20 Οκτωβρίου 2011

ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ



Ρεπορτάζ : Γιώργος Γάτος
(από την Ημερησία)
Χωρίς σύνταξη θα μείνουν το Νοέμβριο δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, ενώ μικρότερα ποσά ενδέχεται να εισπράξουν και όσοι πληρωθούν από τις 21 ? 24 Οκτωβρίου. Το διπλό πρόβλημα στις πληρωμές των συντάξεων προκαλεί η απόφαση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ να καταβάλει τις συντάξεις με βάση μηχανογραφική επεξεργασία των αρχείων πληρωμών συντάξεων που υποχρεώθηκαν να κάνουν οι υπάλληλοί του λόγω της απεργίας διαρκείας των εργαζομένων στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) και του «μπλοκαρίσματος» των σχετικών αρχείων.
Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση του ΙΚΑ ζητώντας -όπως και ο πρόεδρος των εργαζομένων Ν. Χατζόπουλος- την κατανόηση των συνταξιούχων, με την έκτακτη αυτή διαδικασία πληρωμής των συντάξεων μηνός Νοεμβρίου:
Κάποιοι συνταξιούχοι θα μείνουν χωρίς σύνταξη την οποία θα εισπράξουν στα τέλη Νοεμβρίου μαζί δηλ. με τη σύνταξη του μηνός Δεκεμβρίου.


Για κάποιους άλλους «πιθανόν να υπάρξουν διαφορές στο δικαιούμενο ποσό σύνταξης», οι οποίες θα αποκατασταθούν σε επόμενη επεξεργασία.
Οι πληρωμές των συντάξεων θα γίνουν ως εξής:
Με πίστωση του τραπεζικού τους λογαριασμού θα πληρωθούν στις 21 Οκτωβρίου οι 934.872 συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν, προσερχόμενοι οι ίδιοι στις τράπεζες για απογραφή.
Στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ θα πληρωθούν από τις 24 Οκτωβρίου και μετά οι 79.844 συνταξιούχοι του ΙΚΑ (δεν περιλαμβάνονται οι 30.000 συνταξιούχοι - φαντάσματα του ΕΤΕΑΜ) που δεν ανταποκρίθηκαν στην απογραφή και «εφόσον προηγηθεί η διαδικασία της φυσικής καταγραφής τους στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ».
Στα υποκαταστήματα θα πληρωθούν από τις 24 Οκτωβρίου επιπλέον 835 συνταξιούχοι στους οποίους υπάρχει πρόβλημα στο λογαριασμό τραπέζης (λογαριασμοί χωρίς IBAN) «εφόσον οι ίδιοι διορθώσουν τα στοιχεία του λογαριασμού τους».
Αργότερα...
Δεν θα καταβάλει τον Οκτώβριο το ΙΚΑ τη σύνταξη Νοεμβρίου, αλλά αργότερα, μαζί με τη σύνταξη του Δεκεμβρίου:
Στους 30.000 συνταξιούχους - κατοίκους εξωτερικού.
Στους νέους συνταξιούχους για τους οποίους η σύνταξη έχει εκδοθεί με χειρόγραφη διαδικασία.
Στους συνταξιούχους οι οποίοι πληρώθηκαν την σύνταξη Οκτωβρίου σε υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, γιατί δεν είχαν τακτοποιήσει τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.
Αντίστοιχα προβλήματα θα υπάρξουν στις πληρωμές συντάξεων και από άλλα ασφαλιστικά ταμεία που χρησιμοποιούν ως βάση πληρωμών τα αρχεία της ΗΔΙΚΑ, προεξοφλούν στην «Η» στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης.
Τα ίδια στελέχη εκτιμούν ότι η απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να θέσει την ΗΔΙΚΑ υπό τον έλεγχο του ΙΚΑ θα λύσει οριστικά το πρόβλημα. Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ικανοποιώντας και το αίτημα των εργαζομένων που απεργούσαν αντιδρώντας στη συγχώνευση ή ιδιωτικοποίηση της ΗΔΙΚΑ.
«Πάγωμα δανείων» για εφέδρους δημοσίους υπαλλήλους
Πρόταση νόμου από 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Το «πάγωμα» των δανείων για όσους δημοσίους υπαλλήλους τεθούν σε προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα - εφεδρεία ζήτησαν να περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τα νέα μέτρα 40 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ύστερα από πρωτοβουλία της Λούκας Κατσέλη. Η πρόταση προβλέπει ως εναλλακτικές «λύσεις»:
Περίοδο χάριτος ενός έτους, χωρίς καταβολή τόκων και κεφαλαίου, με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και κεφαλαιοποίηση των τόκων στη λήξη της περιόδου χάριτος.
Την αναστολή κατά τη διάρκεια της εφεδρείας της χρεολυτικής αποπληρωμής του άληκτου κεφαλαίου με αντίστοιχη παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου και καταβολή των τόκων στη διάρκεια της αναστολής σύμφωνα με την περιοδικότητα εκτοκισμού που προβλέπεται στη σύμβαση.
Την παράταση της συμβατικής διάρκειας του δανείου για τρία χρόνια με το επιτόκιο της σύμβασης, σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις.
fimotro

Σπόρος: Να μην πληρωθούν οι 300 της βουλής και όλοι οι "παρατρεχάμενοι" συνεργάτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...