29 Φεβρουαρίου 2012

Τι πραγματικά συμβαίνει με τους μισθούς και τα επιδόματα ανεργίας

Σε ένα επίδομα ανεργίας δύο ταχυτήτων προσανατολίζεται σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο.
Το θέμα συζητείται εντόνως τα τελευταία 24ωρα και σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά στις συζητήσεις, σχεδόν έχει οριστικοποιηθεί.

Μένει να ξεκαθαριστεί ποια θα είναι τα κριτήρια ένταξης στη μια και στην άλλη ταχύτητα και βεβαίως ποια θα είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε μιας.

Το πιθανότερο είναι πως στη μια ομάδα θα ενταχθούν όσοι ...
 κατά τακτά χρονικά διαστήματα εγγράφονται στις σχετικές λίστες του ΟΑΕΔ και στην άλλη όσο κάνουν τώρα τις πρώτες «εισόδους» τους.

Εννοείται πως οι χρηματικές απολαβές θα είναι διαφορετικές, αν και δεν έχει διευκρινιστεί –ίσως επειδή δεν έχει αποφασισθεί– ποιες θα είναι αυτές.

Στο μεταξύ, ένα άλλο μέτωπο από τα εργασιακά – μισθολογικά, το οποίο ορισμένοι θεωρούσαν ότι ενδεχομένως να παραμένει ανοικτό, έχει κλείσει οριστικά.

Ο λόγος αφορά στον υποχρεωτικό χαρακτήρα της μείωσης των κατώτατων μισθών, κατά τα πρότυπα της αρχικής πρότασης που επέβαλε η τρόικα των ελεγκτών.

Στην πραγματικότητα, ποτέ δεν τέθηκε επισήμως ζήτημα η μείωση αυτή να έχει προαιρετικό χαρακτήρα.

Ακόμα κι όταν από την πλευρά των εργοδοτών υποστηρίζονταν ότι κάτι τέτοιο –δηλαδή η υποχρεωτική εφαρμογή του μέτρου– θα ήταν καταστροφική για την ελληνική κοινωνία.

Οι επόπτες της ελληνικής οικονομίας θεωρούν το μέτρο εκ των ων ουκ άνευ, προκειμένου να ανακτήσει μέρος της χαμένης ανταγωνιστικότητας της και δεν το συζητούν καν.

Αυτό μπορούν να το βεβαιώσουν και τα μέλη του οικονομικού επιτελείου, που κατά καιρούς διαπραγματεύτηκαν μαζί τους.

Οπότε, οποιαδήποτε άλλη συζήτηση γίνεται, σχετικά με το θέμα, μάλλον εξυπηρετεί άλλους, περισσότερο λαϊκίστικους σκοπούς, παρά την πραγματική κατάσταση των πραγμάτων.

από το  Newsbomb.gr.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...