10 Μαρτίου 2012

Αμείλικτα ερωτήματα από τον πρώην αντιπρόεδρο της Στατιστικής Εθνική προδοσία ή εγκληματική αμέλεια;


Εξαιρετικά αρνητική τροπή για τον τέως υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου παίρνει η πορεία της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής καθώς μια σειρά από στοιχεία και καταθέσεις εκθέτουν τους χειρισμούς του κατά την κρίσιμη περίοδο που «υπολογιζόταν»  το υπέρογκο έλλειμμα της ελληνικής οικονομίας. Κυρίως, αφήνουν ισχυρές ενδείξεις ότι τόσο ο κ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο «εκλεκτός» του Ανδρέας Γεωργίου -προϊστάμενος της ΕΛΣΤΑΤ- αντι να χρησιμοποιήσουν...
 εκείνα τα επιστημονικά εργαλεία, τα οποία χρησιμοποιούν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, για να μετρήσουν το έλλειμμα, καθοδηγήθηκαν από την Eurostat σε υπολογισμούς που εκτίναξαν τους συγκεκριμένους δείκτες. Το γεγονός αυτό είχε ως συνέπεια, να «διευκολυνθεί» η είσοδος της χώρας στο ΔΝΤ, να εκτοξευθούν τα σπρεντς και να οργιάσουν οι κερδοσκόποι εις βάρος της χώρας.

Ειδικότερα, ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Νίκος Λογοθέτης μιλώντας στην επιτροπή και προσπαθώντας να εξηγήσει την τακτική των προϊσταμένων του αναφέρθηκε σε «τέσσερα σενάρια που παραπέμπουν σε εθνική προδοσία ή σε εγκληματική αμέλεια» και εξήγησε πως – κατά την άποψή του – «αυτό που ήθελαν ήταν α)να γίνουμε πειραματόζωο στην Ευρώπη για να καταλάβουν τι πρέπει να κάνουν με τις άλλες χώρες που έχουν τα ίδια δημοσιονομικά προβλήματα β) να ανεβάσουν τα CDS για να κερδίσουν ορισμένοι γ) να ανεβάσουμε το έλλειμμα του 2009 για να δείξουμε ευκολότερα ότι το μειώνουμε το 2010 δ) αδυναμία ή ανικανότητα» και πρόσθεσε «μπορεί να μην είναι κανένα μπορεί και να είναι συνδυασμός όλων».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «η συνεχής αύξηση του ελλείμματος από τις εκλογές του Οκτωβρίου 2009 και μετά, στατιστικά τουλάχιστον συσχετίζεται με την αύξηση των σπρεντς» και τόνισε ότι ήταν «πολιτική επιλογή» ο υπολογισμός του ελλείμματος με εργαλεία που δεν προτιμούνται από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στο ίδιο μήκος και η κατάθεση της κυρίας Ζωής Γεωργαντά που σημείωσε ότι «το έλλειμμα φουσκώθηκε από ανικανότητα, σκοπιμότητα ή απειρία» και πρόσθεσε ότι εάν ο κ. Παπακωνσταντίνου το έκανε «από σκοπιμότητα τότε θέλει κρέμασμα».

Εξίσου αποκαλυπτικό όμως ήταν και το έγγραφο που παρουσίασε στην επιτροπή ο ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτς Κουρουμπλής και δείχνει ότι ο προϊστάμενος της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέας γεωργίου, εκλεκτός του κ. Παπακωνσταντίνου, έστειλε επιστολή στον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τομσεν προκειμένου να παρέμβει για να αλλάξει ο νόμος και να απαλλαγεί από τους «ενοχλητικούς» συναδέλφους του.


από το protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...