2 Φεβρουαρίου 2012

Μαύρη μαυρίλα πλάκωσε...

Ακόμα πιο βαθειά στο πηγάδι της ύφεσης οδηγείται η χώρα, καθώς σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης στη Βουλή, εντός του 2012 οι εργαζόμενοι θα δουν τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά 7,6% σε σχέση με το 2011.

Δραματική πρόγνωση Κουτρουμάνη για μισθούς

Στη συγκεκριμένη πρόβλεψη δεν συνυπολογίζονται οι περικοπές κατώτατου μισθού και 13ου – 14ου μισθού που συζητούν τρόικα και κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός ανέφερε ότι το μισθολογικό κόστος υποχώρησε κατά 9,2 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2009, γεγονός που οδηγεί σε απώλειες 4,2 δισ. ευρώ για το ΙΚΑ.

Πρόσθεσε ότι οι δραματικές συνέπειες τις ύφεσης και της ανεργίας θα οδηγήσουν στο τέλος του 2012 να υπάρχουν 471.000 λιγότεροι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ σε σχέση με το 2008, ενώ προέβλεψε επιπλέον μείωση των συντάξεων .



Οι μειώσεις αποδοχών σε συνδυασμό με τη γενίκευση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων, οδηγεί σε 4,2 δισ. ευρώ απώλειες εσόδων για το ΙΚΑ ετησίως και 6,7 δισ. ευρώ σε όλα τα ταμεία.

Σε ότι αφορά τις παροχές υγείας, ο υπουργός εργασίας τόνισε πως θα μειωθούν κατά 3,6 δισ. ευρώ έως το τέλος του έτους σε σχέση με το 2009. Κατά μια ποσοστιαία μονάδα έχουν μειωθεί οι αναπηρικές συντάξεις.

Ο Γιώργος Κουτρουμάνης επιβεβαίωσε πως η κυβέρνηση θα μειώσει τις ασφαλιστικές εισφορές έως και 10%. Ισχυρίστηκε μάλιστα, πως η μείωση αυτή δε θα οδηγήσει σε απώλεια εσόδων τα ταμεία, με βάση την αυθαίρετη εκτίμηση ότι τα κίνητρα θα ωθήσουν περισσότερες επιχειρήσεις να καταβάλουν τις εισφορές τους προς τα ταμεία.

Αξίζει να σημειωθεί πως για ένα ποσοστό 30% των ασφαλισμένων δεν καταβάλλονται εισφορές, ενώ το 17% των επιχειρήσεων δεν είναι συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους προς τα ταμεία.

Σε ότι αφορά τις επικουρικές συντάξεις και το σχέδιο που συζητείται μεταξύ των κομμάτων της συγκυβέρνησης για 15% μείωση μεσοσταθμικά, περιορίστηκε να δηλώσει πως δε θέλει να προκαταλάβει τη συζήτηση που ήδη διεξάγεται για το θέμα.


newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...