31 Μαΐου 2011

Η ΤΡΟΙΚΑ ΚΑΝΕΙ ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟ: "ΚΛΩΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ" ΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ [Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;]Το Vima.gr αποκαλύπτει σήμερα την έκθεση-εισήγηση της τρόϊκας για την "κλωνοποίηση" του Υπουργείου Οικονομικών, με διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του προυπολογισμού, των δαπανών και του δημοσίου χρέους από τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους δηλαδή τις εφορίες και τα τελωνεία, εισηγείται η τρόικα στην κυβέρνηση.
Η εξέλιξη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία και εξηγεί τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης και την "επιστράτευση", εσχάτως, του κ. Λουκά Παπαδήμου σε μυστικές αποστολές στο εξωτερικό. Και το επισημαίνουμε αυτό, διότι είναι πολύ πιθανό ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ να αναλάβει ένα εκ των δύο "κλώνων" του νέου υπουργείου Οικονομικών.
Στη μελέτη υπό τον τίτλο «Υψηλής προτεραιότητας μεταρρυθμίσεις των δημοσίων οικονομικών» την οποία υπογράφουν πέντε μέλη της αποστολής, οι κ.κ. Richard Hugdes, Pokar Khemani, Clare Lombardelli, Crista Bock και Mick Danaher, επισημαίνεται ότι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος και η λογοδοσία στη Βουλή για τα δημόσια οικονομικά.
Στο πυραμιδικό οργανόγραμμα του Υπουργείου προτείνεται κάτω από τον γενικό γραμματέα η δημιουργία τεσσάρων γενικών διευθύνσεων εκ των οποίων η μία θα έχει αρμοδιότητα τις Οικονομικές Υπηρεσίες (Financial Services).

 Ουσιαστικά, το υπουργείο θα αποκτήσει διπλό ρόλο: στην είσπραξη εσόδων με την τοποθέτηση ενός υπουργού και μιας σειράς γενικών διευθυντών, και στην εκπροσώπηση της οικονομίας στο εξωτερικό και την "υψηλή πολιτική". Όλα αυτά θα λάβουν συγκεκριμένη μορφή, πιθανότατα στον επόμενο ανασχηματισμό, ενώ η κυβέρνηση εξετάζει σοβαρά να ιδρύσει και ένα τρίτο υπουργείο που θα ονομαστεί "ϋπουργείο αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας" και θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις, πάντοτε σε συνεργασία με το tink tank που θα εγκαταστάσει η τρόϊκα, ειδικά γι  αυτόν τον σκοπό.
Ο νυν υπουργός Οικονομικών προαλείφεται, όπως υποστηρίζουν συνομιλητές του πρωθυπουργού, γι  αυτό το χαρτοφυλάκιο, ενώ ο κ. Παπαδήμος θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της λεγόμενης "υψηλής οικονομικής πολιτικής". Για τα έσοδα εξετάζονται διάφορες λύσεις, χωρίς να αποκλείεται να παραμείνει αναβαθμισμένος στη θέση του ο Φίλιππος Σαχινίδης...
Κάτω από αυτή θα υπάρχουν τρεις διευθύνσεις:
1. Για τον Προϋπολογισμό (σχεδιασμός και έλεγχος),
2. Για τα Λογιστικά και
3. Για το Συντονισμό των άλλων υφισταμένων υπηρεσιών. Η πρωτοτυπία έγκειται στη δημιουργία μιας Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών.

Ο Αρχιλογιστής
Στην ίδια μελέτη προτείνεται και μια διοικητική δομή που θα ενισχύει το ρόλο και τις αρμοδιότητες του αρχιλογιστή. Πουθενά δεν υπάρχει υφυπουργός ή άλλο πολιτικό πρόσωπο πλήν του υπουργού και του γενικού γραμματέα.
Ο αρχιλογιστής θα λαμβάνει οδηγίες απευθείας από τον υπουργό Οικονομικών και κάθε μήνα θα τον ενημερώνει γραπτώς για την υλοποίησή τους. Στον αρχιλογιστή θα αναφέρονται τρεις υπηρεσίες για τις δαπάνες και τρεις υπηρεσίες με αρμοδιότητα τα λογιστικά της Κεντρικής Κυβέρνησης. Ο αρχιλογιστής θα μεταφέρει στις υπηρεσίες για τις δαπάνες τις οδηγίες που θα λαμβάνει από το υπουργείο Οικονομικών για τις δαπάνες του ετήσιου προϋπολογισμού, για τις μηνιαίες δαπάνες, για την τήρηση των πλαφόν και για τη λήψη διορθρωτικών μέτρων.
Ο αρχιλογιστής θα έχει την υποχρέωση να ενημερώνει κάθε μήνα τον υπουργό κι ο υπουργός μαζί με τον αρχιλογιστή κάθε τρίμηνο τη Βουλή.

Οι Εφορίες
Οπως έχει γράψει «ΤΟ ΒΗΜΑ» το δεύτερο κομμάτι θα είναι το «Υπουργείο εσόδων» στο οποίο θα υπαχθούν οι ΔΟΥ, τα τελωνεία, το ΣΔΟΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους που θα έχει την ευθύνηση των ελέγχων (καύσιμα. ποτά, τρόφιμα κλπ).

Από τις 228 εφορίες που λειτουργούν σήμερα θα κλείσουν οι 213. Σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργούν μόνο 75 εφορίες από τις οποίες οι 20 στο νομό Αττικής. Σύμφωνα με το σχέδιο 2000, υπάλληλοι των εφοριών θα πάψουν να ασχολούνται με γραφειοκρατικά θέματα και θα βγούν στον δρόμο (αγορά, καταστήματα και επιχειρήσεις) για έλεγχο.
Σ΄αυτό το υπουργείο το οργανόγραμμα προβλέπει τη θέση του υπουργού, ενός γενικού γραμματέα και γενικούς διευθυντές. 
πηγή: vima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...