24 Φεβρουαρίου 2012

Πω πω μεγαλεία,η Ελλάδα «παρούσα» και στη Σύνοδο των G20 !!!

Η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη, με επίκεντρο φυσικά την  Ελλάδα, αναμένεται να μονοπωλήσει  το ενδιαφέρον και την ατζέντα της Συνόδου της Ομάδας των 20 πιο ανεπτυγμένων κρατών (G20)που θα διεξαχθεί το σαββατοκύριακο στην πόλη του Μεξικό.

Με νωπή ακόμα  την συμφωνία των Ευρωπαίων να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελλάδας  με ένα νέο δανειακό πακέτο και  με μια «βαθιά» αναδιάρθρωση χρέους, το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι κατά πόσον οι εκτός Ευρώπης χώρες...
συναινούν σε μια τέτοια πολιτική αντιμετώπισης της κρίσης, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που καλούνται πρακτικά να συνεισφέρουν στη νέα «διάσωση» της Ελλάδας, μέσω των κονδυλίων που συνεισφέρουν στο ΔΝΤ

Και μπορεί οι Ευρωπαίοι  εταίροι μας να δείχνουν πως δέχθηκαν τις δεσμεύσεις της ελληνικής  πλευράς για τη συνέχεια, όμως κάτι τέτοιο δεν αποτελεί τον κοινό τόπο πολλών αναπτυσσόμενων αλλά και αρκετών ανεπτυγμένων κρατών – μελών του ΔΝΤ!

Μέχρι και την ύστατη ώρα η επίτευξη συμφωνίας το Σαββατοκύριακο μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των χωρών του G20 για το κατά πόσον θα αυξήσουν τη συνεισφορά τους στα κονδύλια του ΔΝΤ προκειμένου το Ταμείο να συμμετάσχει, για ακόμη μία φορά, στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ελλάδα και κατ΄επέκταση στην Ευρωζώνη φαντάζει απίθανη.

Παρ’ όλ’ αυτά, ένα ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρεται σε συνεννοήσεις και παρασκηνιακές διαβουλεύσεις της τελευταίας στιγμής ώστε κάποιες από τις χώρες που μετέχουν και στο ΔΝΤ και στην G20 να δεχθούν τελικά τις δεσμεύσεις της ΕΕ ότι η κρίση χρέους τίθεται σταδιακά υπό έλεγχο.

Ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές αμφιβάλλουν για το κατά πόσον οι υπουργοί Οικονομικών της G20 και οι κεντρικοί τραπεζίτες των χωρών αυτών θα αποφασίσουν σε συγκεκριμένα μέτρα. Και πάντως όχι προτού «δουν» το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης στις αρχές του Μαρτίου στην οποία αναμένεται να συζητηθεί και η τελική μορφή – και το «πορτοφόλι» του μόνιμου μηχανισμού στήριξης (ESM).

Τόσο η Κίνα και η Ιαπωνία, όσο και οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα ζητήσει από την ΕΕ να αυξήσει τα κονδύλια του μηχανισμού στήριξης, κάτι που αρνείται σθεναρά η Γερμανία. Κι εδώ είναι το «κλειδί» και για την αύξηση των κονδυλίων του ΔΝΤ, στη λογική ότι οι εκτός Ευρώπης χώρες θα ήθελαν να δουν τους Ευρωπαίους να βάζουν αυτοί πρώτοι το «χέρι στην τσέπη» πριν αποφασίσουν να δώσουν με τη σειρά τους περισσότερα κεφάλαια!

Από την πλευρά της  η κυρία Λαγκάρντ αναζητεί την  εδώ και τώρα αύξηση των κονδυλίων  του ΔΝΤ σχεδόν στο ένα (1) τρισεκατομμύρια δολάρια, ήτοι ζητά μια αύξηση της συνεισφοράς των μελών του κατά περίπου 600 δισ ευρώ επιπλέον, για να αντιμετωπίσει την κρίση.

από το protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...