19 Ιουνίου 2011

"Κλειδώνει" η 5η δόση, εντυπωσιακή πρόταση Γιούνκερ με στόχο την ανάπτυξη. (Σφίξαν οι κώλοι!)




Μετά τη συμφωνία Μέρκελ και Σαρκοζί για την επιτάχυνση των διαδικασιών διαμόρφωσης του νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει τη συμμετοχή ιδιωτών στη βάση της αποκαλούμενης «Πρωτοβουλίας της Βιέννης», φαίνεται πως ξεκαθαρίζει το τοπίο για το τι αναμένεται από τη σύνοδο του Eurogroup την Κυριακή, στο οποίο θα πάρει και το «βάπτισμα του πυρός» ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος, όπως αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του vima.gr.
Έτσι, με την προϋπόθεση πάντα της ψήφισης του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στο Eurogroup αναμένεται να εγκριθεί η 5η δόση του δανείου των 110 δισ., καθώς και να αναληφθεί δέσμευση για νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Πιθανότατα η συζήτηση για τις τεχνικές πτυχές του πακέτου και ιδίως το επίμαχο θέμα της μορφής που θα λάβει η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα να συνεχιστεί στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup στις 11 Ιουλίου.
Ενδεικτικές των προθέσεων είναι οι τοποθετήσεις των κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων. Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη χορήγηση της 5ης δόσης, καθώς και για τη λήψη μιας πολιτικής απόφασης για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας.
Σε γραπτή του δήλωση τόνισε: «Η Ελλάδα πρέπει να πράξει όσα της αναλογούν και η ΕΕ να κάνει επίσης το ίδιο, ώστε να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και η οικονομική ανάπτυξη». Ο κ. Μπαρόζο δήλωσε βέβαιος ότι οι ηγέτες στην Ελλάδα και την ΕΕ θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι ένα «βαθύ κούρεμα» στην αξία των ελληνικών ομολόγων θα είχε απρόβλεπτες επιπτώσεις και θα έθετε σε κίνδυνο και άλλες χώρες.
«Η χρεοκοπία μπορεί να μολύνει την Πορτογαλία και την Ιρλανδία και λόγω του αυξημένου χρέους τους το Βέλγιο και την Ιταλία, ακόμη και πριν από την Ισπανία» δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.
Στο πλαίσιο, άλλωστε, της προσπάθειας που καταβάλλουν ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων να συνδράμουν την κυβέρνηση Παπανδρέου, ο πρόεδρος του Eurogroup έκανε πρόταση για παροχή"κοινοτικής βοήθειας, στο πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων, χωρίς την ελληνική εισφορά". Πρόκειται για έργα περίπου 20 δις (κατασκευές, ενέργεια κ.ά) που έχουν κολλήσει επειδή το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορούσε να εκταμιεύσει την εθνική συμμετοχή που ανέρχεται στα 7δις. Εφόσον καταστεί εφικτό αυτό που πρότεινε ο κ. Γιούνκερ δημιουργούνται κάποιες προϋποθέσεις ανάπτυξης και διοχέτευσης ρευστότητας στην αγορά.
πηγή: anatropi2020

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...