29 Μαΐου 2013

Οι Γερμανοί έχουν την λύση για την ανεργία μας



Έρχονται οι ...mini jobs


Από ιδέες άλλο τίποτα η Task Force. Ιδιαίτερα όταν αυτές αφορούν στην μείωση των αμοιβών και στην ελαστικοποίηση της εργασίας. Όπως σήμερα αποκαλύπτουν τα «Παραπολιτικά» νέες πιέσεις για την υιοθέτηση πιο ευέλικτων μορφών εργασίας ασκούν στην κυβέρνηση εκπρόσωποι της Καγκελαρίας. Συγκεκριμένα, την παραίνεση των ιθυνόντων της task force και συνεργατών του Χορστ Ράιχενμπαχ δέχθηκε πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Απασχόλησης Γιάννης Βρούτσης για να δει με «άλλο μάτι» το μοντέλο mini jobs που εδώ και καιρό οι Γερμανοί ακολουθούν.


Πρόκειται για ένα μοντέλο ελαστικής εργασίας, χαμηλής αμοιβής, μηδενικής απόδοσης φόρου και ανάλογης πληρωμής εισφορών στα ασφαλιστικά ταμεία, το οποίοι οι Γερμανοί εισηγούνται στην κυβέρνηση με στόχο να μειωθεί άμεσα κατά 2% ο δείκτης της ανεργίας.

Αν και οι εκπρόσωποι του υπουργείου υποβαθμίζουν το θέμα και διαψεύδουν πως υπάρχει σε εξέλιξη τέτοιος διάλογος, γνωστό είναι στην Αθήνα πως οι Γερμανοί εδώ και πάρα πολύ καιρό απαιτούν να υπάρξει μελέτη για το κατά όσο τέτοιου είδους μορφές απασχόλησης θα βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στην Ελλάδα. Όπως τόνισε στην εφημερίδα μας μάλιστα κυβερνητικό στέλεχος «δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός πως προ μίας εβδομάδος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφκαγκ Σόιμπλε επέλεξε να ασχοληθεί με τα προγράμματα απασχόλησης των ανέργων και να επιρρίψει ευθύνες στην Ε.Ε. για την αργοπορία υιοθέτησης τους». Κι αυτό διότι οι Γερμανοί ξεκάθαρα θέλουν να επιβάλλουν το δικό τους μοντέλο στην αγορά εργασίας και να ανοίξουν ακόμα περισσότερο την εργασιακή ψαλίδα μεταξύ βορρά και νότου.

Ως δέλεαρ για την υιοθέτηση των mini jobs προς την τρικομματική κυβέρνηση χρησιμοποιούν οι τεχνοκράτες του κ. Ράιχενμπαχ το επιχείρημα πως θα υπάρξει μια εύκολη κι άμεση «νίκη». Δηλαδή πως η κυβέρνηση θα δείξει πως υπάρχει στα νούμερα άμεση πτώση της ανοδικά κινούμενης ανεργίας με αποτέλεσμα την αλλαγή του κακού κλίματος στην κοινωνία. Από την άλλη μεριά όμως ο σκεπτικισμός στο Μέγαρο Μαξίμου περισσεύει και για το λόγο αυτό δεν έχει προχωρήσει – προς το παρόν – η κουβέντα. Οι άνθρωποι της κυβέρνησης μετρούν ως αρνητική μια τέτοια δράση σε μια ταλαιπωρημένη κοινωνία καθώς θα δείξει πως η Ελλάδα παίζει με άλλους, όχι ισότιμους, όρους στην αγορά εργασίας. Κοινώς η χώρα μας θα μετατραπεί σε «αποικιακού χαρακτήρα επενδυτικό προορισμό» λόγω χαμηλών ημερομισθίων.

Αμοιβές …χαρτζιλίκια απλά για να πέσουν οι δείκτες

Κι αν κάτι τέτοιο μπορεί να έχει σαφές επικοινωνιακό αποτύπωμα, δεν συμβαίνει και με το κοινωνικό. Κι αυτό διότι σύμφωνα με το γερμανικό παράδειγμα, τέτοιου είδους εργασία στη χώρα μας θα αφορά όσους εργάζονται με αμοιβές κοντά στα 300 ευρώ το μήνα άρα δεν μιλάμε για βιώσιμη εργασία απλά για …χαρτζιλίκι.

Ο θεσμός των Mini Jobs ξεκίνησε στη Γερμανία μετά την κατάρρευση του τείχους και υπήρξε μέρος της περίφημης ατζέντας 2010 του Γκέρχαρντ Σρέντερ. Οι εργοδότες τότε του δυτικού κομματιού της χώρας για να μην υπάρξει κοινωνική έκρηξη στην ανατολή και για να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια χαμηλού κόστους εισηγήθηκαν αυτού του τύπου την απασχόληση. Στη Γερμανία το κόστος για να συμπεριληφθεί κάποιος σε τέτοιου είδους σχέση εργασίας είναι τα 450 ευρώ όμως στην Ελλάδα όπως είπαμε θα είναι σαφώς μικρότερο λόγω και της διαφοράς των οικονομιών. Βάσει των στοιχείων της Γερμανίας με τέτοιες ελαστικές σχέσεις εργασίας εργάζονται πάνω από 7 εκατομμύρια Γερμανοί σε δουλειές όπως η οικιακή εργασία, η μεταποίηση, η οικοδομή κτλ. Θέσεις κυρίως ανειδίκευτες και στη λογική της υποαπασχόλησης. Πάντως και στη Γερμανία το εν λόγω πείραμα δεν χαίρει μεγάλης εκτίμησης καθώς οι «μίνι εργαζόμενοι» πολλές φορές στερούν κανονικές θέσεις εργασίας και οι εργοδότες έχουν βολευτεί με αυτή τη στρεβλή λογική.

Διεθνείς αντιδράσεις

Πάντως αυτό που ανοικτά οι Γερμανοί εισηγούνται στη χώρα μας ήδη αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ της Καγκελαρίας και της Κομισιόν, καθώς οι Βρυξέλλες είναι αντίθετες σε αυτή τη μορφή της εργασίας που περισσότερο θυμίζει Κίνα παρά δύση. Μάλιστα Βέλγοι πολιτικοί εδώ και μήνες καταγγέλλουν ανοικτά τη Γερμανία πως με την εισήγηση τέτοιων τακτικών στο νότο επιδιώκουν να δημιουργήσουν ζώνες ευέλικτης και οικονομικότερης εργασίας εντός Ε.Ε. αποσκοπώντας να φέρουν τις δικές τους εργοστασιακές μονάδες από την Ασία και να εξασφαλίσουν χαμηλότερα κόστη. Μάλιστα ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Vande Lanotte και η υπουργός Εργασίας της ίδιας χώρας Minica Conick είχαν ασκήσει δριμεία κριτική σε επίσκεψή τους στο Ανόβερο μετά από καταγγελίες Γερμανών εργαζόμενων. Βέβαια τα κίνητρα των Βέλγων ήταν διαφορετικά καθώς η εκεί κυβέρνηση θεωρεί πως οι Γερμανοί λόγω αυτού του μέτρου «κλέβουν» από τους ίδιους επενδύσεις καθώς σειρά βιομηχανιών μετακομίζουν από το Βέλγιο στην φθηνότερη σε εργατικά χέρια Γερμανία.

Όμως κάτι ανάλογο με τη Γερμανία εφαρμόζει ήδη και η Αυστρία  ενώ η συζήτηση για ανάλογα μέτρα ξεκίνησε και στη Μεγάλη Βρετανία.

πηγή: moneypro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...