9 Φεβρουαρίου 2012

Το κλειστό επάγγελμα του διαπλεκόμενου ιδιοκτήτη ΜΜΕ δεν κινδυνεύει από καμία θεσμική παρέμβαση.












Για όσους διατηρούσαν ακόμη ελπίδες πως το σαθρό χαοτικό σύστημα λειτουργίας της ιδιωτικής τηλεόρασης θα τελείωνε κατ’ εντολή ή υπόδειξη της τρόικας ή έστω των ευρωπαίων πλανήθηκαν οικτρά.
Το κλειστό επάγγελμα του διαπλεκόμενου ιδιοκτήτη ΜΜΕ στη χώρας μας δεν κινδυνεύει από καμία θεσμική παρέμβαση. Παραμένει «κλειστό» και αλληλοελεγχόμενο από τους δυο βασικούς πυλώνες του. Τους εκδότες επιχειρηματίες και τους πολιτικούς υπαλλήλους (τους).


Απόδειξη για αυτό το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα πάντα όλα για την καταστροφή της χώρας και των πολιτών της. Και ανάμεσα σε αυτά, το άρθρο 8, με το οποίο για μια ακόμη φορά-12η-13η;- παρατείνεται το «καθεστώς» προσωρινής νομιμότητας των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Πρακτικά, οι τηλεοπτικοί σταθμοί πανελλαδικής εμβέλειας θα συνεχίσουν να λειτουργούν νομότυπα, χωρίς άδειες, μέχρι ο νομοθέτης να αποφασίσει διαφορετικά.

Δηλαδή να πιστοποιηθεί και για την Ελλάδα η μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση. Να θεσμοθετηθεί η διαδικασία με την οποία θα δοθούν οι ψηφιακές πλέον άδειες, να τεθεί το πλαίσιο των κανόνων, κ.λ.π., κ.λ.π. Ψιλά γράμματα για την ελληνική κυβέρνηση ότι η ψηφιακή μετάβαση στην Ευρώπη ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους, του 2012 δηλαδή. Η δική μας κυβέρνηση λέει πως θα τελειώσει το 2015. Έτσι. Επειδή εδώ υπάρχουν άλλοι κανόνες. Και αν χρειαστεί θα πληρώσει η χώρα τα αναγκαία πρόστιμα. Για χατίρι των παράνομων καναλιών όλα τα αναλαμβάνει η κυβέρνηση.

Για να λέμε και του στραβού το δίκιο όμως, πολλοί από τους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών καναλιών θέλουν τις άδειες τηλεόρασης. Με τους δικούς του βεβαίως όρους. Δηλαδή τα θέλουν όλα. Και εκεί στο «όλα» δεν βρίσκεται η χρυσή πολιτική τομή. Το μικρό μυστικό είναι το χάρισμα του φιλέτου, του «ψηφιακού οικοπέδου». Της δημόσιας περιουσίας των συχνοτήτων, αυτές που σύμφωνα με το Σύνταγμα είναι περιουσία του ελληνικού λαού. Και σπαταλιόνται, χαρίζονται έναντι πινακίου φακής με αντάλλαγμα την προβολή των πολιτικών στο γυαλί. Μέχρι να αποφασιστεί πολιτικά σε πόσους και σε ποιους θα δοθούν οι πολύτιμες ψηφιακές άδειες τηλεόρασης και ψηφιακών υπηρεσιών.

Η κλειστή αγορά της τηλεόρασης στην Ελλάδα κλειδώνει ακόμη περισσότερο. Οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για την «αδειοδότηση» των τηλεοπτικών σταθμών επιτρέπουν την παράταση της ανομίας σε ραδιόφωνο και τηλεόραση Και έτσι χάνονται και τα προϋπολογιζόμενα έσοδα για το δημόσιο από τη χρήση των συχνοτήτων. Γιατί βάσει το μνημονίου I το κράτος έπρεπε να βάλει στα ταμεία του περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ από τη δημοπράτηση συχνοτήτων. Βάσει του Μνημονίου II εγγράφτηκαν στον προϋπολογισμό λιτότητας έσοδα από συχνότητες 400 εκατομμυρίων ευρώ. Για το 2012. Το 2012 ήρθε, οι συχνότητες όμως χαρίζονται. Με νομοθετική ρύθμιση και πάλι.

Γιατί είναι γνωστό πως οι ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών ζητούν να πληρώσουν για την τριετία 2012-15 ποσοστό 0,1% για το «ενοίκιο» των συχνοτήτων, όπως συνέβη τις χρονιές 2009-10, ως αντάλλαγμα για τις ψηφιακές επενδύσεις που θα κάνουν. Και το βασικό χαρακτηριστικό της προωθούμενης ρύθμισης είναι η ψηφιακή εκπομπή χωρίς άδειες.

Το χρονοδιάγραμμα στο νέο χάρισμα της δημόσιας περιουσίας

Η ψηφιακή μετάβαση σχεδιάζεται να ολοκληρωθεί στις 31.12. 2015

-Σε 6 μήνες από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το αναλογικό σήμα θα σταματήσει σε όλη τη χώρα

-Οι «νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας» θα «εξακολουθούν να λειτουργούν νομίμως μέχρι την έκδοση της απόφασης για την χορήγηση αδειών περιεχομένου ψηφιακής εκπομπής»

-Οι περιφερειακοί θα εξακολουθήσουν επίσης να λειτουργούν, υπό την προϋπόθεση εντός 6 μήνες να λάβουν… έγκριση από το ΕΣΡ για την ψηφιακή εκπομπή του αναλογικού τους προγράμματος και

-Το ΕΣΡ ως το Δεκέμβριο του 2013 θα πρέπει να χορηγήσει τις άδειες περιεχομένου στους τηλεοπτικούς σταθμούς


themediaproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...