16 Φεβρουαρίου 2012

Εκβιασμός.Reuters: Αναβολή του νέου πακέτου διάσωσης μέχρι τις εκλογές εξετάζει η ευρωζώνη.

Sporos:Όχι που νομίζατε ότι τα λαμόγια θα μας δώσουν λεφτά.Θέλουν άραγε να μας δώσουν λεφτά ή ψάχνουν αφορμές για να μας δώσουν "πόρτα";

Τρόπους καθυστέρησης μέρους ή και του συνόλου του δεύτερου πακέτου δανείων προς την Ελλάδα, αποφεύγοντας ωστόσο μια άτακτη χρεοκοπία της χώρας, εξετάζουν αξιωματούχοι της ευρωζώνης, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters. 
Η σχετική αναβολή θα μπορούσε να...
καλύψει την περίοδο έως τις εκλογές στην Ελλάδα που αναμένονται τον Απρίλιο, είπαν στο πρακτορείο πηγές από την ΕΕ.

«Υπάρχουν προτάσεις να καθυστερήσει το ελληνικό πακέτο ή να σπάσει, προκειμένου να αποφευχθεί μια άμεση χρεοκοπία, αλλά χωρίς να υπάρχει δέσμευση για όλο το πακέτο», ανέφερε αξιωματούχος με γνώση των προπαρασκευαστικών συνομιλιών για τη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Tην ίδια ώρα, με την ελληνική οικονομία να είναι στα πρώτα θέματα των ευρωπαϊκών εφημερίδων, και τις γνώμες για το εάν η Γερμανία συμβάλλει  στην ανάκαμψη της Ελλάδας ή όχι, να διίστανται, σήμερα η βελγική εφημερίδα «De Standaard», δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο».

Όπως σημειώνεται, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την Ελλάδα, αναβάλλοντας τη συνεδρίαση του Eurogroup, που επρόκειτο να εγκρίνει σήμερα στις Βρυξέλλες το νέο πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα και τη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους (PSI). Αντί της προγραμματισμένης συνεδρίασης, οι εταίροι συγκαλούν μια τηλεδιάσκεψη, η οποία θα έχει απλώς διερευνητικό χαρακτήρα, προσθέτει ο αρθρογράφος. Παράλληλα, πληθαίνουν οι δηλώσεις Γερμανών αξιωματούχων, που καθιστούν σαφές ότι η Γερμανία δεν θα είχε τόσο μεγάλο πρόβλημα, εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε.

Επισημαίνεται ότι το μεγαλύτερο εμπόδιο αποτελεί η «επαμφοτερίζουσα» στάση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν έχει ακόμη υπογράψει τις εγγυήσεις που ζητεί η Ευρώπη, ότι θα συνεχίσει και μετά τις εκλογές την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Ειδική αναφορά γίνεται και στα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα χθες, σύμφωνα με τα οποία η ελληνική οικονομία βυθίζεται ακόμα περισσότερο στην ύφεση, σε σημείο μάλιστα τέτοιο που να εκφράζονται επιφυλάξεις για το εάν το δεύτερο πακέτο βοήθειας θα είναι αρκετό για να επαναφέρει τη χώρα στην οδό της βιώσιμης ανάπτυξης.

Aξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση της Γερμανίας αντέκρουσε σήμερα τις εικοτολογίες που τη θέλουν να θεωρεί αναπότρεπτη και αποδεκτή ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας. 

«Μπορώ να πω με σαφήνεια εκ μέρους της γερμανικής κυβέρνησης ότι αυτές οι φήμες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», δήλωσε σήμερα το μεσημέρι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Η Γερμανία, πρόσθεσε εργάζεται με τους ευρωπαίους εταίρους της προκειμένου να βρει έναν βατό δρόμο προκειμένου η Ελλάδα να βγει από την κρίση. «Αυτό είναι το πνεύμα και το νόημα του δευτέρου προγράμματος στήριξης. Αυτό είναι το πνεύμα της απομείωσης του χρέους με τη συμμετοχή των ιδιωτών πιστωτών, για την οποία διεξάγονται διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

από το naftemporiki.gr/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΚΑΙ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...