Τελεσίγραφο: «Ο χρόνος σας τελειώνει».
Ακαριαία ήταν η αρνητική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Η σχετική ανακοίνωση μάλιστα εκδόθηκε από τις Βρυξέλλες προτού καν ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου κάνει τις επίσημες δηλώσεις του.
Στη γραπτή δήλωσή της η Κομισιόν επισημαίνει με βίαιο τρόπο ότι για την Ελλάδα «ο χρόνος τελειώνει» και επιτάσσει την πλήρη διακομματική συμφωνία και στήριξη στο πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ.
Η δήλωση έχει ως εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λυπάται για την αποτυχία των αρχηγών των ελληνικών πολιτικών κομμάτων να πετύχουν συναίνεση σε ό,τι αφορά την οικονομική προσαρμογή με στόχο να ξεπεραστεί η κρίση χρέους.
Η Κομισιόν αναμένει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες προκειμένου να επιτευχθεί διακομματική συμφωνία και υποστήριξη προς το πρόγραμμα Ε.Ε. –ΔΝΤ. Πρέπει να υπάρξει σύντομα συμφωνία, ο χρόνος τελειώνει.
Είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση και να υποστηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος.
Το εύρος της πρόκλησης αποτελεί τεστ για την ελληνική κοινωνία συνολικά και για το λόγο αυτό απαιτεί τη συμβολή όλων των κομμάτων και των πολιτών».
«Κλινικά νεκρή», η σύσκεψη…
Πασαρέλα, για εντυπώσεις ένα ακόμη συμβούλιο πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Χωρίς κανένα αποτέλεσμα –πλην μίας διαφαινόμενης σύμπλευσης Παπανδρέου και Σαμαρά στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων- ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να εφαρμόζει τα μέτρα που εξήγγειλε. Οι πρόωρες εκλογές αποκλείστηκαν.
Συνολικά η σύσκεψη κατέληξε σε ναυάγιο καθώς τρεις από τους τέσσερεις πολιτικούς αρχηγούς (Αντώνης Σαμαράς, Αλέκα Παπαρήγα και Αλέξης Τσίπρας) απέρριψαν την έκκληση του πρωθυπουργού για συναίνεση. Ο Γ. Καρατζαφέρης τάχθηκε υπέρ του σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης,
Παρά τη συνολική αποτυχία, η οποία διεφάνη και από τις επίσημες δηλώσεις, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας διέβλεψαν ότι υπήρξε σύγκλιση Παπανδρέου-Σαμαρά στο σχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις που αποτελούσε μέχρι τώρα το σημαντικότερο σημείο τριβής με την τρόικα.
Την εκτίμηση αυτή επιβεβαίωναν και πηγές του μεγάρου Μαξίμου. Και ο πρόεδρος της ΝΔ επιβεβαίωσε –και μέσα στη σύσκεψη και στην επίσημη δήλωσή του- ότι συμφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις.
Ωστόσο, έδειξε ότι θέλει να υποβαθμίσει αυτό το σκέλος της συμφωνίας και πρόβαλε μόνο την ισχυρή διαφωνία του στο θέμα της επιβολής νέων φόρων.
πηγή: nasostsaganelis.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου