10 Ιουνίου 2011

Τηλεφωνήµατα. (άρθρο του Δημήτρη Μητρόπουλου)




ΤΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΗ ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΝΝΕΑ ΩΡΕΣ και βάλε κράτησε το άτυπο Υπουργικό Συµβούλιο της ∆ευτέρας. Κάποια στιγµή,ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου βγήκε έξω για να µιλήσει στο τηλέφωνο. Με ποιον; Με τοναµερικανό οµόλογό του Τίµοθι Γκάιτνερ πουτον έψαχνε. ΒΕΤΕΡΑΝΟΣ των µεγάλων κρίσεων του Μεξικού, τηςΡωσίας και της Ασίας τηδεκαετίατου ’90, ο Γκάιτνερ είναι ο άνθρωπος εµπιστοσύνης του Οµπάµαστην Ελλάδα.Ηθελε να πάρει κλίµα για όσα συµβαίνουν στην Αθήνα, εξ ου και η κλήση στον Παπακωνσταντίνου. Η Αµερική µπορεί να είχε χαθεί τα προηγούµενα χρόνια από τον ορίζοντά µας.
Εχει επανέλθει όµως τους τελευταίους µήνες. Ισως γιατί η Ευρώπη φαίνεται αργή και ασυντόνιστη, όπως στην κρίση των Ιµίων. Τότε που ο µακαρίτης πλέον υφυπουργός Εξωτερικών Ντικ Χόλµπρουκ είχε να λέει ότι απέτρεψε µέσα στη νύχτα µια πολεµική αντιπαράθεσηΕλλάδας - Τουρκίας, ενώ οι Ευρωπαίοι κοιµούνταν.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, οι Ευρωπαίοι δεν κοιµούνται. Απλώς δεν θέλουν να πληρώσουν, ιδίως οι Γερµανοί και οι άλλοιΒόρειοι. Ο Γκάιτνερ µιλάει τακτικά µε τον Παπακωνσταντίνου. Τα είπαν και πρόσφατα, στη Σύνοδο του ∆ΝΤ στην Ουάσιγκτον. Οι Αµερικανοί γνωρίζουν και στηρίζουν την παρασκηνιακή προσπάθεια της Ελλάδας να δοθεί οριστική λύση στο θέµα του χρέους και µάλιστα µε ορίζοντα το 2014. Το πακέτο ισοδυναµεί – χονδρικά – µε 100 δισ. ευρώ έξτρα βοήθεια. Αλλά και µε «διακράτηση» – αυτός είναι η λέξη της στιγµής – µέρους των ελληνικών οµολόγων από τιςτράπεζες που τα έχουν. Αυτέςθα τα «ρολάρουν» µπροστά στον χρόνο. ∆ενπρόκειται για επιµήκυνση, διότι δεν τη θέλει µε τίποτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώςσυνιστά «πιστωτικό γεγονός» – δηλαδή χρεοκοπία. Πρόκειταιεπίσης γιαεθελοντική ενέργεια του ιδιωτικού τοµέα, τη συµµετοχή του οποίου στη διάσωση τηςΕλλάδας θέλειδιακαώς το Βερολίνο. Γιατί; Για να µη φανεί ότι πληρώνει πάλι ο συνετός γερµανός φορολογούµενος, αλλά καινα δοθεί η εντύπωσηότι οι άσωτοι τραπεζίτες τιµωρούνται.

ΑΥΤΑ ΠΑΙΖΟΝΤΑΙ στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. του Ιουνίου. ∆εν είναι απλάπράγµατα καιοι νοµικές και χρηµατοοικονοµικές διευθετήσεις είναι δύσκολες. Οι Αµερικανοί – και εµείς! – θέλουν να κλείσει εκεί το θέµα της Ελλάδας. Εξ ου και ο συντονισµός µε την Αθήνα πριν από το δείπνο Οµπάµα - Μέρκελ. Στο µεταξύ, ο Παπακωνσταντίνου υπέστη, µετά τις εννιάµισι ώρες στο Υπουργικό, άλλες δεκατρεισήµιση ώρες τον ΚΤΕ τουΠΑΣΟΚ στηΒουλή. Πώς να εξηγήσει στον Γκάιτνερ τι είναι ο ΚΤΕ; Οπως έλεγε κυβερνητικός εξερχόµενος προχθές από τη συνεδρίαση αυτή: «Κοίτανα δεις: µας στηρίζει ο Οµπάµα, όχι όµως η Τόνια και ο Κουρουµπλής!» 

πηγή: ΑΓΙΟΓΡΑΦΙΕΣ από τα ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...