9 Ιουνίου 2011

Η Άννα σε ρόλο της τελευταίας τσάρισσας; (άρθρο του Αντώνη-Mάριου Παπαγιώτη)


 


Οι ίντριγκες στην αυτοκρατορική αυλή, οι τυχοδιώκτες μυστικοσύμβουλοι, τα ανθρώπινα πάθη και οι αδυναμίες που κυριαρχούν εσαεί, διαμόρφωσαν τις εξελίξεις και επιτάχυναν το προαναγγελθέν τέλος του τελευταίου τσάρου της Ρωσικής αυτοκρατορίας, Νικολάου Β΄. Η κατάρρευση της πανίσχυρης οικογένειας των Ρομανόφ, προμηνύει ότι και η ισχυρή, διακομματική οικογένεια τωνΠαπακωνσταντίνου θα έχει την ίδια μοίρα.
Ο Έντβαρντ Ρατζίνσκι, στο βιβλίο του για το τέλος του Νικόλαου Β᾽, περιγράφει εκείνη την υπέροχη αίσθηση που έχει κανείς, όταν δουλεύει σε σπάνια αρχεία, και νιώθει σα να αγγίζει με τα χέρια του τους πεθαμένους εδώ και χρόνια ήρωες της ιστορίας. Σίγουρα, δεν θα είχε το ίδιο ενδιαφέρον να ασχοληθεί με τους αντιήρωες της ιστορίας της ελληνικής οικονομίας, στις σελίδες της οποίας όμως η τύχη του κ. Παπακωνσταντίνου του επιφυλάσσει ένα πιο ευχάριστο από το αναμενόμενο -ως τώρα- τέλος. Δεν θα είναι αυτός που θα συνδυάσει την εποχή του με την πτώχευση της χώρας και δεν θα χρεωθεί καθ᾽ολοκληρίαν την παντελή αποτυχία του Μνημονίου που υπέγραψε.

Σύμφωνα με διαρροές, τόσο των συνεργατών του νυν υπουργού κ. Παπακωνσταντίνου, όσο και της νυν υπουργού Παιδείας, κ. Διαμαντοπούλου,δηλωμένη στους ενδιαφερόμενους πρόθεση του Πρωθυπουργού είναι τα ηνία των οικονομικών τυχών της χώρας να περάσουν στην πολύπειρη Άννα. Είναι κυρίως οι καλές σχέσεις που έχει με γάλλους πολιτικούς (όπως η Christine Lagararde) και πολλούς ευρωπαίους υπουργούς, μετά την πάλαι ποτέ επιτυχημένη θητεία της στις Βρυξέλλες ως Επίτροπος.
Οι συνεργάτες της υπουργού, θεωρούν μια τέτοια εξέλιξη θετική για την κ. Διαμαντοπούλου, καθώς θα αναβαθμιστεί και σε περίπτωση επιτυχιών θα λάβει το προβάδισμα για την διαδοχή της αρχηγίας του ΠΑΣΟΚ, μετά το διαφαινόμενο τέλος ΓΑΠ. Η ίδια, όμως, που διακρίνεται τόσο για την ωριμότητα όσο όμως και για τη διστακτικότητά της για κάθε νέο βήμα της στο στίβο της Πολιτικής, φοβάται ότι το πολιτικό μέλλον της θα ενταφιαστεί με τυχόν ανάληψη του συγκεκριμένου υπουργείου.
Η Διεύθυνση του καυτού υπουργείου, είναι αδιαμφισβήτητα στα χέρια του Λουκά Παπαδήμα, που ως τώρα αρνείται πεισματικά να το αναλάβει. Σε περίπτωση που ο Γιώργος Παπανδρέου αποτύχει να πείσει τον πρώην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η κ. Διαμαντοπούλου είναι πρώτη στη λίστα διαδοχής Παπακωνσταντίνου.
Μια τέτοια εξέλιξη, ενδεχόμενα θα είχε σίγουρα ξεχωριστή σημασία για την ίδια. Μετά τους λοιπούς επιφανείς Καίσαρες (Caesar, εκ του οποίου στα σλαβικά προέρχεται το Τσάρος), όπως τους Βούλγαρους βασιλείς [από το 10ο έως το 15ο αιώνα], τους Σέρβους Αυτοκράτορες και τους ρώσους βασιλείς και αυτοκράτορες [από το 16ο έως την κατάργηση της μοναρχίας], αλλά και τους εγκληματίες-υπουργούς Οικονομικών τηςΜεταπολίτευσης, η κ. Διαμαντοπούλου θα αποτελέσει τον τελευταίο κρίκο αυτής της πολυπληθούς αλυσίδας.
Η χώρα, έπειτα, θα καταστεί και επισήμως ένα πλούσιο προτεκτοράτο, με πτωχευμένους υπηκόους...
πηγή: press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...