8 Ιουνίου 2011

ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΑ DEALS ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ






ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ
του Ειδικού Συνεργάτη

Τρία σενάρια συγχωνεύσεων χρηματοπιστωτικών ομίλων βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες στο τραπέζι, κατόπιν έντονων πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά και την κυβέρνηση που επιχειρεί να αναστρέψει δι'  αυτού του τρόπου την αρνητική ψυχολογία της αγοράς και να δημιουργήσει κινητικότητα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του anatropi2020 από πηγή του οικονομικού επιτελείου, εντός του θέρους είναι σφόδρα πιθανό να ωριμάσουν συζητήσεις που διεξάγονται ήδη μεταξύ τριών μεγάλων ελληνικών τραπεζών: της Εθνικής, της Eurobank και της Alpha Bank.


Επισπεύδων στις συζητήσεις αυτές είναι ο κ. Απόστολος Ταμβακάκης της Εθνικής που βρίσκεται σε απευθείας γραμμή επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Οικονομικών και, ειδικότερα, τον σύμβουλό του κ. Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος μετέφερε στον Γ. Παπανδρέου τις πιέσεις του Ζαν Κλοντ Τρισέ, μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στα κεντρικά της ΕΚΤ στην Φραγκφούρτη.



Τα σενάρια που εξετάζονται είναι τα εξής:
1. Συγχώνευση Εθνικής- Eurobank με "bonus" το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (αυτό που προσώρας συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες),
2. Συγχώνευση Εθνικής- Alpha Bank (το λιγότερο πιθανό εξαιτίας της βεβαρυμένης ατμόσφαιρας που προκάλεσε η προηγούμενη απόπειρα),
3. Συχγώνευση Eurobank- Alpha (το δεύτερο σε πιθανότητες)
Η κυβέρνηση επιδιώκει πάση θυσία ένα τέτοιο μεγάλο deal καθώς πιστεύει πως θα προκαλέσει θετική κινητικότητα στην αγορά και θα δώσει σήμα προς τους οίκους αξιολόγησης και την τρόϊκα πως το μοντέλο των ιδιωτικοποιήσεων αρχίζει και κινείται.
Στόχος του Γ. Παπακωνσταντίνου είναι να προχωρήσουν σοβαρές συζητήσεις για συγχωνεύσεις στον τραπεζικό τομέα τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, ενώ παράλληλα να προχωρήσει η -προεξοφλημένη- εκχώρηση του 10% του Δημοσίου στον ΟΤΕ στην Deutche Telekom.
Ο Τρισέ πιέζει, γενικώς, όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να επιδιώξουν συγχωνεύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα, εκτιμώντας πως υπάρχει εξαιρετικά μεγάλη ανάγκη κεφαλαίων.
Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα προσφερθεί ως "bonus" σε μία συγχώνευση τέτοιου τύπου, καθώς διαθέτει σημαντική ρευστότητα και καλά χρηματοοικονομικά στοιχεία.
Σπύρος Λάτσης και Γιάννης Κωστόπουλος αντιλαμβάνονται την ανάγκη αναζήτησης κεφαλαίων για την ενίσχυση των τραπεζών τους, ενώ πιστεύουν πως ένα τέτοιο deal θα δημιουργήσουν πολύ ισχυρούς ομίλους στη νοτιοανατολική Ευρώπη, ενώ θα ανοίξει και το κεφάλαιο νέων συνεργασιών με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες.
Άλλωστε Eurobank και Alpha είναι δύο ισχυρές και "ανθεκτικές" τράπεζες με ικανά στελέχη, ιδιαίτερα, δε, η πρώτη διαθέτει ευέλικτο μάνατζμεντ, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα συνδυασμένων κινήσεων για γρήγορη επέκταση στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το ρόλο του εγγυητή στις συζητήσεις μεταξύ Εθνικής και ιδιωτικών τραπεζών αναμένεται να παίξει ο κ. Παπαδήμος, καθώς θεωρείται αξιόπιστος συνομιλητής και έχει τη δυνατότητα παρέμβασης στην ΕΚΤ.
πηγή: anatropi2020.blogspot.com 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...