2 Ιουνίου 2011

Η Ωρα των Βουλευτών [άρθρο του Σεραφείμ Π. Κοτρώτσου]


Πριν από 48 ώρες βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου χλευάστηκαν και προπηλακίστηκαν από μερικές εκατοντάδες αγανακτισμένους πολίτες και εμποδίστηκαν να εξέλθουν από το "ναό της Δημοκρατίας". Πολλοί εξ αυτών, καθώς και γνωστοί τηλεσχολιαστές, έσπευσαν να καταγγείλουν την πράξη αυτή ως "αντιδημοκρατική" και "αντικοινοβουλευτική" και να αναρωτηθούν "και μετά απ΄ αυτό τι;".
Σημειώναμε πως στόχος των διαδηλωτών δεν ήταν, φυσικά, η πρωτοεκλεγείσα κυρία Μαρία Θεοχάρη, ο συμπαθέστατος και προσηνής Κώστας Τζαβάρας ή κάποια συγκεκριμένα μέλη του Κοινοβουλίου. Η (ακραία) πράξη είχε συμβολικό χαρακτήρα και απευθυνόταν στους βουλευτές ως παρατηρητές, συεννόχους εκ δόλου ή εξ αμελείας, ή, απλώς, ανεκτικούς απέναντι στα εκτεταμένα φαινόμενα πολιτικής διαφθοράς και απαξίωσης των θεσμών και του πολιτικού συστήματος που συντελέστηκαν τις τελευταίες δεκαετίες.

Σήμερα 16 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ"τόλμησαν" να επισημάνουν τις ευθύνες του πρωθυπουργού, της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του, έναντι των ιστορικών και κρίσιμων αποφάσεων που λαμβάνονται τούτες τις ημέρες εκτός Ελλάδας και θα σημαδέψουν το μέλλον του τόπου. Ίσως και να κρίνουν την "εθνική μας επιβίωση".
Βεβαίως, η διατύπωση του κειμένου-μήνυμα έχει αλλοιωθεί, κατόπιν άνωθεν απαιτήσεων.
Δεν τολμά να φτάσει στο "δια ταύτα". Παρότι υποννοεί, δεν λέει, για παράδειγμα, ότι το Μνημόνιο απέτυχε, ο λαός εξοντώνεται και, ως εκ τούτου, απαιτείται αλλαγή γραμμής πλεύσης.
Αποτελεί, ωστόσο, ένα μήνυμα προς όλους. Και προς εκείνους που πιθανώς να χλεύασαν μεταξύ άλλων και κάποιους από τους συγγραφείς του κειμένου.
Οι "αγανακτισμένοι" βουλευτές, όμως, πρέπει να προσέξουν.
Εάν χρησιμοποιήσουν το κείμενο αυτό για να το περιφέρουν στις εκλογικές τους περιφέρειες δίκην διαβατηρίου κοινωνικής ευαισθησίας, πρέπει να γνωρίζουν πως οι πολίτες δεν... τρώνε κουτόχορτο.
Οφείλουν, όχι μόνο να επισημαίνουν αλλά να αναλάβουν και τις ευθύνες τους.
Οφείλουν να αποτρέψουν την υλοποίηση σχεδιασμών που οδηγούν στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού, όπως και οι ίδιοι αναφέρουν.΅Εάν η πρωτοβουλία τους αποδειχθεί επικοινωνιακή πομφόλυγα και καταλήξει σε ...ομαδική ψυχοθεραπεία, για να μπορούν να επικαλούνται από τηλοψίας ότι "εμείας τά'   παμε", τότε και οι ίδιοι θα αυτογελοιοποιηθούν και οι πολίτες θα εξοργιστούν ακόμα περισσότερο.΄
Και θα έχουν πρόσθετα επιχειρήματα όταν θα χλευάζουν τα κομματικοκοινοβουλευτικά παιχνίδια εξουσίας..
.
______________________________________________________________



Το πλήρες κείμενο της επιστολής των "16" προς τον πρωθυπουργό

'Οπως πρώτη έγραψε η anatropi2020, οι βουλευτές που έστειλαν επιστολή τον πρωθυπουργό είναι 16. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν την ανάγκη αναστροφής της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης και ζητούν να ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμα κατ΄ άρθρον και όχι στο σύνολό του. Ζητούν, τέλος, τη σύγκλιση τόσο της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ, όσο και της Ολομέλειας της Βουλής.
Πρέπει, ωστόσο, να επισημανθεί πως η πλειονότητα των 16 βουλευτών που υπογράφουν στήριξαν την υποψηφιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου στις εσωκομματικές εκλογές του 2007(Κουκουλόπουλος, Καρτάλης, Αντωνίου, Γιαννακά κ.ά). Κι αυτό έχει τη σημασία του, δεδομένου ότι ο υπουργός Άμυνας έχει εκφράσει σοβαρές ενστάσεις για το μίγμα της ακολουθούμενης πολιτικής και, γι  αυτό το λόγο, έχει συγκρουστεί στο υπ. συμβούλιο αλλά και στη Βουλή με τον Γ. Παπακωνσταντίνου.
Από τη λίστα "απουσιάζουν", πάντως, βουλευτές που είχαν δηλώσει αρχικώς ότι θα υπογράψουν, τελικά, όμως "πείσθηκαν" από τις παρεμβάσεις της Ρεγγίνας Βάρτζελη.
Ακολουθεί το κείμενο και τα ονόματα όσων υπογράφουν:
«Στη σημερινή χωρίς προηγούμενο κρίση οι στιγμές είναι για όλους μας ιστορικές.Αποτελεί εθνική ανάγκη να συγκροτηθεί άμεσα ενιαίο μέτωπο σοβαρότητας και ευθύνης. Πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια με οδυνηρές θυσίες του ελληνικού λαού. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί ότι οι θυσίες αυτές δεν θα πιάσουν τόπο,,,

 Βρισκόμαστε όμως σήμερα ένα χρόνο μετά σε ένα κρίσιμο μεταίχμιο και πάλι. Γιατί; Δεν είναι απλά θέμα πολιτικής ευθύνης, Είναι η λογική που επιβάλλει να υπάρξει απολογισμός. Είναι ζήτημα πατριωτισμού. Είναι ζήτημα δημοκρατίας. Είναι ζήτημα ευθύνης και συνέπειας. Είναι στοιχειώδης απόδειξη ότι σεβόμαστε τη ψήφο των πολιτών.
Παράλληλα, υπάρχει διάχυτη η ανησυχία πως η ψήφιση του μεσοπρόθεσμου θα γίνει με τη διαδικασία του κατεπείγοντος; και μάλιστα ως Άρθρο 1. Ανάλογες επιλογές φαινεται να υιοθετούνται και στο ευαίσθητο ζήτημα του εθνικού μας πλούτου (αποκρατικοποιήσεις, αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας). Αποφάσεις που θα προσδιορίσουν το μέλλον του τόπου για πολλές δεκαετίες δεν μπορεί να ληφθούν παρά μόνο με πλήρη σεβασμό στις αρχές του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Αυτό επιβάλλει η τήρηση του Συντάγματος και η πολιτική μας τιμή. Για όλους τους παραπάνω λόγους. θεωρούμε επιβεβλημένη την άμεση σύγκληση όλων των θεσμικών οργάνων της Βουλής αλλά και του κόμματος, προκειμένου να υπάρξει ευρεία συζήτηση με θέματα:

1. Απολογισμός ενός χρόνου μνημονίου

2. Μεσοπρόθεσμο, πρόσθετα μέτρα 2011, αποκρατικοποιήσεις

3. Διαδικασία εισαγωγής συζήτησης και ψήφισης των μέτρων στη Βουλή.

Την επιστολή υπογράφουν συνολικά 16 βουλευτές, Μεταξύ άλλων οι 
Πάρις ΚουκουλόπουλοςΝίκος ΑλαγιάννηςΕκτωρας ΝασιώκαςΚώστας Καρτάλης, Σούλα Μερεντίτη, Σοφία Γιαννακά, Τόνια Αντωνίου, Εύα Καϊλή, Βασίλης Γερανίδης και Παναγιώτης Κουρουπλής.
πηγή: anatropi2020.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...