22 Οκτωβρίου 2011

ΑΣΦΑΛΗ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΑ ΜΕΣΑΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ



Ρεπορτάζ : Νίκος Σακελλαρίου
(από την Ημερησία)
Νέο μικρό «κύμα» εκροών καταθέσεων ξεδιπλώθηκε το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, μετά την ουσιαστική απενεργοποίηση της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και την επιδείνωση των μεγεθών. Πρόκειται για το τέταρτο «κύμα» εκροών καταθέσεων από την αρχή του 2010 και εντοπίζεται σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους κυρίως σε εκταμιεύσεις και μεταφορές κεφαλαίων προς το εξωτερικό. Αν και επισήμως δεν υπάρχουν στοιχεία για την κίνηση των κεφαλαίων, εν τούτοις υπολογίζεται ότι στο δίμηνο ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Οι οξυνόμενοι φόβοι για την περίπτωση της Ελλάδας και την «επόμενη ημέρα» του τραπεζικού συστήματος, οδηγούν πλέον και μικρούς καταθέτες στην επιλογή τραπεζικών λύσεων που αφενός θα διασφαλίζουν ότι οι καταθέσεις τους θα παραμείνουν στο ευρώ και δεν θα κινδυνεύσουν σε καμία περίπτωση να μετατραπούν σε δραχμή ή οποιοδήποτε άλλο νόμισμα που θα προκύψει από ενδεχόμενη έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη, αφετέρου θα κάνουν διασπορά σε συνάλλαγμα και κρατικά ομόλογα υψηλής πιστοποίησης ως εναλλακτική επιλογή και τέλος σε μετακίνηση των κεφαλαίων σε χώρες του εξωτερικού και κυρίως σε Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία και μετά σε ΗΠΑ, Ολλανδία, Αυστρία και Σκανδιναβικές χώρες.
Κινητές αξίες
Οι αγορές κινητών αξιών (μετοχές) σε μεγάλες αγορές μπορούν να εγγυηθούν ότι σε κάθε περίπτωση οι μέτοχοι θα κρατούν κάποια υπεραξία στα χέρια τους. Τα προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου είναι μία λύση αλλά με πολλά «μπαλώματα» αφού ουδείς γνωρίζει σε ποιο νόμισμα ή τι ποσό θα λάβει στη λήξη τους ο επενδυτής, σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν πολύ αρνητικά σενάρια. Το άνοιγμα λογαριασμών στο εξωτερικό ή οι τοποθετήσεις απευθείας σε ξένα προϊόντα είναι νόμιμες κάτω από το πρίσμα της κοινοτικής οδηγίας 94 περί «Ελεύθερης Διακίνησης Κεφαλαίων» και απαιτούν από τους καταθέτες να προσκομίσουν τα προσωπικά τους στοιχεία (ταυτότητες, διαβατήρια) μαζί με τα εκκαθαριστικά και τις διευθύνσεις. Οι καταθέσεις ουσιαστικά υπόκεινται στη φορολογία του κράτους που ανοίγονται. Χρονικά τα ξένα καταστήματα στην Ελλάδα, υποχρεώνουν τους ενδιαφερόμενους να ανοίξουν και στις τράπεζες λογαριασμό όπου θα τοποθετήσουν τα λεφτά τους για ένα διάστημα (από 1 μήνα έως 6 μήνες) πριν ανοίξουν τους λογαριασμούς στο εξωτερικό.
Ξένες τράπεζες
Στο παιχνίδι της «προστασίας» των εισοδημάτων ουσιαστικά πρωτοστατούν οι ξένες τράπεζες που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, στην BNP Paribas οι δραστηριότητές της και το πελατολόγιό της μέσα στη διετία 2010-2011 αυξήθηκε θεαματικά (περίπου 40%) σε σχέση με την προηγούμενη διετία γεγονός που αποδίδεται στην έμφαση που δίνει η τράπεζα να προωθήσει εναλλακτικές μορφές τοποθετήσεων σε ευρώ ή άλλα «ισχυρά νομίσματα» καθώς και στη βοήθεια που δίνει για να ανοίξουν λογαριασμοί στη Γαλλία ή όπου αλλού δραστηριοποιείται ο τραπεζικός όμιλος. Το ελάχιστο ποσό για να ανοίξει λογαριασμός στη Γαλλία απευθείας από την Ελλάδα είναι περίπου 75-100 χιλ. ευρώ (ανάλογα με την τραπεζική σχέση που έχει ο πελάτης). Η HSBC θεωρείται από τις πλέον κερδισμένες τράπεζες σε πελατολόγιο την τελευταία διετία. Με ελάχιστο ποσό 60.000 ευρώ μπορεί κάποιος να ανοίξει λογαριασμό στο Λονδίνο ή σε οποιοδήποτε κατάστημα της HSBC στον κόσμο. Ταυτόχρονα, για την κάλυψη των επενδύσεων σε ευρώ η τράπεζα δίνει τη δυνατότητα ή της αγοράς γερμανικών ομολόγων ή την τοποθέτηση σε καταθέσεις εγγυημένες από την ΕΚΤ με επιτόκιο ίσο με το euribor προσαυξημένο κατά μερικές μονάδες.
Η HSBC είναι ίσως η πλέον αναπτυσσόμενη τράπεζα στην Ελλάδα αυτή την περίοδο της κρίσης έχοντας διπλασιάσει το πελατολόγιό της επειδή εκτός από τα προϊόντα και την εξυπηρέτηση που προσφέρει, ήταν μία από τις λίγες ξένες τράπεζες που δεν την «άγγιξε» η κρίση του 2008 αφού δεν είχε αμερικανικά «τοξικά» προϊόντα στο χαρτοφυλάκιό της καθώς είχε εστιαστεί στην ανάπτυξή της στην Άπω Ανατολή.
Ανάκαμψη
Η Citigroup δείχνει να επανακάμπτει δυναμικά την τελευταία διετία ξεπερνώντας έτσι την κρίση αμφισβήτησης που ξέσπασε μετά το 2008. Τον τελευταίο χρόνο, το πελατολόγιό της έχει αυξηθεί κατά 20% τουλάχιστον σε σχέση με το 2009-2010 και η αύξηση αυτή έχει προέλθει κυρίως από ενδιαφερόμενους καταθέτες που θέλουν να καλυφθούν από το συναλλαγματικό κίνδυνο σε σχέση με το ευρώ, τοποθετούμενοι σε άλλα νομίσματα ή να διαφυλάξουν τα κεφάλαιά τους ανοίγοντας νέο λογαριασμό στον όμιλο Λονδίνο. Το χαμηλότερο κεφάλαιο που απαιτείται είναι της τάξης των 100.000 ευρώ.
Αντίστοιχες κινήσεις κάνουν και οι γαλλικές τράπεζες στην Ελλάδα, η Emporiki Bank και η Geniki Bank που διαθέτουν πλέον ανοικτές «γραμμές» για άνοιγμα καταθέσεων στην Credit Agricole και Societe Generale αντίστοιχα στη Γαλλία. Μικρότερες ξένες τράπεζες όπως η δανέζικη Saxo Bank που εξειδικεύονται σε χρηματιστηριακά προϊόντα και τοποθετήσεις σε F/X προσφέρουν δυνατότητες για συναλλαγματικές κινήσεις με μεγάλο margin, δυνατότητες που απευθύνονται σε μεγαλύτερους γνώστες της αγοράς συναλλάγματος.
Στη μάχη και οι ελληνικές τράπεζες
Οι ελληνικές τράπεζες παρά το γεγονός ότι θίγονται άμεσα από την τάση εκροών κεφαλαίων εν τούτοις καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν την τάση αυτή μέσω των τμημάτων private banking αλλά και μέσω της εκμετάλλευσης των θυγατρικών τους στο εξωτερικό και ειδικά σε Λονδίνο, Παρίσι και αλλού. Για να κινηθεί κάποιος προς το εξωτερικό απαιτείται ελάχιστο χρηματικό κεφάλαιο της τάξης των 200.000 ευρώ και άνω και αυξημένες «τραπεζικές σχέσεις». Δηλαδή να ανήκουν στο target group των «καλών πελατών». Οι τραπεζικές υπηρεσίες γίνονται με προμήθειες που αγγίζουν το 5% επί των κεφαλαίων. Mια καλή λύση (και αρκετά πατριωτική) είναι να μετακινήσουν τα κεφάλαια στις θυγατρικές τους εταιρείες στο εξωτερικό ώστε να μην υποστούν καθιζήσεις σε περίπτωση εξόδου από το ευρώ ή σε περίπτωση «πιστωτικού γεγονότος».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...