8 Μαρτίου 2012

Δανειολήπτες σε κατάσταση απελπισίας


Στο κόκκινο βρίσκονται τα χρέη χιλιάδων δανειοληπτών, οι οποίοι προσφεύγουν καθημερινά στη Δικαιοσύνη ζητώντας κούρεμα του μεγαλύτερου μέρους των οφειλών τους προς τις τράπεζες. Μόνο στο Ειρηνοδικείο της Αθήνας, περίπου είκοσι αιτήσεις για υπαγωγή στον νόμο σχετικά με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά κατατίθενται σε καθημερινή βάση από τις αρχές του 2012.

Συνολικά μέχρι χθες είχαν κατατεθεί 807 αιτήσεις δανειοληπτών που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους έναντι των τραπεζών, ενώ - όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία - το έτος 2011 είχαν κατατεθεί συνολικά 2.249 αιτήσεις.
ΤΑ ΒΗΜΑΤΑ. Πριν οι οφειλέτες φτάσουν στο Ειρηνοδικείο, βάσει του νόμου πρέπει να ακολουθήσουν συγκεκριμένα βήματα, τα οποία είναι:
1. Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός μεταξύ του οφειλέτη και όλων των πιστωτών.
2. Αίτηση στο Ειρηνοδικείο της περιοχής όπου διαμένει ο οφειλέτης. Η αίτηση αυτή πρέπει να περιλαμβάνει αναλυτική κατάσταση της περιουσίας του οφειλέτη και των πάσης φύσεως εισοδημάτων του ιδίου και της συζύγου του, λεπτομερή κατάσταση των απαιτήσεων των πιστωτών (κεφάλαιο, τόκοι, έξοδα) και σχέδιο διευθέτησης των οφειλών.
3. Προσπάθεια συμβιβασμού ενώπιον του δικαστηρίου: εκ του νόμου οφειλέτης και πιστωτής υποχρεώνονται σε μια νέα προσπάθεια συμβιβασμού και ενώπιον του δικαστηρίου που θα κρίνει την αίτηση.
4. Δικαστική ρύθμιση των οφειλών: αν αποτύχει ο δικαστικός συμβιβασμός, το δικαστήριο λαμβάνοντας υπόψη του τα περιουσιακά στοιχεία και τα εισοδήματα του οφειλέτη προχωρά στη ρύθμιση των χρεών.



Μίνα Μουστάκα
από ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...