήλωση την οποία δημοσιέυει το «Πρώτο Θέμα» ουπουργός Οικονομικών της Γερμανίας προς τον Έλληνα ομόλογό του ξεκαθαρίζει τις προθέσεις των δανειστών και θέτει κόκκινες γραμμές στην ελληνική κυβέρνηση για την εκταμίευση της 6ης δόσης. πρωτο θεμα 

Τη στιγμή που η μάχη του κράτους για καταργήσεις οργανισμών και την «απέλαση» εργαζομένων στην εργασιακή εφεδρεία καλά κρατεί και με την τρόικα να θέτει επί τάπητος τις απολύσεις εργαζομένων αλλά και τον ίδιο τον προϋπολογισμό που εισάγεται τη Δευτέρα στη Βουλή, οι δανειστές απαιτούν την εδώ και τώρα μείωση κατά 30% του Δημόσιου τομέα. 

Την ίδια ώρα, επιβάλλουν να τεθούν εκτός δημοσίου οι εργαζόμενοι στους υπο αποκρατικοποίησηοργανισμούς ενώ πιέζουν να παραχωρηθούν σε ιδιώτες οι υπό κατάργηση δημόσιες υπηρεσίες, όπως οι εφορίες και οι πολεοδομίες. 

Τέλος η ιδιωτικοποιήση όλων των συγκοινωνικών οργανισμών, και η απομάκρυνση των οπλιτών 5ετούς θητείας και το πάγωμα των προσλήψεων των γιατρών στο δημόσιο θα δώσουν το πράσινο φως για να μπει στην τελική ευθεία το θέμα της εκταμίευσης της 6ης δόσης του δανείου ύψους 8 δισ. ευρώ με την έγκριση και του έκτακτου Eurogroup, στις 3 Οκτωβρίου.

Αναλυτικά οι προτάσεις που ήδη βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου:

-Εφεδρεία για 30.000 εργαζόμενους έως το τέλος του 2011
-Να τεθούν εκτός δημόσιου λογιστικού οι εργαζόμενοι στις υπο αποκρατικοποιήση επιχειρήσεις
-Αυστηρη εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για δέκα αποχωρήσεις
-Να απολυθούν όσοι έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ από το 2000 και μετά
-Να παραχωρηθούν σε ιδιώτες δημόσιες υπηρεσίες όπως οι Εφορίες και οι Πολεοδομίες
-Να ιδιωτικοποιηθούν όλοι οι συγκοινωνιακοί οργανισμοί
-Να παγώσουν οι προσλήψεις γιατρών και εκπαιδευτικών
-Να απολυθούν οι οπλίτες πενταετούς υποχρέωσης
πηγή:newpost

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...