8 Μαρτίου 2012

Η εξερεύνηση του καθαρότερου υδάτινου συστήματος της Γης.

Στο πιο καθαρό υδάτινο σύστημα του πλανήτη, την υπόγεια αρχαία λίμνη Vostok, ανακοίνωσαν πως έφτασαν Ρώσοι ερευνητές. Η λίμνη Vostok, που βρίσκεται 3.768 μέτρα κάτω από τους πάγους, είναι η μεγαλύτερη λίμνη στην Ανταρκτική με έκταση 15.960 χιλιομέτρων.
«Οι επιστήμονές μας σταμάτησαν τη γεώτρηση, καθώς έφτασαν στην επιφάνεια της λίμνης», ανέφερε το πηγή που επικαλείται το ρωσικό πρακτορειο Ria Novosti.
Η λίμνη Vostok καλύφθηκε από τους πάγους της Ανταρκτικής πριν από περίπου 14 με 20 εκατομμύρια χρόνια και δεν έχει ...

έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα από τότε. Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το νερό της λίμνης είναι το καθαρότερο στον κόσμο και ελπίζουν να ανακαλύψουν άγνωστες μορφές ζωής.
Μάλιστα, ορισμένοι επιστήμονες εκτιμούν πως η εξερεύνηση της λίμνης μπορεί να δώσει στοιχεία για μορφές ζωής που ενδέχεται να φιλοξενούνται στους υπόγειους ωκεανούς της Ευρώπης, του δορυφόρου του Δία. Αν οι προσπάθειες των Ρώσων επιστημόνων στεφθούν με επιτυχία, ενδέχεται να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην κατανόηση του πλανήτη μας, αλλά πιθανότατα και δορυφόρων του ηλιακού μας συστήματος και εξωπλανητών.
Έπειτα από μια δεκαετία προσπαθειών, η ρωσική αποστολή στην Ανταρκτική έφτασε μέχρι την επιφάνεια της περίφημης Λίμνης Βοστόκ, μιας γιγάντιας μάζας γλυκού νερού που παραμένει απομονωμένη εδώ και εκατομμύρια χρόνια κάτω από τέσσερα χιλιόμετρα πάγου.


Οι Ρώσοι επιστήμονες για να διατηρήσουν την καθαρότητα της λίμνης σταμάτησαν τη γεώτρηση προτού το γεωτρύπανο αγγίξει το νερό. Όπως ανακοίνωσαν, αντικατέστησαν το συμβατικό γεωτρύπανο από ένα θερμαντικό στοιχείο που έλιωσε τον πάγο μέχρι να φτάσει το επιθυμητό βάθος.
Στη συνέχεια, μόλις ειδοποιήθηκαν από ειδικό αισθητήρα για την ύπαρξη νερού, άντλησαν την κηροζίνη που είχαν διοχετεύσει στο φρεάτιο, προκειμένου να εμποδίσουν το σχηματισμό πάγου, και ρύθμισαν την πίεση ώστε το νερό της λίμνης να αρχίσει να ανεβαίνει στο φρεάτιο της γεώτρησης.
Σημειώνεται πως την ίδια στιγμή, μία βρετανική αποστολή στην Ανταρκτική δηλώνει έτοιμη να ξεκινήσει γεώτρηση στην υπόγεια λίμνη Ellsworth, ενώ παράλληλα Αμερικανοί ερευνητές έχουν σχεδόν φτάσει στο Ρεύμα Πάγου Ουίλανς, ένα ρεύμα γλυκού νερού βαθιά μέσα στον πάγο.



από το press-gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...