10 Φεβρουαρίου 2012

«Καζάνι» που βράζει οι κοινοβουλευτικές ομάδες.

Καζάνι που βράζει θυμίζουν αυτή την ώρα οι κοινοβουλευτικές ομάδες και των δύο μεγάλων κομμάτων λίγο πριν από την κατάθεση στη Βουλή το νέου πακέτου σκληρών μέτρων που αποφασίζονται από την κυβέρνηση και την τρόικα.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, το κείμενο που θα κληθούν να ψηφίσουν οι βουλευτές την Κυριακή θα περιλαμβάνει τη συμφωνία για το PSI, τις ρυθμίσεις που αφορούν την επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθώς και ένα παράρτημα του μνημονίου που θα υπογραφεί ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της.


Σε ό, τι αφορά το παράρτημα δεν θα τεθεί σε ψηφοφορία το κείμενο αυτό καθεαυτό, αλλά η εξουσιοδότηση στον Υπουργό Οικονομικών να το υπογράψει. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το κείμενο που θα τεθεί σε ψηφοφορία την Κυριακή δεν θα περιλαμβάνει εξειδίκευση των μέτρων, τα οποία όπως όλα δείχνουν θα εξειδικεύονται σε μετέπειτα εφαρμοστικούς νόμους.

Πάντως, οι πληροφορίες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θέλουν αρκετούς από τους βουλευτές να είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν και να έχουν ήδη ξεκινήσει οι ζυμώσεις από το κόμμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές αυτοί φτάνουν τους 20, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν σκοπεύουν να καταψηφίσουν την Κυριακή ή στους εφαρμοστικούς νόμους που θα έρθουν τις ερχόμενες εβδομάδες.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Μακρυπίδης τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ εμφανίστηκε επικριτικός σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και την μείωση του κατώτατου μισθού.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους επέμεινε ότι δεν σκοπεύει να υπερψηφίσει διάταξη με την οποία θα μειώνεται ο κατώτατος μισθός.

Αντίστοιχοι είναι οι προβληματισμοί των βουλευτών και στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας προκειμένου να ψηφίσουν οι βουλευτές.

Όλα ανοιχτά παραμένουν από την πλευρά του ΛΑΟΣ, αφού ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης αναμένεται να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του σε συνέντευξη τύπου που θα δώσει την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, το ΚΚΕ προαναγγέλλει ότι θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία την Κυριακή «για το νέο μνημόνιο που η κυβέρνηση του Μαύρου Μετώπου θέλει να περάσει με κατεπείγουσες διαδικασίες σαν τον κλέφτη από τη Βουλή. Όχι πάντως θα ψηφίσουν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η Δημοκρατική Αριστερά.

από το real.gr

«Κόκκινη λίστα» με 50 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που απειλούν με καταψήφισηΒαρύ το κλίμα στο κόμμα – Κρίσιμη η ψηφοφορία στη Βουλή για το νέο πακέτο μέτρων.
«Περπατάμε σε κινούμενη άμμο και κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει στην ψηφοφορία» με τον τρόπο αυτό επιχείρησε έμπειρος κοινοβουλευτικός παράγοντας να περιγράψει το κλίμα που επικρατεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ κυρίως, αναφορικά με την επικείμενη ψήφιση του νέου πακέτου σκληρών δημοσιονομικών μέτρων.

Συγκεκριμένα, έως αυτή την ώρα δεκάδες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούν είτε να καταψηφίσουν, είτε να απέχουν είτε ακόμα και να παραιτηθούν εάν βρεθούν αντιμέτωποι με το δίλλημα «η ψηφίζεται περικοπή μισθών ή χρεοκοπούμε».

Σύμφωνα με πληροφορίες στο επιτελείο της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ έχει σχηματιστεί «κόκκινη λίστα» που περιλαμβάνει περίπου 50 βουλευτές, μεταξύ των οποίων οι κ.κ. Δημήτρης Κουσελάς, Στάθης Κουτμερίδης, Δημήτρης Καρύδης, Ανδρέας Μακρυπίδης, Βάσω Παπανδρέου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Χρήστος Κατσούρας, Γιάννης Αμοιρίδης Οδυσσέας Βουδούρης και Γιάννης Μιχελογιαννάκης.

Για το λόγο αυτό, προκειμένου δηλαδή να καμφθούν οι αντιστάσεις, πέραν της συνεδρίασης της ΚΟ που θα γίνει αύριο προγραμματίζονται κοινές συναντήσεις των Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου με ομάδες βουλευτών.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι το πακέτο που θα κατατεθεί στην Βουλή και θα τεθεί για ψηφοφορία την ερχόμενη Κυριακή ή την Δευτέρα δεν θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τα μέτρα αλλά την γενική αρχή και τους δημοσιονομικούς στόχους καθώς επίσης και την διαδικασία του PSI. Στην ουσία θα ζητηθεί η δέσμευση των βουλευτών για τα μέτρα που θα έρθουν σε εφαρμοστικό νόμο μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Αναλυτικά, το κείμενο που θα μπει σε ψηφοφορία θα περιλαμβάνει πέντε κεφάλαια αλλά θα ψηφιστεί ως ένα άρθρο. Το πρώτο κεφάλαιο θα περιγράφει την διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Στα επόμενα τέσσερα κεφάλαια θα περιγράφονται οι στόχοι για τα εργασιακά (μειώσεις κατώτατου μισθού – μετενέργεια), δημόσιο (απολύσεις), ασφαλιστικά (μειώσεις συντάξεων), φορολογικά (εξομοιώσεις φόρων κ.α.).

Επιπλέον, με το κείμενο θα επισυνάπτεται το κείμενο του προ – μνημονίου ώστε οι βουλευτές να αποφασίσουν εάν θα δώσουν την εξουσιοδότηση στον πρωθυπουργό και στον υπουργό Οικονομικών να το υπογράψουν. Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται να αποφευχθεί η τακτική που είχε ακολουθήσει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος πρώτα υπέγραψε το «Μνημόνιο Ι» δεσμεύοντας την χώρα και μετά ζήτησε την έγκριση της ολομέλειας.


από το newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...