12 Οκτωβρίου 2011

Αλλάζει το τοπίο στις αμερικανικές τράπεζες



Αλλάζει το τοπίο στις αμερικανικές τράπεζες
Αλλάζει το τοπίο στον αμερικανικό χρηματοπιστωτικό κλάδο μετά την δημοσιοποίηση του επονομαζόμενου «κανόνα Volcker», του νομικού πλαισίου που εφεξής θα απαγορεύει στις εμπορικές τράπεζες που ασκούν λιανική, «καταναλωτική» τραπεζική να λειτουργούν παράλληλα ως επενδυτικές! 
Συγκεκριμένα, ο περί ου ο λόγος κανόνας στόχο έχει νααποτρέψει στο μέλλον μια τραπεζική «κατάρρευση»όπως αυτή της κρίσης του 2008, με την επιβολή φραγμών σε δραστηριότητες υψηλού κινδύνου από τις τράπεζες.
Το σχετικό νομοσχέδιο, που ονομάστηκε από τον πρώην διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ, Paul Volcker, απαγορεύει στις τράπεζες που δέχονται καταθέσεις ιδιωτών ή εταιρειών να χρησιμοποιούν κεφάλαια τους για συναλλαγές μετοχών, παραγώγων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων. Επιπλέον, ο κανόνας δεν επιτρέπει στις τράπεζες να επενδύουν ή να χρηματοδοτούν hedge funds ή private equity funds. Αυτού του τύπου οι δραστηριότητες θα μπορούν να διεξάγονται μόνο από επενδυτικές τράπεζες.
Μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του «κανόνα», οι αμερικανικές επενδυτικές τράπεζες θα έχουν τρεις μήνες στη διάθεση τους για να πείσουν τις ρυθμιστικές αρχές να «ψαλιδίσουν» τους περιορισμούς του κανόνα.
ΠΗΓΗ: protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...