1 Ιουνίου 2011

Κοκκινοσκουφίτσα [άρθρο του Δ.Μητρόπουλου]



Του Δημήτρη Μητρόπουλου

Ο ΝΑΥΤΙΚΟΣ δεν βγαίνει στην ξηρά.Κι ο υπουργός Εξωτερικών αποφεύγει τα εσωτερικά. Είναι κανόνας της πολιτικής που τήρησε ακόµη κι ο Γιώργος Παπανδρέου όταν είχε το γραφείο του στο νεοκλασικό του ΥΠΕΞ. Ο ∆ηµήτρης ∆ρούτσας δεν ...
 τον τήρησε. Ακόµη χειρότερα: επέλεξε τη λάθος εποχή για να µην τον τηρήσει.

ΕΝΑΜΙΣΗ ΧΡΟΝΟ τώρα ο ∆ρούτσας είναι τύπος και υπογραµµός. Εχοντας επίγνωση ότι δεν είναι εκλεγµένος αλλά εξωκοινοβουλευτικός και την αυτοσυνείδηση ότι δεν είναι πολιτικός, ο υπουργός Εξωτερικών απέφυγε τις κακοτοπιές.

Οχι µόνο στα διπλωµατικά όπου δεν πάτησε ποτέ καµία µπανανόφλουδα. Αλλά γενικά. Ακόµη και στα υπουργικά, ο ∆ηµήτρης δεν πολυµιλάει για να µην πάρει ανάποδες στροφές κανένας Πάγκαλοςή κανένας Βενιζέλος.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ο Παπανδρέου τον σπρώχνεισταθερά µπροστά.Εδώ και µήνες ο ∆ηµήτρης καλείται σε όλες τις κρίσιµεςσυσκέψεις. Και στο Μαξίµουκαι στη Βουλή, αλλά και στο κτίριοτης Αγροτικής Τράπεζας στο Καστρί. Και για τα εξωτερικάκαι για το χρέος και για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Οταν προσκλήθηκε στο Συµβούλιο Αρχηγών, ο ∆ηµήτρης µάλλονξέχασε να κρεµάσει σκόρδο. Ισωςγιατί δεν πήγαινε µε τα στενά µπλε κοστούµια του. Ούτως ή άλλως, οι βετεράνοι παρατηρητές της πολιτικής ήξεραν ότι µια κόκκινη γραµµή – όχι στα ελληνοτουρκικά αλλά στα εσωκοµµατικά – είχε παραβιαστεί.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ αντιλαµβάνεται τα λάθηόπως ο λύκος την Κοκκινοσκουφίτσα. Και ο ∆ηµήτρης επέλεξε το λάθος Σαββατοκύριακο για να πει τις απόψεις του για τους βουλευτές, επισηµαίνοντας ότι πρέπει ναέχουν µόνο δύο θητείες και να παραιτούνται από τη βουλευτική ιδιότητα όταν παίρνουν κυβερνητική θέση. Η, ούτως ή άλλως αγριεµένη, Κοινοβουλευτική Οµάδα του ΠΑΣΟΚ είδε την ευκαιρία. Την Κυριακή έσπασαν τα τηλέφωνα κι από ∆ευτέρα άρχισαν οι δηλώσεις. ∆εν είναι µόνο το γεγονός ότι οι βουλευτές αισθάνονται υποζύγια του Μνηµονίου. ∆ηλαδή νιώθουν ότι ψηφίζουν τους νόµους και τ’ ακούνε από τους ψηφοφόρους στις περιφέρειές τους χωρίς να χαίρονται εξουσία. Τους έχει αφηνιάσει και το άρωµα ανασχηµατισµού. Πιο συγκεκριµένα: η φηµολογία ότι η κυβέρνηση θα αλλάξει, αλλά αυτοί που θα κληθούν να πάρουν χαρτοφυλάκια δεν θα είναι βουλευτές, αλλά τεχνοκράτες. ∆ηλαδή εξωκοινοβουλευτικοί όπως ο ∆ρούτσας. Εξ ου και άρχισε µια εντατική έµµεση µηνυµατοδοσία.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι το να είσαι βουλευτής, να γίνουν τρεις ανασχηµατισµοί σε είκοσι µήνες και να µη βρεις κυβερνητική θέση ισοδυναµεί µε νευρική κρίση. Κάπως έτσι ο ατσαλάκωτος ∆ηµήτρης έχει βρεθεί στο στόχαστρο. Η αλήθεια είναι ότι ο Ιούνιος θα είναι δύσκολος µήνας στα πολιτικά. Λεφτά οι Ευρωπαίοι µάς δίνουν τελικά ώς το 2013, αλλά το Μεσοπρόθεσµο και οι όροι που µας θέτουν θα είναι ασήκωτοι. Ηάσκηση του ανασχηµατισµού είναι,όπως ήδη εξηγήσαµε, δύσκολη. Και το πάτωµα του ΠΑΣΟΚ στις δηµοσκοπήσεις δεν βοηθάει την ψυχολογία κανενός. Ηταν να την πληρώσει ο Παπακωνσταντίνου. Αλλά ο ∆ρούτσας έκανε την έκπληξη. 

Αγιογραφίες από ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...