28 Μαΐου 2011

Πωλείται όπως είναι επιπλωμένη (η χώρα).



Δίνουν πίσω φόρους, ζητούν και άλλα «ασημικά»


Η άρον άρον πώληση οκτώ δημοσίων επιχειρήσεων και εκατοντάδων ακινήτων του Δημοσίου κατεβάζει τον πήχυ για τη νέα φοροεπιδρομή. Στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ οικονομικού επιτελείου και τρόικας, το... ζήτημα που φαίνεται να κυριαρχεί είναι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Αυτός ήταν άλλωστε και ο στόχος τους, όπως αποκαλύφθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η τρόικα απαιτεί την πώληση δημοσίων επιχειρήσεων και ακινήτων σε χρόνο «ντε-τε», προκειμένου να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης των 12 δισ. ευρώ και τη συμφωνία για νέο δάνειο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη δεν βαραίνει τόσο αν πήγαμε καλά στο πρώτο τρίμηνο όσο αν θα πάμε καλά τον προσεχή χρόνο.



Ειδικά στο ζήτημα της δημόσιας περιουσίας, η συναίνεση που αναζητούνταν αποσκοπεί στο να μη βρεθούν κάποιοι στη δύσκολη θέση, μελλοντικά, να κατηγορηθούν ότι ξεπούλησαν επιχειρήσεις και δημόσιες εκτάσεις.

Η πρώτη κίνηση μπορεί να έγινε προχθές με τον ΟΤΕ, αλλά η τρόικα φαίνεται να ζητεί άμεση πώληση -αν είναι δυνατόν και μέσα στον επόμενο μήνα ή το πολύ δίμηνο- και των υπόλοιπων 7 επιχειρήσεων που θα πουληθούν στο 100%, καθώς και των υπόλοιπων τεσσάρων επιχειρήσεων που θα εκποιηθούν μερικώς.

Εξ αυτών σύμβουλοι έχουν οριστεί για ΕΑΣ, Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ και ΟΔΙΕ, ενώ αναζητούνται για άλλες έξι επιχειρήσεις: Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ΟΛΠ, ΟΛΘ, καζίνο Πάρνηθας, ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Λάρκο.

Στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις ημέρες στην οδό Νίκης, η τρόικα επικεντρώνεται και στα διαρθρωτικά μέτρα, που αφορούν νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία και ΟΤΑ υπό τον φόβο της υπέρβασης των δαπανών τους. Η συρρίκνωση του δημόσιου τομέα είναι κυρίαρχο αίτημά τους και βέβαια δεν πρόκειται να δεχθούν προσλήψεις σαν τις 16.000 (7.000 νοσοκομεία, 4.000 εκπαιδευτικοί, 2.500 Ο.Α.) που έγιναν πέρυσι εν μέσω κρίσης.

Στο επίμαχο για τους φορολογουμένους κομμάτι των φόρων, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και περιορίζεται απλώς στο να τους φέρουν την κοστολόγηση των μέτρων που η κυβέρνηση θα αποφασίσει - αν και απορρίπτουν εκ των προτέρων οποιοδήποτε μέτρο θα πλήξει τις τράπεζες. Στον τομέα αυτό, όπως εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου, μπορεί να κατεβεί και ο πήχυς σε σχέση με αυτά που ανακοινώθηκαν την περασμένη Δευτέρα.

Οι συζητήσεις που γίνονται στο οικονομικό επιτελείο εστιάζουν σε 10 σημεία:

1 Η τρόικα απορρίπτει οποιοδήποτε μέτρο που μπορεί να πλήξει τις τράπεζες. Τα δύο μέτρα που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων αφορούν αύξηση στο 12% από 10% του φόρου επί των τόκων των καταθέσεων και επιβολή ειδικού τέλους 0,1% στις τραπεζικές συναλλαγές (στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες), με στόχο την άντληση πάνω από 700 εκατ. ευρώ.

2 Η μετάταξη προϊόντων από ΦΠΑ 13% σε 23% θα αφορά τα εστιατόρια, το φαγητό delivery, ενώ είναι υπό διαμόρφωση η λίστα με τα τρόφιμα που θα μεταταχθούν στον υψηλό συντελεστή. Δεν αποκλείεται να συνδυαστεί και με κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

3 Η επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης πιάνει αναψυκτικά, χυμούς και εμφιαλωμένο νερό. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αφορούν τη διαμόρφωση στο ύψος του φόρου της μπίρας (2,60 ευρώ ανά εκατόλιτρο), που είναι και η πιο πιθανή επιλογή, ή ακόμα και στο 50% του ΕΦΚ για ποτά (2.450 ευρώ ανά 100 λίτρα), ήτοι 1.225 ευρώ - όπως ισχύει για ούζο, τσίπουρο και τσικουδιά.

4 Επιβολή ενιαίου ειδικού φόρου κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το ποσό στο οποίο έχουν φτάσει έως τώρα αφορά ενιαίο ΕΦΚ 340 ευρώ για θέρμανσης και κίνησης, από 21 ευρώ που ισχύει σήμερα για το θέρμανσης και 412 ευρώ για το κίνησης. Υπάρχει και πρόταση για μείωση του ΕΦΚ σε χαμηλότερα επίπεδα.

5 Ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο προτείνεται να φτάσει ακόμα και στο ύψος του φόρου που θα καταλήξουν για το πετρέλαιο.

6 Η αύξηση κατά περίπου 20% των τελών κυκλοφορίας των οχημάτων, σε συνδυασμό με την αύξηση ίσως και πάνω από 20% του φόρου στα πολυτελή οχήματα, στα σκάφη και στις πισίνες.

7 Η αλλαγή του συστήματος ειδικού φόρου κατανάλωσης σε καπνά θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών πώλησης για τα φθηνά τσιγάρα.

8 Για τη μείωση του αφορολόγητου ορίου παίζουν σενάρια είτε να πέσει στα 8.000 ευρώ είτε στα 6.000 ευρώ. Το μέτρο πάντως θα πλήξει άμεσα τους μισθωτούς, καθώς η παρακράτηση φόρου εισοδήματος γίνεται βάσει κλίμακας. Και η πρόταση που υπάρχει είναι να ισχύσει από 1ης Ιουλίου.

9 Η περικοπή ή κατάργηση των φοροαπαλλαγών να γίνει με βάση το ετήσιο εισόδημα. Το όριο φαίνεται να μπαίνει στα 60.000 ευρώ, δηλαδή όσοι έχουν πέραν αυτού θα χάσουν τις όποιες απαλλαγές.

10 Η αύξηση της έκτακτης εισφοράς σε επιχειρήσεις και η επιβολή εισφοράς σε ελεύθερους επαγγελματίες εντάσσονται στις προτάσεις που έχουν γίνει.
πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...