20 Σεπτεμβρίου 2013

Αθανασίου:Δεν θα εκτελεστεί η απόφαση του Αρείου Πάγου για το Δίστομο για να μην διαταραχθούν οι Ελληνογερμανικές σχέσεις !!!


Ως «ηθικό εκτελεστή» των εκατοντάδων θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας του Διστόμου χαρακτήρισε στην άμεση και σκληρή ανακοίνωσή του το «Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα» τον Υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, με αφορμή τις σχετικές χθεσινές δηλώσεις του στη Βουλή, ο οποίος τάχθηκε κατά της εκτελέσεως αποφάσεως της Ολομελείας του Αρείου Πάγου για το Δίστομο, κατά του Γερμανικού δημοσίου με το αιτιολογικό ότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα διαταραχθούν οι Ελληνογερμανικές σχέσεις! «Ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Χαράλαμπος Αθανασίου με τις σημερινές του δηλώσεις «εκτέλεσε ηθικά» για δεύτερη φορά τα θύματα του Διστόμου. Είχε προηγηθεί ο Μιχάλης Σταθόπουλος τον Νοέμβριο του 2000, που δεν επέτρεψε τη δικαίωση των θυμάτων, παρά την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδιάς του 1997, την οποία επικύρωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου με την ιστορική απόφαση 11 του 2000, δικαιώνοντας τους αγώνες των Διστομιτών και του Ι. Σταμούλη» τονίζεται στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε άλλο σημείο της ανακοινώσεως προστίθεται το εξής: «Ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας στρέφεται ευθέως εναντίον της έννοιας της δικαιοσύνης, που αποτελεί θεμέλιο της δημοκρατίας και του σεβασμού στην «αξία του ανθρώπου», πρωταρχικής υποχρέωσης της Ελληνικής Πολιτείας (άρθρο 2, παρ. 1 του Συντάγματος). Στρέφεται επίσης εναντίον των αποφάσεων της Ελληνικής Δικαιοσύνης, επικαλούμενος, δήθεν, το «εθνικό συμφέρον», την ώρα που οι Γερμανοί αντιφασίστες, μερικοί από τους οποίους λάμπρυναν το Συνέδριο της Βιάννου, θεωρούν ως εθνικό συμφέρον της Γερμανίας την ανάληψη της ιστορικής της ευθύνης απέναντι στα θύματα του ναζισμού στην Ελλάδα και την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων!»

Σημειώνεται ότι χθες στη Βουλή ο Υπουργός Δικαιοσύνης Χ.Αθανασίου απατώντας σε ερώτηση του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Β. Καπερνάρου, είχε επικαλεστεί τα προβλήματα που θα προκύψουν στις ελληνογερμανικές σχέσεις από την αναγκαστική εκτέλεση κατά του Γερμανικού δημοσίου, καθώς κάτι τέτοιο «άπτεται μιας γενικότερης πολιτικής», ότι θα είναι «αποσπασματική κίνηση που θα όξυνε τις σχέσεις χωρίς να δίνεται οριστική λύση στο ζήτημα», ότι υπάρχουν και άλλοι αιτούντες, ότι στην υπόθεση των Γερμανικών οφειλών έχει αναμιχθεί το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που «μελετά το ζήτημα συνολικά για να βρεθεί ποιες είναι οι λύσεις και το νομικό μας οπλοστάσιο» και ότι γενικότερα η υπόθεση «αποτελεί πολιτικό θέμα» κ.λπ.

Παρεμβαίνοντας ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος μεταξύ άλλων, ζήτησε «…την εφαρμογή της Δικαιοσύνης σ’ αυτόν τον τόπο», καταγγέλοντας ταυτόχρονα «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη από την κυβέρνηση» (της εποχής Σημίτη). Ο ίδιος υπενθύμισε επίσης ότι για την υπόθεση του Διστόμου η

Γερμανία κλήθηκε να παραστεί στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, το αρνήθηκε, έχασε την δίκη, προσέφυγε στο Εφετείο, που απέρριψε την έφεση του Γερμανικού δημοσίου, οπότε προσέφυγε στον Άρειο Πάγο, ο οποίος «με συντριπτικότατη πλειοψηφία» απέρριψε την αίτησή της.

πηγή: parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...