«Ρεκόρ» εγγραφής ελλήνων φοιτητών αναμένεται να σημειωθεί την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά στα αγγλικά πανεπιστήμια καθώς είναι η τελευταία στην οποία θα ισχύσει το ποσό των 3.000 στερλινών ετησίως για δίδακτρα. «Στην έκθεση των βρετανικών πανεπιστημίων που κάναμε τον προηγούμενο μήνα είχαμε τουλάχιστον 30% αύξηση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών» λέει η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Πληροφοριών του Βρετανικού Συμβουλίου κυρίαΚατερίνα Φέγγαρου.
Η απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών και πρωτοφανή επεισόδια στο Λονδίνο, για την αύξηση των διδάκτρων στα πανεπιστήμια _ γεγονός που οδήγησε τις διοικήσεις τους ως και στον τριπλασιασμό τους _ από την ακαδημαϊκή σεζόν 2012-2013 επίσπευσε το ενδιαφέρον όσων εξέταζαν το ενδεχόμενο σπουδών στο εξωτερικό.
Εφέτος οι Ελληνες που ενδιαφέρονται για σπουδές στη Βρετανία «ρωτούσαν για τις αυξήσεις των διδάκτρων αλλά όχι σε σημείο ανησυχίας» λέει η κυρία Φέγγαρου. «Περισσότερο απ' ό,τι στο παρελθόν πολλοί επισκέπτες ενδιαφέρονταν για προπτυχιακές σπουδές καθώς ως σήμερα η πλειονότητα των ελλήνων φοιτητών ενδιαφερόταν κυρίως για μεταπτυχιακά» προσθέτει. «Νομίζω ότι στην αύξηση του ενδιαφέροντος συντελεί και η ασάφεια γύρω από τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων, με δεδομένες τις αλλαγές που έχουν εξαγγελθεί».
Και αν η υπεύθυνη του Τμήματος Εκπαιδευτικών Πληροφοριών του Βρετανικού Συμβουλίου δηλώνει αισιόδοξη ότι οι αυξήσεις δεν θα οδηγήσουν σε πτώση τις αφίξεις ελλήνων φοιτητών στην Αγγλία για σπουδές, φοιτητές που ήδη ζουν εκεί εκτιμούν το αντίθετο. «Είμαστε από τις τελευταίες γενιές Ελλήνων της μεσαίας τάξης που μπορούν να αντέξουν το έξοδο των σπουδών στο εξωτερικό» λέει ο Ευθύμιος Δρακόπουλος, φοιτητής στη London School of Economics (LSE). «Με τις αυξήσεις στα δίδακτρα οι προπτυχιακές σπουδές στην Αγγλία είναι πλέον ασύμφορες. Με δεδομένο και το ακριβό κόστος ζωής, θα είναι αδύνατον για κάποιον να καλύψει αυτή τη δαπάνη επί τρία χρόνια. Οικογένειες με δύο παιδιά πιθανώς δεν μπορούν να στείλουν όχι μόνο το δεύτερο αλλά ίσως ούτε και το πρώτο τους παιδί σε αγγλικό πανεπιστήμιο» τονίζει. «Οι αυξήσεις νομίζω ότι θα ανακόψουν το κύμα φοιτητών προς την Αγγλία _ όχι μόνο των Ελλήνων. Εκτιμώ πάντως ότι ούτε οι παροχές ούτε η φήμη ενός πανεπιστημίου δικαιολογούν τόσο υψηλά δίδακτρα. Συνεπώς η εκπαίδευση θα απευθύνεται σε ένα σαφώς μικρότερο κοινό πλέον» καταλήγει.
Δεκαεπτά χιλιάδες Ελληνες σπουδάζουν σήμερα σε βρετανικά πανεπιστήμια και κανείς τους δεν πληρώνει περισσότερες από 3.000 στερλίνες (3.400 ευρώ) ετησίως για δίδακτρα. Από το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 όμως τα δίδακτρα τριπλασιάζονται και φτάνουν τις 9.000 στερλίνες (10.170 ευρώ). Στον αριθμό αυτόν πρέπει να προστεθούν τουλάχιστον 9.000 στερλίνες ετησίως για την πιο λιτή ζωή ενός φοιτητή.
πηγή:vima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου