2 Δεκεμβρίου 2011

Οι 7 όροι για το νέο δάνειο

Τι ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση.

Νόμους για την κατάργηση εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων ΦΠΑ και φόρων νομικών προσώπων και την ολική απελευθέρωση επαγγελμάτων ζητά η τρόικα από την κυβέρνηση.
Τις αυστηρές προϋποθέσεις που έθεσε η τρόικα για να συνεχίζει να δανείζει την Ελλάδα παρουσιάζει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Ε. Βενιζέλος στην Κυβερνητική επιτροπή. Οι όροι είναι δεκάδες καθώς έχουν συσσωρευτεί δεσμεύσεις της Αθήνας έναντι της τρόικας που καθυστερούν ακόμη και από το 2010.


Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, επτά από αυτές ανάγονται σε «prior actions», σε προαπαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή των δόσεων μετά από νέα αξιολόγηση. Για τον Δεκέμβριο ο έλεγχος ξεκινά άμεσα, με την κάθοδο της τρόικας αμέσως μετά τη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και η επιτυχία της Ελλάδας θεωρείται πολύ σημαντική, καθώς το νέο δάνειο και το PSI θα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με πληροφορίες η τρόικα ζητά:

1. Έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να ψηφίσει η Βουλή το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων, κατάργηση των εξαιρέσεων και ειδικών καθεστώτων στην φορολογία νομικών προσώπων και στον ΦΠΑ, απλοποίηση της δομής του ΦΠΑ και των φόρων επί των ακινήτων και αλλαγή του τρόπου φορολογίας των ατομικών εισοδημάτων κεφαλαίου.

2. Εως το τέλος του έτους πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι που τέθηκαν τον Ιούνιο για τους ελέγχους του υπουργείου Οικονομικών με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής.

3. Έως το τέλος Δεκεμβρίου πρέπει να περάσει νόμο για τους οργανισμούς εποπτείας σε σχέση με το ρόλο της ΕΚΤ και του ΕFSF.

4. Μέχρι τον Μάρτιο η ΤτΕ να ολοκληρώσει την αποτίμηση των κεφαλαιακών αναγκών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

5. Εως το τέλος Μαρτίου να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των υπολοίπων υπηρεσιών (πχ τουρισμός, λιανεμπόριο) που έχουν εμπόδια στην πρόσβαση και αυτά να αρθούν δια νόμου όπου θα περιλαμβάνονται και οι παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα (δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, μηχανικοί κλπ). Ουσιαστικά ζητείται η απελευθέρωση όλων των επαγγελμάτων.

6. Συγκράτηση ελλείμματος στο 9% του ΑΕΠ. Το πρώτο τρίμηνο του 2012 το πρωτογενές έλλειμμα πρέπει να περιοριστεί στο 0,7% του ΑΕΠ. Έως τότε πρέπει επίσης να μηδενιστούν και ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες.

7. Η Ελλάδα πρέπει έως τον Δεκέμβριο να πωλήσει τις συμμετοχές της στις τράπεζες Αlpha, Εθνική και Πειραιώς και τα Airbus και το πρώτο τρίμηνο του 2012 να πωλήσει τα κρατικά λαχεία, το καζίνο της Πάρνηθας, τον ΟΠΑΠ, την ΛΑΡΚΟ, τα ΕΑΣ και το πρώτο πακέτο ακινήτων. Στόχος είναι να έρθουν φέτος 1,7 δισ. ευρώ και 5 δισ. ευρώ έως το τέλος Μαρτίου.
greece-salonika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...