8 Μαρτίου 2012

Ποιοι γλυκοκοιτούν τον Αστέρα Βουλιαγμένης

Αγώνα δρόμου προκειμένου να προκηρυχθεί μέσα στον Μάρτιο ο διαγωνισμός για την εκχώρηση του Αστέρα Βουλιαγμένης διεξάγει το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου. Καλά ενημερωμένη πηγή ανέφερε στο Μoneypost, πως μέσα στο επόμενο πακέτο αποκρατικοποιήσεων θα συμπεριλαμβάνεται και το Astir Palace Resort με το οικονομικό επιτελείο να εκτιμά, πως θα μπορέσει να συγκεντρώσει περί τα 250 εκατ. Ευρώ.  


Όπως είναι γνωστό ο Αστέρας (εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών) ελέγχεται  μεν από τον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας αλλά μεγάλο μέρος της έκτασης όπου είναι κτισμένη η ξενοδοχειακή μονάδα ανήκει στο ...
 ελληνικό δημόσιο. Σχέση, που εξηγεί το εύλογο ενδιαφέρον και των δύο εμπλεκόμενων με την διοίκηση της τράπεζας να έχει καταστήσει σαφή εδώ και καιρό την πρόθεση της να απεμπλακεί και από αυτήν τη μη χρηματοοικονομική δραστηριότητα.    


Βέβαια η πλευρά της Εθνικής δεν εξηγεί, πως εάν εκχωρηθεί το... φιλέτο του Αστέρα στις τιμές που κυκλοφορούν στην αγορά δεν θα μπορέσει να καλύψει ούτε το μισό κόστος που έχει επιβαρυνθεί  τα τελευταία χρόνια. Σημαντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της ξενοδοχειακής επιχείρησης, ιδίως για το κόστος ανακαίνισης των επιμέρους μονάδων του Αστέρα που καλύπτονταν σχεδόν αποκλειστικά από την τράπεζα, δεν  φαίνεται να αντισταθμίζονται από το τίμημα, που ευελπιστεί να «πιάσει» η Εθνική.    


Πηγή της τράπεζας μας σημείωνε, ως η εκχώρηση του Αστέρα συμπεριλαμβάνεται στις πρόνοιες του Μνημονίου και της συμφωνίας με την Τρόικα χωρίς ωστόσο να γίνεται λόγος για το τίμημα και τα κεφάλαια που έχουν  επενδυθεί από την εποχή του Τάκη Αράπογλου μέχρι και τη χρήση του 2011.  Και μπορεί μία από τις προσταγές της Τρόικας να είναι η απεμπλοκή των τραπεζών από τις μη χρηματοοικονομικές δραστηριότητες ωστόσο το σχετικό τίμημα θα πρέπει να είναι εύλογο. Κάτι που δεν φαίνεται να διασφαλίζεται με την διαδικασία εκχώρησης εάν όντως πραγματοποιηθεί στο τίμημα, που ακούγεται στην αγορά.    


Στην αγορά αποτελεί κοινό μυστικό, πως εκτός από δυτικοευρωπαϊκά συμφέροντα αλλά και αμερικανικά ενδιαφέρον έχει δείξει και ο εμίρης του Κατάρ. Η πλευρά της οικογένειας Αλ Θάνι είχε ενημερωθεί σχετικά για το πρόγραμμα αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής του Αστέρα από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο  (στην παρουσίαση μάλιστα είχε παρευρεθεί και ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης) τον Οκτώβριο του 2011.      


Πακέτο στο Κατάρ με τα στρέμματα της εκκλησίας;   


Μάλιστα τότε είχε αναφερθεί, πως η ανεπίσημη επίσκεψη του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στο Κατάρ σχεδιάστηκε με άκρα μυστικότητα ενώ εκ των υστέρων είχε γίνει γνωστό, πως νωρίτερα ο πρέσβης του Κατάρ στην Αθήνα είχε επισκεφθεί την Αρχιεπισκοπή. Ανεπίσημα οι συζητήσεις αφορούσαν στα 85 στρέμματα της αρχιεπισκοπής στην Βουλιαγμένη θεωρείται όμως βέβαιο, πως συζητήθηκε το ενδεχόμενο αξιοποίησης της ευρύτερης περιοχής. Μετά μάλιστα την κατακύρωση του διαγωνισμού της μαρίνας της Βουλιαγμένης στον όμιλο της Εθνικής (Αστήρ) οι φήμες για ενδιαφέρον του εμίρη έγιναν εντονότερες. Επί του παρόντος, και εν αναμονή των ιδιαίτερα ενδιαφερουσών εξελίξεων, να σημειώσουμε ότι ο εμίρης είχε επισκεφθεί τη μονάδα του Αστέρα, ινκόγκνιτο για να διαπιστώσει τόσο το φυσικό κάλλος όσο και το επίπεδο των υπηρεσιών.

από το newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...