5 Σεπτεμβρίου 2013


Αρκεί ένας απλός σαρκασμός, ένα μειδίαμα στο άκουσμα της είδησης. Ένας βουτηγμένος στον ίλιγγο των ζημιών και των δανειακών υποχρεώσεων εκδοτικός όμιλος κατάφερε να εξασφαλίσει άλλα 10 εκατ. ευρώ ομολογιακό δάνειο από μία τράπεζα η οποία
"έχει ανοιχτές τις πόρτες της-όπως σημειώνει ο διευθυντής του Capital κ. Θανάσης Μαυρίδης-επειδή τα χρήματα του ΤΧΣ τα έχει εγγυηθεί ο ελληνικός λαός. 

Το "Κουρδιστό Πορτοκάλι" υποδέχεται με ενθουσιασμό ένα ακόμη θαλασσοδάνειο που συνήψαν ένας πνιγμένος στα χρέη εκδότης, ο κ. Μπόμπολας, κι ένας τραπεζίτης ο οποίος επιβιώνει χάρη στο TXΣ-δηλαδή τις εγγυήσεις του ελληνικού λαού, (τα κερατιάτικα που πληρώνει ο ελληνικός λαός με τις θυσίες τους) του οποίου ο κ. Θεοχάρης ετοιμάζεται να λεηλατήσει και τις καταθέσεις δι΄ασήμαντον οφειλή στην εφορία.


Το δάνειο του κ. Κωστόπουλου στον κ. Μπόμπολα, ανοίγει την όρεξη και των υπολοίπων παρωχημένων μηντιαρχών, οι οποίοι δεν θα αργήσουν-εάν δεν το έχουν κάνει ήδη-να μπουν στο χορό των εκβιασμών προς τις τράπεζες και το Μαξίμου για νέο κύκλο δανεισμού στα ΜΜΕ-σαπάκια τους. 


(Την ίδια ώρα ένας ακόμη "μεγαλοκαναλάρχης"-του οποίου οι υπάλληλοι δημοσιογράφοι δεν κρύβουν την αδυναμία τους προς την Χρυσή Αυγή και τον Κασιδιάρη- γεννιέται στο ημίφως των εξωχώριων εταιρειών.)
Η μπόχα των MME απλώνεται και σκεπάζει τη χώρα σαν μια γιγάντια κουβέρτα από σκατά. Ο παλαιός κόσμος πεθαίνει μέσα στις αναθυμιάσεις του.


Με ενδιαφέρον θα περιμένουμε τα σχόλια του κ. Σόιμπλε για τα νέα κατορθώματα των Ελλήνων ολιγαρχών. Τόσο το συγκεκριμένο δάνειο, όσο και τα υπόλοιπα προς τα ΜΜΕ προκαλούν την κοινή γνώμη, η ετυμηγορία της οποίας θα είναι η ΘΑΝΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗγια την κυβέρνηση Σαμαρά. Ένας ακόμη πρωθυπουργός που σμίκρυνε την πολιτική του αξιοπρέπεια για χάρη των εγχώριων ολιγαρχών των ΜΜΕ. 

πηγή:Koυρδιστό ΠορτοκάλιΑκολουθεί το άρθρο του διευθυντή του Capital


Την ημέρα που ο Θεός έβρεχε εκατομμύρια...

Η εκδοτική εταιρεία Πήγασος κατόρθωσε  το ακατόρθωτο. Σε εποχή κρίσης, την ώρα που δυσκολεύονται ακόμη και κερδοφόρες εταιρείες να βρουν χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα, η εκδοτική εταιρεία του κ. Μπόμπολα  έπεισε την Alpha Bank να της εκδώσει ομολογιακό δάνειο ύψους 10 εκατ. ευρώ! Κι έπειτα αναρωτιούνται για ποιον λόγο είναι ο κόσμος στα κάγκελα και ποιος είναι εκείνος που έχει ανοίξει τις πόρτες του θηριοτροφείου...

Δεν ξέρουμε βασικά πράγματα για αυτό το ομολογιακό δάνειο. Δεν ξέρουμε τους όρους, το επιτόκιο. Δεν ξέρουμε αν η Alpha Bank έχει κάποιου είδους υποχρέωση να αγοράσει τις αδιάθετες ομολογίες. Επίσης, αν σε αυτή την περίπτωση υπάρχουν εγγυήσεις και τι είδους είναι αυτές. 

Θα σας πούμε τώρα τι ξέρουμε: Η εταιρεία Πήγασος έχει αρνητικό EBITDA. Στο εξάμηνο εμφάνισε  ζημιές 14,779 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών ύψους 10,8 εκατ. ευρώ του πρώτου εξαμήνου του 2012. Οι υποχρεώσεις στο εξάμηνο ανέρχονται σε 213 εκατ. ευρώ, όταν πέρυσι τον ίδιο καιρό ήταν 209 εκατ. ευρώ. Εξ αυτών οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις είναι στα 148 εκατ., έναντι 138 εκατ. ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2012. Να σημειώσουμε, τέλος, και τον τζίρο, ο οποίος ήταν στο πρώτο εξάμηνο του 2013 έφτασε στα 40 εκατ. ευρώ από 49 εκατ. ευρώ πέρυσι την ίδια εποχή. Ποιό νούμερο είναι αυτό που δείχνει βελτίωση για να δικαιολογεί δάνειο 10 εκατ. ευρώ; 

Εκτός κι αν η οικογένεια Μπόμπολα αγοράσει η ίδια όλες τις ομολογίες. Εκεί αλλάζει το πράγμα. Θα πούμε μπράβο στους επιχειρηματίες που βγάζουν από το σεντούκι τους χρήματα για να στηρίξουν τις εταιρείες τους και μάλιστα σε μία τόσο δύσκολη περίοδο. Και θα περιμένουμε να βγάλουν ακόμη περισσότερα για να ξεχρεώσουν τα χρήματα που οφείλουν σε τράπεζες και άλλες υποχρεώσεις. Τι στο καλό; Για ένα καθαρό κούτελο ζούμε σε αυτό τον κόσμο...

Θα υποστηρίξει κάποιος ότι τα λεφτά είναι των τραπεζών και ότι οι τράπεζες κρίνουν σε ποιον θα δώσουν δάνειο και σε ποιον δεν θα δώσουν. Αυτό είναι ένα επιχείρημα που έστεκε πριν από μερικά χρόνια, όταν η Alpha Bank και οι άλλες τράπεζες λειτουργούσαν αποκλειστικά και μόνο με τα κεφάλαια των μετόχων τους. Σήμερα οι τράπεζες  έχουν ακόμη ανοικτές τις πόρτες τους επειδή τα χρήματα του ΤΧΣ τα έχει εγγυηθεί ο ελληνικός λαός. 
Μπορούμε να υποδείξουμε στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις που έχουν σίγουρα καλύτερα οικονομικά αποτελέσματα από τις εταιρείες του κ. Μπόμπολα και διψούν για χρηματοδότηση. Εταιρείες που μπορούν να βρουν κι αυτές καλές εγγυήσεις, τις οποίες, όμως, οι τράπεζες δεν αποδέχονται!

Είναι γνωστό ότι η αγορά έχει σοβαρά προβλήματα, με το μεγαλύτερο εξ αυτών να είναι η έλλειψη ρευστότητας. Τα χρήματα των τραπεζών δεν αρκετά για να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς για φρέσκο χρήμα. Θα ήταν λοιπόν ηθικό και δίκαιο τα όποια χρήματα να μοιράζονται με κάποια κριτήρια και να πείθεται κάθε φορά η κοινωνία ότι τα δικά της χρήματα πιάνουν τόπο.  


Δεν είναι τυχαία η αίσθηση που έχει αποκομίσει ο κόσμος για τον ρόλο του Τύπου και τις  ευθύνες του για την σημερινή κατάσταση του τόπου. Ούτε και η απαξίωση των εφημερίδων και των καναλιών. Ο κόσμος βλέπει τι συμβαίνει και έχει κριτήριο.  Σε εποχή κρίσης δεν μπορεί μία τράπεζα να αρνείται να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης σε εταιρείες που ματώνουν για να κρατήσουν τις θέσεις εργασίας και να χρηματοδοτεί με τόση άνεση εταιρείες που έχουν αρνητικό EBIΤDA.  Δεν μπορεί τα media να αντιμετωπίζονται με προνομιακό τρόπο.  Υπάρχουν κι άλλες εισηγμένες εταιρείες που οι μετοχές τους βρίσκονται σε καθεστώς επιτήρησης...

Καταλαβαίνουν αυτή την στιγμή τι σκέφτεται ο κόσμος; Ποιο είναι το μήνυμα που του δίνουν;  Ότι τίποτα δεν άλλαξε και τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Κι αυτό είναι το χειρότερο. Όταν κάποιος τα έχει χάσει όλα και δεν έχει να χάσει κάτι άλλο ή να ελπίζει σε κάτι καλύτερο, τότε δεν τον ενδιαφέρει και το μέλλον. Μπορεί να ψηφίσει οτιδήποτε, αν έτσι πιστέψει ότι θα τιμωρήσει εκείνους που τον κορόιδεψαν. 


Και να σκεφτεί κανείς ότι στις τράπεζες υπάρχουν επίτροποι του κράτους, επίτροποι της τρόικας, επίτροποι του Έλληνα μετόχου (ΤΧΣ) και ελεγκτικές εταιρείες που έχει διορίσει η τρόικα.  Ένα σωρό, δηλαδή, κόσμος που υπάρχει για να προστατεύσει τα συμφέροντα των Ελλήνων και των Ευρωπαίων φορολογουμένων. Αν ήξεραν κάθε φορά οι φορολογούμενοι που πάνε οι φόροι τους...
Λεπτομέρεια: Επίτροπος στην Alpha Bank είναι ο κ. Κουτσός, ο οποίος και αναφέρεται στοΤΧΣΑναπληρωτής διευθυντής στο ΤΧΣ είναι ο υιός του. Ο πατέρας, δηλαδή, αναφέρεται στον γιό του! Γιάννη Στουρνάρα, το ακούς; Ποιος είπε ότι έχουμε τελειώσει με την οικογενειοκρατία; 


Θανάσης Μαυρίδης
capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...