11 Ιουνίου 2011

ΕΚΡΗΞΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ: "ΑΝ ΤΟΥΣ ΦΤΥΣΩ ΘΑ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΟΥΜΕ"





Γ. Παπανδρέου: «Ολέθριες θα είναι οι συνέπειες χωρίς τα διορθωτικά μέτρα»
«Ο πόνος είναι συγκυριακός, αλλά αν δεν τον αντέξουμε οι συνέπειες θα είναι ολέθριες και οι θυσίες θα πάνε χαμένες», διεμήνυσε ο Πρωθυπουργός κ.Γ. Παπανδρέουμιλώντας στην Βουλή, λίγες ώρες μετά την κατάθεση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού προγράμματος, υπογραμμίζοντας ότι «αν αντέξουμε θα έχουμε λύσει και το χρέος και όσα έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες και τότε θα μιλάμε για μια Ελλάδα πολύ διαφορετική και σίγουρα ποτέ πια σε επιτήρηση».
Παράλληλα τάχθηκε υπέρ των βαθιών θεσμικών αλλαγών στο πολιτικό σύστημα ώστε «να το εμπιστεύεται επιτέλους ο ελληνικός λαός», ενώ επανέλαβε ότι για το είδος των αλλαγών αυτών«χρειάζεται η ψήφος των πολιτών, μέσω δημοψηφισμάτων». Ανοιχτό άφησε επίσης το ενδεχόμενο αν χρειαστεί να γίνει και δημοψήφισμα στο πλαίσιο της νέας συνθήκης (της Λισαβόνας) για τον μόνιμο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. «Ίσως αν πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα αλλά να δούμε πια θα είναι η τελική διαπραγμάτευση», είπε σχετικά.





Ο κ. Παπανδρέου απαντώντας στις ερωτήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρη και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρα με αφορμή το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει: «Δεν θα φοβηθούμε στις πρώτες δυσκολίες. Είναι δύσκολα αλλά δεν θα φοβηθούμε», δήλωσε. Μάλιστα χρησιμοποίησε έντονα προσωπικούς τόνους με αφορμή την κριτική της αντιπολίτευσης αλλά και τις διαμαρτυρίες των πολιτών. «Αν έχει φύγει το ΔΝΤ και ο Παπανδρέου θα έχει φύγει και το χρέος;», διερωτήθηκε, σχολιάζοντας ότι «είναι εύκολο να δικάζει κανείς προθέσεις», ενώ πρόσθεσε με έμφαση: «Ποιος δημοκρατικά εκλεγμένος πρωθυπουργός θα ήθελε να βγαίνει με τον δίσκο να μαζεύει λεφτά και να ακούει τα σχολιανά του;». Ενώ συμπλήρωσε:«Δεν το κάνω για την πάρτη μου, το κάνω για τον συνταξιούχο, τον άνεργο, τον μισθωτό, τον νέο».
«Αϊ στο καλό…»
Απαντώντας στις επικρίσεις του κ. Τσίπρα ότι «είναι η φωνή των πιστωτών και των δανειστών μας», αλλά και σε όσους κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δανείζεται ενώ δεν υπάρχει η δυνατότητα αποπληρωμής του διογκούμενου χρέους, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Θα ήταν πολύ πιο δύσκολα αν δεν έτρεχα. Θέλετε ή όχι τα χρήματα αυτά; Πέστε το καθαρά. Θέλετε να τα διεκδικήσω; Αν μου πείτε πήγαινε και φτύστους να το κάνω».
Μάλιστα είπε με έναν έντονα προσωπικό τόνο: «Άι στο καλό λέω με αυτούς που έχουμε από πάνω στο κεφάλι μας. Θα ήταν εύκολο να κάνω τον ήρωα και να αισθανθώ εθνική ανάταση. Ξέρετε όμως πια θα ήταν η επόμενη μέρα που θα φεύγαμε από το ευρώ; Την επόμενη κιόλας μέρα δεν θα είχαμε να πληρώσουμε όλους τους δημόσιους υπάλληλους και τους συνταξιούχους. Αυτή θα ήταν πατριωτική στάση;»
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα πρέπει να αντέξει για να αλλάξει δημοκρατικά». «Αν μου πείτε ότι πρέπει να διεκδικήσω αυτά τα χρήματα και ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε σκληρά, τότε πρέπει να είμαστε συνεπείς στη μείωση του ελλείμματος». Παραδέχθηκε δε ότι «το πρόγραμμα δεν είναι ευχάριστο, το φάρμακο δεν είναι ευχάριστο», αλλά η θεραπεία θέλει συνέπεια». «Το ξέρω ότι περνούν δύσκολες στιγμές, είμαι δίπλα τους όσο μπορώ», είπε για τους πολίτες που σηκώνουν το βάρος των μέτρων, αλλά όπως σημείωσε «για αυτούς παλεύουμε». «Πληρώνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Δικαιολογημένη η αγανάκτηση, αλλά κάτι μας έφερε εδώ», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τους πιστωτές της χώρας, ο κ. Παπανδρέου είπε: «Τα δικά τους χρήματα μας δίνουν και θέλουν να είναι σίγουροι ότι το χρέος θα γίνει βιώσιμο, ότι θα γίνει βιώσιμη η οικονομία και ότι είμαστε αξιόπιστοι και δεν θα χάσουν τα λεφτά τους». Και υπογράμμισε ότι «πρέπει να είμαστε συνεπείς ακόμα και με διορθωτικά μέτρα», ενώ ζήτησε για άλλη μια φορά την συναίνεση της αντιπολίτευσης: «Να δείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι και κατανοούμε τις ευθύνες μας. Η συναίνεση είναι κάτι που δεν επιβάλλεται. Ζητώ από όλους συνεργασία και κατάθεση ιδεών. Ακούμε όλες τις θέσεις, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε θετικές προτάσεις για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα»,ανέφερε.

ΠΗΓΗ: vima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...