29 Μαΐου 2011

Έχουμε υπουργό εξωτερικών ή μήπως να νοικιάσουμε τον...Νταβούτογλου;


ΤΙ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΟΜΨΕΥΟΜΕΝΟΣ κ. ΔΡΟΥΤΣΑΣ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ;




ΑΠΟΨΗ
του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου

Ο δήμαρχος Θήρας έσπευσε, ευτυχώς, να απαντήσει στο προκλητικό δημοσίευμα του Ολλανδικού εντύπου που ζήλεψε τη... δόξα του ΓερμανικούFocus που, πέρυσι, έκανε εξώφυλο την Αφροδίτη της Μήλου με το δάκτυλο προτεταμένο, ως απεικόνιση της γνωστής ύβρεως!
Και λέμε "ευτυχώς", διότι, εάν δεν έχει επισυμβεί κάτι που δεν έγινε ακόμα γνωστό, ουδεμία άλλη ελληνική αντίδραση έχει υπάρξει εως τώρα.  


Το μείζον, ωστόσο, δεν είναι εάν απαντούμε και πόσο γρήγορα σε κάθε πρόκληση ή προβοκάτσια που εκπορεύεται από κυβερνήσεις, πολιτικά πρόσωπα ή μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού.
Το μείζον είναι ποιά εικόνα έχει σήμερα η Ελλάδα διεθνώς και ποιοί φταίνε γι'  αυτή την κατάντια.
Διότι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας έχουν φτάσει και η Ιρλανδία, και η Πορτογαλία.
Ουδείς, όμως, διανοείτε να απεικονίσει έναν κλοσάρ να τραγουδάει ...φάντο, ή έναν χοντρό Ιρλανδό με κόκκινη μύτη να ρουφάει μπύρες σε πάμπ φορώντας... στρινγκ!
Τι συμβαίνει, λοιπόν, και όλοι έχουν βρει ως εύκολο στόχο τους Έλληνες;
Μπορούν να δωθούν διαφορετικές απαντήσεις σ'  αυτό το ερώτημα.
Η "καθωσπρέπει" που ψελλίζει, συνήθως, η κυβέρνηση είναι ότι η Ελλάδα αποτελεί "μαύρο πρόβατο" εξαιτίας της αναξιοπιστίας των κυβερνήσεων των προηγουμένων ετών και του γεγονότος ότι επί δεκαετίες αντιμετωπίζει την Ευρώπη ως "κουτόφραγκους", το χρήμα των οποίων καταλήγει σε μεταπράτες, Πόρσε Καγιέν και ξενυχτάδικα της παραλιακής ή των εθνικών οδών.
Ορθή, αλλά ανεπαρκής η απάντηση.
Γι  αυτή την έκρηξη αναξιοπιστίας της χώρας δεν φταίει μόνο η κρισιμότητα της οικονομικής κατάστασης της. Ούτε η στασιμότητα προσδοκιών ότι κάτι μπορεί να αλλάξει σύντομα.
Φταίει -κυρίως, θα έλεγα- ο τρόπος με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους ...εταίρους (;) και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας.
Το πολιτικό σύστημα μπορεί να βύθισε τη χώρα στο μαύρο σκοτάδι της χρεοκοπίας, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως θα την αφήνει ανυπεράσπιστη σε κάθε Ολλανδό υπουργό που απειλεί να μην καταβάλλει το μερίδιο του στην 5η δόση, ή σε κάθε εφημερίδα ή περιοδικό που θέλει να παρουσιάζει την Ελλάδα ως το ευρωπαϊκό Μπαγκλαντές.

Ο κομψευόμενος κ. Δρούτσας όφειλε να έχει ήδη απαντήσει στο Ολλανδικό έντυπο. Και δι  αυτής της απάντησης σε όλους εκείνους που καθυβρίζουν μία χώρα κι ένα λαό. Και όχι να συνεχίζει (ως κυβέρνηση) την τακτική του αυτομαστιγώματος.
Το ότι δεν το κάνει, ή δεν το κάνει στην ένταση που θα έπρεπε να το κάνει, επιβεβαιώνει ότι το πολιτικό σύστημα έχει παραλύσει, άμοιρο, άβουλο και ανίκανο. Και βυθισμένο στην παραμυθία μιας συναίνεσης που επ΄ ουδενί δεν έπρεπε να είναι προαπαιτούμενο.
Εκτός εάν ο κ. Παπανδρέου δεν μπορεί μόνος του, όπως διατείνεται. Δεν του φταίει, όμως, αυτό.
Η πολιτική που συμφώνησε είναι το πρόβλημα.
_______________________________________________

ΟΙ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΟΛΛΑΝΔΟΙ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ FOCUS

από το news247

Στα χνάρια του γερμανικού περιοδικού Focus αποφάσισε να βαδίσει η ολλανδική εφημερίδα De Pers, υψώνοντας την τουρκική σημαία στην κορυφή τρούλου εκκλησίας της Σαντορίνης.
Το προκλητικό εξώφυλλο της εφημερίδας έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αρνητικών δημοσιευμάτων για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, όπως αυτά του Focus με την Αφροδίτη της Μήλου να προβαίνει σε άσεμνη χειρονομία ή να εμφανίζεται ως ζητιάνα.
Με τη βοήθεια του Photoshop, το free-press έντυπο τοποθέτησε στη θέση του σταυρού της εκκλησίας την τουρκική σημαία προκειμένου η φωτογραφία να συνοδεύσει άρθρο αναφορικά με τους Τούρκους που, ενόψει πτώχευσης της Ελλάδας, βρίσκουν ελκυστικές τις επενδύσεις στην Ελλάδα.
Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στο επικείμενο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, με τη δημοσιογράφο να επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει να πουλήσει κρατικές τράπεζες, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μέρος του ΟΤΕ, τα λιμάνια του Πειραιά και Θεσσαλονίκης, καθώς και ορισμένους αερολιμένες...


Επιχειρηματίες από την Τουρκία, όπως σημειώνει η δημοσιογράφος της De Pers Eva Ludemann, ετοιμάζονται να αγοράσουν ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια και ακόμα και σύνολο νησιών.

Αναφέρει μάλιστα ειρωνικά, περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί στην Ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα, ότι οι διπλωμάτες της χώρας μας σφουγγαρίζουν τους διαδρόμους επειδή τα χρήματα δεν επαρκούν για να συντηρήσουν προσωπικού καθαρισμού.
Στο δημοσίευμα, η Eva Ludemann σημειώνει ακόμα ότι οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν βελτιωθεί τα τελευταία δέκα χρόνια μετά τους σεισμούς που έπληξαν Τουρκία και Ελλάδα το 1999 και ότι έχει τετραπλασιαστεί ο όγκος των συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών. Ωστόσο, υπογραμμίζει πως τα μεγάλα προβλήματα παραμένουν, κάνοντας αναφορά στο Κυπριακό και το Αιγαίο.

Η απάντηση του δημάρχου Θήρας υπήρξε άμεση, με τον Αναστάσιο Νικόλαο Ζώρζο να αποστέλλει επιστολή στην εφημερίδα, επισημαίνοντας ότι το υβριστικό δημοσίευμα της εφημερίδας προσβάλλει βάναυσα την ιστορία του τόπου και προκαλεί το θρησκευτικό αίσθημα των κατοίκων της Σαντορίνης.

Το δημοσίευμα, όπως επισημαίνει, δημιουργεί εικόνες αποπροσανατολισμού, παράγει ψευδείς ειδήσεις, από σκοπιμότητα ή πορισμό οφέλους, και πιθανόν εγείρει εθνικά ζητήματα.

"Με τα δημοσιεύματά σας προκαλείται το αίσθημα της περηφάνιας του λαού μας και αυτό δεν το ανεχόμαστε. Σας καλούμε άμεσα να αποκαταστήσετε την αλήθεια. Επιφυλασσόμαστε δε παντός νομίμου δικαιώματός μας", υπογραμμίζει.

Για τον συγκεκριμένο υπουργό έχω εκφραστεί ουκ ολίγες φορές πάντα προσπαθώντας να κρατηθώ στα "όρια" της ευπρέπειας και κοσμιότητας καθώς τον θεωρώ,με όλη την ευγένεια, μεγάλο καραγκιόζη της πολιτικής σκηνής.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...