2 Ιουνίου 2011

Πάμε για σύγκρουση μέχρις εσχάτων [άρθρο του Γ.Κουβαρά]


Με τους Αγανακτισμένους να γεμίζουν κάθε απόγευμα το Σύνταγμα, τον Μίκη στα Προπύλαια να τραγουδά «Ένα το Χελιδόνι» και τους βουλευτές να φυγαδεύονται μέσω Εθνικού Κήπου με κλεφτοφάναρα, είναι πλέον φανερό ότι είμαστε ένα βήμα πριν την… απόλυτη συναίνεση!Οι πολίτες, έτσι, χωρίς πρόγραμμα, επικοινωνώντας με Μαδρίτη και όχι με Βρυξέλλες, πέτυχαν αυτό που δεν κατάφεραν οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: Συναίνεσαν! Μόνο που η συναίνεσή τους είναι για τα ακριβώς αντίθετα απ’ αυτά που επεδίωκε ο Παπανδρέου. Δε θέλουν μνημόνιο, θέλουν πίσω την εθνική κυριαρχία και δε σκοπεύουν να καμφθούν, ούτε αν έρθει ο ίδιος ο Όλι Ρεν και τους ξαναευχηθεί «καλό κουράγιο»…

Αυτά που συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες στις πλατείες της χώρας επιβεβαιώνουν το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί το πολιτικό σύστημα, λειτουργώντας ερήμην της κοινωνίας. Δεδομένης, όμως, της σημερινής πραγματικότητας, επιβεβαιώνουν κάτι ακόμη πιο δυσάρεστο: Ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για την υπέρβαση αυτού του αδιεξόδου με όρους κοινωνικής συναίνεσης.
Η «διάσωση» της χώρας σε απλά Ελληνικά σημαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό απ’ αυτό που σημαίνει στη διεθνή γλώσσα την οποία μιλούν οι δανειστές μας. Για τους Αγανακτισμένους που κατακλύζουν τις πλατείες δε νοείται διάσωση με φτώχεια, ανεργία, ύφεση και ξεπούλημα των ασημικών. Για τους δανειστές μας, από την άλλη, δε νοείται διάσωση χωρίς μαζικές απολύσεις από το δημόσιο, υποθήκευση της δημόσιας περιουσίας και τολμηρές αποκρατικοποιήσεις. Η τέχνη της πολιτικής, όπως την ξέραμε μέχρι σήμερα, θα επεδίωκε μια σύνθεση ανάμεσα σ’ αυτά τα δύο αντίθετα άκρα, μια σύνθεση που θα εγγυάται γοργά και μετρήσιμα αποτελέσματα σε συνθήκες κοινωνικής ειρήνης. Μια σύνθεση που θα επιτυγχάνει τη διάσωση της χώρας με συμμέτοχο τον ελληνικό λαό.
Δυστυχώς, αντί για την τέχνη της σύνθεσης σήμερα έχει επιλεγεί ως μέθοδος «διάσωσης» η τέχνη του εκβιασμού. Οι πολίτες καλούνται να υπακούσουν γιατί δεν γίνεται αλλιώς! Η λογική είναι… αρχαιοελληνική:
Ανάγκα και Θεοί πείθονται! Μόνο που οι Αγανακτισμένοι μοιάζουν, πλέον,αποφασισμένοι να εφαρμόσουν την ίδια λογική από την αντίθετη σκοπιά: Αν πείθονται και οι Θεοί στην ανάγκη, σιγά μη δεν πειστεί το πολιτικό σύστημα και οι δανειστές μας: «Να γίνουμε 2 εκατομμύρια και να φυσήξουμε για να φύγουν», όπως είπε κι ο Μίκης.
Επειδή επιχείρηση σύνθεσης δε φαίνεται στον ορίζοντα – δε θέλουν, δεν μπορούν, δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες, όποιος κι αν είναι ο λόγος η ουσία δεν αλλάζει – είναι φανερό ότι πάμε για σύγκρουση μέχρις εσχάτων. Το επόμενο κρίσιμο ραντεβού στις πλατείες, κάτι σαν ραντεβού με την Ιστορία, είναι την ημέρα που θα ψηφιστεί στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας, γνωστό και ως Μνημόνιο ΙΙ. Ο Εθνικός Κήπος θα είναι έτοιμος, τα κλεφτοφάναρα αναμμένα κι ο Θεός βοηθός!
πηγή: aixmi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...