8 Μαρτίου 2012

Άργησε, αλλά… ήρθε η γρίπη!


Το φετινό μας ραντεβού με την γρίπη άργησε λίγο, αλλά ήλθε τελικά μέσα στον Φεβρουάριο. Οι κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν εδώ και πάνω από δύο μήνες και που, όπως φαίνεται, θα μάς ταλαιπωρήσουν και τον Μάρτιο, είναι το ιδανικό περιβάλλον για να αναπτυχθεί μια επιδημία γρίπης.


Ο ιός κτυπά κάθε χρόνο όταν αρχίζει να κρυώνει ο καιρός και μεταδίδεται γρήγορα. Κύριος φορέας του είναι τα παιδιά που πηγαίνουν στον παιδικό σταθμό και στο σχολείο ...
 (περίπου 30% των παιδιών κάθε χρόνο μολύνονται από την γρίπη, ενώ το ποσοστό για τους ενήλικες φτάνει στο 10%). Ο ιός δεν είναι ίδιος κάθε χρονιά. Οι τύποι του ιού που προκαλούν την γρίπη μεταβάλλονται. Γι’ αυτό και το ετήσιο εμβόλιο για τη γρίπη, που καλό είναι να κάνουμε όλοι προληπτικά πριν ξεσπάσει η... καθιερωμένη επιδημία, δεν είναι το ίδιο με αυτό του προηγούμενου έτους. Περιέχει τους 3 συχνότερους τύπους του ιού της γρίπης που κυκλοφορούν τη δεδομένη περίοδο.


«Εμβόλια υπάρχουν», μάς λέει ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος, Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αθηνών. «Δυστυχώς, φέτος ο κόσμος έχει άλλες προτεραιότητες, λόγω όλων αυτών των οικονομικών προβλημάτων, και δεν βρήκε ούτε το κουράγιο να πάει στον γιατρό να τού γράψει το εμβόλιο», σχολιάζει. Φέτος, λόγω και του γεγονότος ότι δεν είχαμε –ακόμη- κάποια δυνατή επιδημία, και παρότι σχεδόν όλος ο κόσμος είναι άρρωστος αυτές τις μέρες, λιγότεροι απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια έσπευσαν να κάνουν το εμβόλιο κατά της γρίπης, παρ’ ότι χορηγείται δωρεάν από τα ταμεία (και δεν κοστίζει ούτε 6 ευρώ για όποιον δεν έχει ασφάλιση ή δεν έχει χρόνο να επισκεφθεί τον γιατρό του ταμείου του).


Τι είναι όμως ακριβώς η γρίπη, που τόσο μάς ταλαιπωρεί κάθε χρόνο, και πώς μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε; Πρόκειται για μια νόσο που προκαλείται από ένα πολύ μολυσματικό ιό, εύκολα μεταδιδόμενο. Ο βήχας, το φτάρνισμα, οι επιφάνειες που έχουν μολυνθεί με σταγονίδια που περιέχουν τον ιό είναι οι κύριοι τρόποι μετάδοσής του. Τα συμπτώματα είναι υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, βήχας, μπούκωμα της μύτης, αίσθημα αδυναμίας, μυικός πόνος. Και είναι συμπτώματα που επιμένουν και περνούν μόνο μετά από αρκετές ημέρες.


Το χειρότερο με την γρίπη, και αυτό που πρέπει να προσέξουν οι ευπαθείς ομάδες, είναι ότι προκαλεί επιπλοκές, συμπεριλαμβανομένης της πνευμονίας (κυριότερο αίτιο είναι το μικρόβιο του πνευμονιοκόκκου) και της επιδείνωσης ιατρικών καταστάσεων, όπως η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, το άσθμα, ο σακχαρώδης διαβήτης. Ως αποτέλεσμα, η γρίπη μπορεί να οδηγήσει σε εισαγωγές στο νοσοκομείο ή και θανάτους. Κάθε χρόνο, περισσότεροι άνθρωποι πεθαίνουν στη Ευρώπη λόγω επιπλοκών από τη νόσο της γρίπης, παρά σε αυτοκινητικά δυστυχήματα! Συνολικά, σε όλο τον κόσμο, 250.000 ως 500.000 θάνατοι συμβαίνουν ετησίως, κυρίως σε ηλικιωμένους.


Τα βαρύτερα συμπτώματα παρουσιάζονται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών ή σε νήπια κάτω των 2 ετών. Αυτές είναι και οι πιο ευπαθείς ομάδες. Εξίσου επικίνδυνο να νοσήσουν βαριά είναι βεβαίως και άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αυτές με χρόνια νοσήματα (άσθμα, πνευμονοπάθεια, καρδιοπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, νεφροπάθεια, αιματολογικά και μεταβολικά νοσήματα, μεταμοσχεύσεις κλπ). Εκτός από τους μαθητές, συχνοί φορείς είναι οι Επαγγελματίες Υγείας, οι οποίοι πολλές φορές ευθύνονται για μετάδοση της γρίπης σε άλλους ασθενείς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.


Οι συνηθισμένες προφυλάξεις για να αποφύγει κανείς τη μόλυνση από τη γρίπη είναι το συχνό πλύσιμο χεριών με σαπούνι, η αποφυγή επαφής των χεριών με τη μύτη και το στόμα, οι αποστάσεις ασφαλείας από αρρώστους και η χρήση μάσκας προσώπου. Βεβαίως, ακόμη και όλα αυτά τα μέτρα να παρθούν, όταν ξεσπάει μια επιδημία γρίπης και ειδικά για τις πιο ευπαθείς ομάδες, παύουν να είναι 100% αποτελεσματικά. Η σωστότερη λύση είναι το εμβόλιο. Κυκλοφορεί εδώ και 40 χρόνια, είναι ασφαλές και προφυλάσσει από την εποχική γρίπη και τις επιπλοκές της. Ο εμβολιασμός πρέπει να γίνεται σε ετήσια βάση, λόγω της μεταβολής των τύπων του ιού που προκαλούν κάθε χρόνο την γρίπη, όπως αναφέραμε και πιο πάνω. Η ανοσία από προηγούμενες λοιμώξεις ή εμβολιασμούς δεν προλαμβάνει τη λοίμωξη από τους διαφορετικούς τύπους του ιού που κυκλοφορούν κάθε χειμώνα. 


Ειδικά για φέτος, εκφράζονται φόβοι και για την επιστροφή του επικίνδυνου ιού της γρίπης Η1Ν1. Μέσα στον Ιανουάριο και μέσα στον Φεβρουάριο, δύο μικρά παιδιά 8 και 6 ετών αντίστοιχα έχασαν την ζωή τους. Το πρώτο από μη αναστρέψιμη πνευμονική βλάβη και το δεύτερο από ραγδαία αναπτυσσόμενη ιογενή λοίμωξη. Στην πρώτη περίπτωση ανιχνεύθηκε ο ιός Η1Ν1 (το άτυχο 8χρονο κορίτσι είχε μεταφερθεί στην Ελλάδα από την Λιβύη), ενώ στη δεύτερη, ιατροδικαστής εξέφρασε φόβους για την πιθανότητα προσβολής από τον εν λόγω ιό. Τα αποτελέσματα των εξετάσεων δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστά, ωστόσο αν αυτό είναι το δεύτερο κτύπημα του ιού μέσα σε ένα μήνα, τότε η κατάσταση αρχίζει και γίνεται ανησυχητική.


«Κυκλοφορεί γρίπη αυτήν την περίοδο», μάς λέει η κα Ελένη Μαλτέζου, Παιδίατρος – Λοιμωξιολόγος, «γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί. Να αποφεύγουμε κλειστούς χώρους, να καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας, να μην ερχόμαστε σε επαφή με άτομα που νοσούν. Ειδικά αν δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο. Όποιος σπεύσει να το κάνει τώρα, να ξέρει ότι τα αντισώματα, για να αναπτυχθούν, χρειάζονται περίπου μία εβδομάδα, γι’ αυτό και στο αμέσως επόμενο διάστημα, ειδικά αν ανήκει σε κάποια ευπαθή ομάδα, θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός».


Αν, λοιπόν, δεν έχετε ακόμη κάνει το εμβόλιο –ειδικά αν ανήκετε σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες- πρέπει να σπεύσετε, γιατί έχετε ήδη καθυστερήσει πολύ. Οι ασθενείς υψηλού κινδύνου θα πρέπει να έχουν λάβει και το εμβόλιο έναντι του πνευμονιόκοκκου, για να είναι επαρκώς θωρακισμένοι και έναντι της πνευμονιοκοκκικής πνευμονίας, από την οποία κινδυνεύουν έτσι κι αλλιώς, και της οποίας η πιθανότητα εκδήλωσης αυξάνεται αν νοσήσουν από γρίπη.


από το newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...