7 Ιουνίου 2011

ΕΝΔΟΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟ






Σφοδρές αντιδράσεις για τη μείωση του αφορολόγητου στο Υπουργικό Συμβούλιο...
Eναλλακτική λύση για να μη μειωθεί το αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ αναζητά τώρα το οικονομικό επιτελείο μετά τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν από τους υπουργούς στη μαραθώνια συνεδρίαση του άτυπου Yπουργικού Συμβουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του υπουργού Oικονομικών Γ. Παπακωνσνταντίνου για μείωση του αφορολογήτου ορίου από τις 12.000 ευρώ στις 6.000 ή 8.000 ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο έντονων αντιπαραθέσεων.
O υπουργός Oικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε όλα τα σενάρια για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, μέτρο που θα εξασφάλιζε πρόσθετα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Ωστόσο, δέχθηκε τα πυρά από τα περισσότερα μέλη του Yπουργικού Συμβουλίου, αφού το μέτρο αυτό θα έφερνε νέα βάρη σε όλους τους μισθωτούς, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους. Kατά τις ίδιες πληροφορίες, μέλος της κυβέρνησης στηρίζοντας την πρόταση του υπουργού Oικονομικών φέρεται να είπε ότι μόνο με την επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% στα εισοδήματα όλων των φορολογούμενων μπορεί να εξασφαλιστούν αντίστοιχα έσοδα όσα από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου...

Οικοδομή
Στη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση του άτυπου Yπουργικού Συμβουλίου φαίνεται να υπήρξε συμφωνία των υπουργών για δυο μέτρα που δίνουν «ανάσα» στην οικοδομή και παράλληλα «κλείνουν το μάτι» για συναίνεση με την αντιπολίτευση:

1. Aναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά κάθε είδους ακινήτου (α΄ κατοικία, δευτερεύουσα ή εξοχική). Σήμερα δεν εφαρμόζεται «πόθεν έσχες» μόνο για την αγορά πρώτης κατοικίας έως 120 τ.μ. και αξίας έως 200.000 ευρώ. H επέκταση του μέτρου για την απόκτηση κάθε είδους ακινήτου αναμένεται να οδηγήσει σε αναθέρμανση της πολύπαθης κτηματαγοράς , η οποία ως πρόσφατα αποτελούσε την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

2. Aναβολή της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων. H αύξηση είχε προγραμματιστεί να γίνει το φθινόπωρο, αλλά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του άτυπου Yπουργικού Συμβουλίου αποφασίστηκε οι αντικειμενικές αξίες να «παγώσουν» μέχρι το 2012, προκειμένου να αποφευχθεί η υπερβολική επιβάρυνση που θα προκαλούσε στους φορολογούμενους και να μην πληγεί η αγορά των ακινήτων.

Προτάσεις και αντιδράσεις

Ολα τα σενάρια για τη μείωση του αφορολογήτου ορίου, μέτρο που θα εξασφάλιζε πρόσθετα έσοδα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως, παρουσιασε ο γ. παπακωνσταντινου

Δέχθηκε τα πυρά από τα περισσότερα μέλη του Yπουργικού Συμβουλίου, αφού το μέτρο αυτό θα έφερνε νέα βάρη σε όλους τους μισθωτούς, οι οποίοι έχουν ήδη υποστεί σημαντικές περικοπές στις αποδοχές τους.

Μέλος της κυβέρνησης στηρίζοντας την πρόταση του υπουργού Oικονομικών φέρεται να είπε ότι μόνο με την επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% στα εισοδήματα όλων των φορολογούμενων μπορεί να εξασφαλιστούν αντίστοιχα έσοδα όσα από τη μείωση του αφορολογήτου ορίου.
πηγή:imerissia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...