27 Οκτωβρίου 2011

Χαράματα έκλεισε η συμφωνία, με κούρεμα 50%



Παπανδρέου : πετύχαμε όσα ζητήσαμε...
Για ιστορική απόφαση μίλησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.
"Πετύχαμε όσα ζητήσαμε, διασφαλίσαμε τα συμφέροντα της Ελλάδας. Έγινε η μεγαλύτερη δυνατή ελάφρυνση του χρέους που έγινε ποτέ.
Αυτή η ελάφρυνση στο χρέος και τα επιτόκια μας δίνει μια ανάσα να πετύχουμε τους στόχους".

nonews-news



Η τρόικα εγκαθίσταται μόνιμα στην Αθήνα.


Δεν είναι επίτροποι λέει ο Παπανδρέου..
Μέσα στη συμφωνία υπάρχει και η καθημερινή εποπτεία της κυβέρνησης από τη τρόικα. Ο Παπανδρέου προσπάθησε να το ξεπεράσει αυτό λέγοντας πως "είναι καλύτερα να είναι εδώ και καθημερινά να συνεργαζόμαστε, παρά να γίνεται κάθε 3 μήνες ένα σόου.


Δεν πρόκειται για επιτρόπους, ούτε είδα πουθενά να γράφεται για επιτρόπους. Είναι δικια μας ευθύνη να εφαρμόσουμε τους όρους της νέας δανειακής σύμβασης".
Τώρα, μας έπεισε!

nonews-news

Συμφωνία για το «κούρεμα» φέρνει ανάσα αλλά και δεσμεύσεις.


Σε συμφωνία - ανάσα για την Ελλάδα, με εθελοντική διαγραφή περίπου 100 δισ. ευρώ χρέους, διασφάλιση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, «διακριτική» εποπτεία, αλλά και οδυνηρές δεσμεύσεις, κατέληξε τα ξημερώματα η Σύνοδος Κορυφής με τους εκπροσώπους των τραπεζών. Προηγήθηκε σκληρή διαπραγμάτευση, καθώς οι τραπεζίτες αρνούνταν να δεχτούν κούρεμα 50% χωρίς τις εγγυήσεις που ζητούσαν. Μάλιστα ο Νικολά Σαρκοζί απείλησε προς στιγμήν τους εκπροσώπους των τραπεζών ότι αν δεν δέχονταν, η Ευρώπη θα οδηγούσε την Ελλάδα σε χρεοκοπία!
TA NEA.




Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες παρατάθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης με επίκεντρο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και το ύψος του κουρέματος. Η σύγκρουση με τους εκπροσώπους των τραπεζών υπήρξε σφοδρή. Σε απευθείας συνεννόηση μαζί τους ήρθε ο γαλλογερμανικός άξονας. Μέσα σε εκβιασμούς και παζάρια το κούρεμα "κλείδωσε" στο 50%. Ενισχύονται οι μηχανισμοί που θα παρακολουθήσουν την εφαρμογή του προγράμματος. Λαμβάνεται πρόνοια για την ισχυροποίηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας


Σε απόφαση για "κούρεμα" 50% και ελάφρυνση -σε εθελοντική βάση- του ελληνικού δημοσίου χρέους κατά 100 δισ. ευρώ κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής, μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση που χαρακτηρίστηκε από ανατροπές, εντάσεις και εκβιασμούς. Ως αντάλλαγμα, οι τράπεζες εξασφάλισαν εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ, τις οποίες θα κινητοποιήσουν τα κράτη-μέλη από δημόσιες πηγές. Οπως συμφωνήθηκε, στόχος είναι να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας και να μειωθεί στο 120% έως το 2020. Σε ό,τι αφορά τη νέα δανειακή σύμβαση για την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης δεσμεύτηκαν να οριστικοποιηθεί έως το τέλος του 2011.

Καταλυτική για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης ήταν η συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών της Γερμανίδας καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, του προέδρου της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον πρόεδρο της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα. Προκειμένου να υπάρξει άρση του αδιεξόδου χρειάστηκε ο γαλλογερμανικός άξονας να θέσει τον κ. Νταλάρα ενώπιον του διλήμματος "είτε αποδέχεσαι "κούρεμα" του χρέους στο 50% είτε αυτό θα επιβληθεί μονομερώς με απόφαση της Ευρωζώνης". Σκληρά ανταλλάγματα ζητούσαν μέχρι την τελευταία στιγμή οι τράπεζες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Τραπεζών, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν ενίσχυση 30 δισ. ευρώ, της Ισπανίας 26,16 δισ. ευρώ και της Ιταλίας 14,77 δισ. ευρώ. Παράλληλα, η Ευρωζώνη δήλωσε την ετοιμότητά της να αυξήσει σε 1 τρισ. ευρώ τη δυνατότητα παρέμβασης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), που σήμερα είναι στα 440 δισ. ευρώ, με σκοπό να παράσχει βοήθεια στις χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.

Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην ανακεφαλαιοποίηση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Επί της αρχής, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα χρειαστούν 106 δισ. ευρώ και τα λεγόμενα σκληρά ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα πρέπει να ανέλθουν στο 9% έως τον Ιούνιο του 2012, πρωτίστως από τις αγορές.
Συμφώνησαν τα ξημερώματα για «κούρεμα» 50%

Τα συμπεράσματα
Στο σχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που αποτελούσε το αντικείμενο σκληρών διαπραγματεύσεων μέχρι την τελευταία στιγμή, επισημαίνεται ότι οι χώρες της Ευρωζώνης προσβλέπουν στην ολοκλήρωση ενός βιώσιμου και αξιόπιστου νέου πολυετούς προγράμματος ΕΕ - ΔΝΤ μέχρι το τέλος του έτους.

Οι μηχανισμοί για την επιτήρηση της εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ενισχυθούν, όπως ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, ανέφερε το σχέδιο. Ειδικότερα, το κείμενο σημείωνε ότι "η Κομισιόν θα ενισχύσει τον εποπτικό της ρόλο στην Ελλάδα, περιλαμβανομένης της εμπλοκής εθνικών εμπειρογνωμόνων από άλλα κράτη-μέλη, οι οποίοι θα εργαστούν σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα για να διασφαλίσουν την έγκαιρη και πλήρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Προβλέπεται ότι οι εμπειρογνώμονες θα συνδράμουν την τρόικα αξιολογώντας τη συμβατότητα των μέτρων που λαμβάνονται σε σχέση με τις δεσμεύσεις του προγράμματος. Αξιοσημείωτο είναι ακόμη ότι ο νέος αυτός ρόλος θα περιγράφεται στο Μνημόνιο.

Για να διευκολυνθεί η αποτελεσματική χρήση των σημαντικών επίσημων δανείων για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, η διακυβέρνηση του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ενισχυθεί σε συμφωνία με την τρόικα, ανέφερε το κείμενο.

Στο κείμενο αναφέρεται, επίσης, ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα παράσχουν επαρκή υποστήριξη για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα. Θα παρασχεθεί πιστοληπτική ενίσχυση, προκειμένου να υποστηριχθεί η ποιότητα των εγγυήσεων, ώστε να είναι δυνατή η χρήση τους για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη ρευστότητα του Ευρωσυστήματος, μέσω των ελληνικών τραπεζών, υπογράμμιζε το κείμενο.

Ν. ΣΑΡΚΟΖΙ
Αποφύγαμε το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας

"Αποφεύχθηκε το δράμα μιας ελληνικής χρεοκοπίας", δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί αμέσως μετά τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν ύστερα από έναν μαραθώνιο διαπραγματεύσεων οι Ευρωπαίοι ηγέτες. Ο κ. Σαρκοζί ήταν ο πρώτος που βγήκε από τη συνεδρίαση και κατευθύνθηκε στην αίθουσα Τύπου, όπου τόνισε ότι βρέθηκε μια βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος.

Προσέθεσε μάλιστα ότι θεωρεί πως πλέον ο κόσμος θα καθησυχαστεί από τις αποφάσεις που έλαβε η Ευρωζώνη.

Διεμήνυσε, δε, ότι ο ρόλος του ιδιωτικού κλάδου στην Ελλάδα είναι εθελοντικός και συμφώνησε να απομειώσει το 50% του ελληνικού χρέους που κατέχει, προσθέτοντας ότι η συμφωνία για την Ελλάδα έχει την έγκριση του ΔΝΤ και της ΕΚΤ.

Ο Νταλάρα
Σε ξεχωριστή ανακοίνωση ο επικεφαλής της Διεθνούς Ενωσης Τραπεζών, Τσαρλς Νταλάρα, επιβεβαίωσε ότι η συμμετοχή των τραπεζών στο ελληνικό "κούρεμα" θα είναι εθελοντική.

Ο κ. Σαρκοζί εκτίμησε ακόμη ότι η μόχλευση του EFSF είναι τέσσερις με πέντε φορές και συμπλήρωσε ότι η ισχύς του θα ανέρχεται στο 1 τρισ. ευρώ. Εκτίμησε ακόμη ότι η συμφωνία θα φέρει το ελληνικό χρέος στο 120% του ΑΕΠ το 2020. Ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, δήλωσε ότι το δεύτερο πακέτο για την Ελλάδα διαμορφώνεται στα 100 δισ. ευρώ, καθώς και ότι το EFSF συνολικά μπορεί να ανέλθει κοντά στο 1 τρισ. ευρώ.

Α. ΜΕΡΚΕΛ
Σχέδιο-απάντηση στην κρίση χρέους

Ιδιαίτερα ικανοποιημένη από τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης εμφανίστηκε η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, τονίζοντας και αυτή ότι αποφασίστηκε το δεύτερο πακέτο να είναι της τάξης των 100 δισ. ευρώ για την Ελλάδα.

"Κάναμε το σωστό για την Ευρωζώνη. Υιοθετήσαμε ένα αξιόπιστο σχέδιο για να απαντήσουμε στην κρίση χρέους", είπε χαρακτηριστικά, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα χρειάζεται μόνιμη εποπτεία λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων που παρατηρούνται στις ιδιωτικοποιήσεις και των αρνητικών ρυθμών ανάπτυξης.

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΔΕΜΙΡΗΣ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...