7 Μαρτίου 2012

Τραγική η κατάσταση στην αγορά.Άδεια ταμεία παρά τις γενναίες εκπτώσεις


Το 43% έφτασε η μείωση του τζίρου το διάστημα 15 Ιανουαρίου - 29 Φεβρουαρίου, οπότε και ήταν σε ισχύ η περίοδος των χειμερινών εκπτώσεων, ενώ σε αρκετές πόλεις καταγράφηκε μείωση τζίρου μεγαλύτερη του 60%.
Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, η απώλεια στην αγορά άγγιξε τα έξι δισ ευρώ, 4,5 δισ. ευρώ από τον τζίρο της αγοράς και 1,5 δισ. έσοδα για τα ταμεία του Δημοσίου.
Σε ανακοίνωση της, αναφέρεται πως παρά τη μεγαλύτερη μείωση των τιμών της τελευταίας δεκαετίας, με εξαίρεση τα ...
 τρόφιμα, οι επιπτώσεις της οικονομικής ύφεσης, της δημοσιονομικής προσαρμογής, της μείωσης των μισθών και των συντάξεων, της ανεργίας αλλά και κάθε μνημονιακού μέτρου λιτότητας  έχει εξαντλήσει όλους τους κλάδους του εμπορίου.
Παράλληλα, η Αθήνα παρουσιάζει απώλειες από 20% ως 50%, η Θεσσαλονίκη 40% και ο Πειραιάς 20% με 30%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό καταγράφηκε στα Γρεβενά με 80% και στο Λουτράκι με 70%.
Τέλος, σε πάνω από 20 περιπτώσεις οι απώλειες ξεπερνούσαν το 50%.
Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας που διενήργησε η ΕΣΕΕ:
*Όλοι οι έμποροι θεωρούν ότι οι υψηλοί συντελεστές φορολόγησης και ΦΠΑ καθώς και η μείωση εισοδημάτων είναι οι κύριες αιτίες που συρρίκνωσαν  την κατανάλωση τον τελευταίο χρόνο κατά 1/3 και καταδίκασαν την  αγορά.
*9 στους 10 εμπόρους δήλωσαν μείωση των πωλήσεών  τους κατά 40%  στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων αλλά και κατά το πρώτο δίμηνο του 2012.
*8 στους 10 εμπόρους χρησιμοποιούν ιδιωτικές καταθέσεις, οικογενειακές οικονομίες και δανεικά για να διατηρήσουν ανοικτά τα καταστήματά τους.
*7 στους 10 εμπόρους δεν μπορούν να πληρώσουν τους ανοικτούς λογαριασμούς  στους προμηθευτές τους για εμπορεύματα που αγόρασαν πέρυσι, ενώ λόγω έλλειψης πίστωσης και εκκρεμών οφειλών δυσκολεύονται να δώσουν νέες παραγγελίες.
*6 στους 10 εμπόρους  αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις  τράπεζες, τα πλαφόν, τις σφραγισμένες επιταγές τρίτων, ενώ έχουν ληξιπρόθεσμες δόσεις δανείων.
*5 στους 10 καθυστερούν την πληρωμή ενοικίων, λογαριασμών ΔΕΚΟ, ενώ πληρώνουν τους εργαζόμενούς τους με έναντι καταβολή του μισθού.
*4 στους 10 εμπόρους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και περιμένουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για να μπορέσουν να τις τακτοποιήσουν.
*3 στους 10 χρωστούν μισθούς ακόμα και τριών μηνών και δεν μπορούν να απολύσουν εργαζόμενους γιατί δεν έχουν τα χρήματα της αποζημίωσης.
*2 στις 10 εμπορικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να έχουν έστω και οριακά κέρδη, ενώ οι υπόλοιπες καταγράφουν από μικρές έως  μεγάλες ζημιές.
*1 στους 10 εμπόρους μόνο πιστεύει ότι η αγορά θα συνέλθει πριν το 2013, ενώ οι περισσότεροι δηλώνουν ότι δεν θα μπορέσουν να αντέξουν για πολύ ακόμα τα μέτρα λιτότητας του παλαιού και νέου Μνημονίου.


από το news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...