29 Μαΐου 2011

ΔΙΠΛΟ "ΚΟΥΡΕΜΑ" ΑΠΟ ΦΕΤΟΣ ΣΤΙΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ


Ρεπορτάζ : Προκόπης Χατζηνικολάου
(από την Καθημερινή)
Ελάχιστα οφέλη θα έχουν εκατομμύρια φορολογούμενοι από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των φοροαπαλλαγών. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει αποφασίσει το ψαλίδισμά τους με στόχο να εξοικονομηθούν σημαντικά ποσά που θα στηρίξουν τις προσπάθειες για μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού.
Σημειώνεται ότι για το 2012 προβλέπονται έσοδα ύψους 2,2 δισ. ευρώ από την περικοπή φοροαπαλλαγών.
Το σχέδιο της κυβέρνησης στοχοποιεί τις φοροαπαλλαγές αφενός μέσω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού τους αφετέρου βάζοντας εισοδηματικά κριτήρια.


Από πού θα εκπίπτουν
Πλέον όλες οι φοροαπαλλαγές θα εκπίπτουν από τον φόρο και όχι από το εισόδημα, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα για ιατρικές επισκέψεις (εκπίπτουν 100%), αμοιβαία κεφάλαια και τόκους στεγαστικών δανείων που έχουν συναφθεί μέχρι το 2002, ενώ χάνουν την έκπτωση όσοι έχουν εισόδημα άνω των 70.000 ευρώ. Ειδικότερα: α) Οι δαπάνες για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, οι τόκοι στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας που έχουν συναφθεί μέχρι το 2002, καθώς και τα αμοιβαία κεφάλαια θα εκπίπτουν από τον φόρο και όχι από το εισόδημα. Η εξέλιξη αυτή μειώνει σημαντικά την έκπτωση που είχαν μέχρι σήμερα όλοι οι φορολογούμενοι.
Για παράδειγμα, φορολογούμενος με εισοδήματα 19.000 ευρώ δαπάνησε το προηγούμενο έτος το ποσό των 4.000 ευρώ για εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις. Με το καθεστώς που ισχύει σήμερα, το ανωτέρω ποσό μειώνει το φορολογητέο εισόδημα το οποίο θα διαμορφωθεί στα 15.000 ευρώ (19.000-4.000). Ο φόρος που θα πληρώσει ανέρχεται στα 540 ευρώ.
Με τις επερχόμενες αλλαγές, δηλαδή την έκπτωση από τον φόρο της δαπάνης για ιατρικές επισκέψεις, ο παραπάνω φορολογούμενος θα πληρώσει υψηλότερο φόρο. Οι ιατρικές επισκέψεις θα εκπίπτουν κατά 10% και μέχρι ενός ορισμένου ποσού που, όπως φαίνεται, δεν θα υπερβαίνει τα 2.000 ευρώ.
Ο φόρος για το εισόδημα των 19.000 ευρώ ανέρχεται με βάση την ισχύουσα κλίμακα στα 1.440 ευρώ. Επειδή όμως έχει και έκπτωση από τις ιατρικές επισκέψεις ύψους 200 ευρώ, ο φόρος θα μειωθεί στα 1.240 ευρώ. Δηλαδή ο φόρος θα είναι υψηλότερος κατά 700 ευρώ. Μάλιστα ο υπολογισμός έγινε με την ισχύουσα κλίμακα και με αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ, το οποίο αναμένεται να μειωθεί.
β) Θα θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έχει δώσει η πολιτική ηγεσία, οι φοροαπαλλαγές θα ισχύουν για όσους έχουν ατομικά εισοδήματα μέχρι 60.00070.000 ευρώ ή είναι πολύτεκνοι και συνταξιούχοι.
Αφορολόγητο όριο
Τη μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 6.000 ευρώ σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο αντιλαμβανόμενο πλέον ότι θα καθυστερήσει σημαντικά η αναδιοργάνωση των ελεγκτικών υπηρεσιών και κατ’ επέκταση ο περιορισμός της φοροδιαφυγής.
Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει τον υπουργό Οικονομικών να ψαλιδίσει το αφορολόγητο όριο διασώζοντας μόνο κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων.
Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ θα μειωθεί στα 6.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται η μείωση να είναι μικρότερη και να διαμορφωθεί στα 8.000 ευρώ.
Οι συνταξιούχοι θα έχουν πρόσθετο αφορολόγητο για παράδειγμα 4.000 ευρώ, οπότε θα φορολογούνται για εισοδήματα άνω των 10.000 ή 12.000 ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει και τη διατήρηση του πρόσθετου αφορολογήτου ορίου που ισχύει σήμερα για τα παιδιά (1.500 για το πρώτο παιδί και 3.000 ευρώ για τα δύο παιδιά).
Οφελος
Εφόσον το αφορολόγητο όριο ανέλθει στα 6.000 ευρώ, το τμήμα του εισοδήματος μέχρι τα 12.000 θα φορολογηθεί με συντελεστή 5% ή 10% Στην πρώτη περίπτωση το ανώτατο όφελος που θα έχει το Δημόσιο από τους φορολογουμένους ανέρχεται στα 300 ευρώ, ενώ στη δεύτερη 600 ευρώ. Σημειώνεται ότι από τη μείωση του αφορολογήτου η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών προσδοκά έσοδα ύψους 1,8 δισ. ευρώ.
Εκτός από τα παραπάνω, στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για το τρέχον έτος περιλαμβάνονται:
– Αύξηση του ΦΠΑ στο 23% στα είδη εστίασης. Ο κλάδος της εστίασης και των εστιατορίων θα μεταταγεί στον υψηλό συντελεστή από το φθινόπωρο προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα στις τουριστικές περιοχές.
– Αναπροσαρμογή κατά 10% των τελών κυκλοφορίας.
– Επιβολή φόρου στο φυσικό αέριο.
– Επιβολή ειδικού φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά από την 1η Ιουλίου του 2011.
– Αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του φόρου στα καπνικά προϊόντα. Στις προθέσεις του οικονομικού επιτελείου είναι να ορίσει ένα πάγιο ποσό φόρου πάνω σε κάθε πακέτο ή συσκευασία, δηλαδή ένας φόρος στην ποσότητα, πάγιος και όχι αναλογικός επί της τιμής.
– Εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης από τον προσεχή Οκτώβριο.
πηγή: fimotro.gr

Με λίγα λόγια θα μας την φορέσουν καλά φέτος αν "προλάβουν"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...