7 Μαρτίου 2012

Όλο το παρασκήνιο του ανασχηματισμού

Μίνι ανασχηματισμό στην κυβέρνηση Παπαδήμου έφερε τελικά η παραίτηση του Χρ. Παπουτσή, με «ελεγχόμενες καραμπόλες» και μία έκπληξη. Μετά από εννέα μέρες (από την παραίτηση) και τουλάχιστον τρεις έντονου παρασκηνίου, το Μέγαρο Μαξίμου κατέληξε σε αλλαγές του κυβερνητικού σχήματος που, για να γίνουν, έπρεπε πρώτα να «σκοντάψουν» στις «κόκκινες γραμμές» των κομμάτων και δη της Νέας Δημοκρατίας.

Επί αρκετές ώρες ο κ. Μ. Χρυσοχοΐδης βρισκόταν προς το υπουργείο της «Κατεχάκη», που είχε την πολιτική μπαγκέτα για δύο φορές. Την ίδια ώρα ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του αναζητούσαν ... τον νέο υπουργό Ανάπτυξης, κάνοντας έναν κύκλο επαφών και αναγνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι η αντικατάσταση έπρεπε σ' αυτή τη φάση να γίνει από πολιτικό πρόσωπο.

Ταυτόχρονα, όσοι γνώριζαν τις κινήσεις αντιλαμβάνονταν ότι «προκαλούσαν» μίνι ανασχηματισμό, αλλά δεν ήθελαν επίσης να «ταράξουν» ισορροπίες.

Τελικά, αργά χθες το βράδυ, εκδόθηκε η ανακοίνωση του πρωθυπουργού:

Υπουργός Πολιτικής Προστασίας του Πολίτη αναλαμβάνει ο Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει ορκιστεί άλλες δύο φορές ως πολιτικός προϊστάμενος της «Κατεχάκη». Εκτός από τον νυν υφυπουργό, Μανώλη Οθωνα, αναβαθμίζεται σε θέση υφυπουργού και ο κ. Λευτέρης Οικονόμου, μέχρι χθες γενικός γραμματέας.

Στο υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, μετατίθεται από το Παιδείας η Αννα Διαμαντοπούλου, ενώ διατηρείται στη θέση του αναπληρωτή ο κ. Σ. Ξυνίδης και του υφυπουργού ο Θ. Μωραΐτης.

Η «έκπληξη» στο Παιδείας αφορά στον ορισμό του πανεπιστημιακού κ. Γιώργου Μπαμπινιώτη, ο οποίος αναλαμβάνει καθήκοντα υπουργού με αναπληρωτή τον κ. Κ. Αρβανιτόπουλο και υφυπουργό την Εύη Χριστοφιλοπούλου.

Εγκυρότατες πληροφορίες αναφέρουν ότι το Μέγαρο Μαξίμου πέρασε αρχικά πολλές ώρες διαβούλευσης για την πλήρωση της θέσης στο Προστασίας του Πολίτη, ενώ εξέταζε σοβαρά και το ενδεχόμενο αλλαγής στο Ανάπτυξης.

Επί δύο ημέρες όμως, καταγραφόταν δυστοκία σχετικά με το πρόσωπο που θα αντικαθιστούσε για «δύο προεκλογικούς μήνες» τον κ. Χρυσοχοΐδη, ο οποίος αποχωρεί από κει μετά τη σημαντική κόντρα με τον Γερμανό υπουργό κ. Ρέσλερ. Εγινε κρούση σε πολλά πρόσωπα, όπως στον κ. Γ. Στουρνάρα, ενώ ο κ. Παπαδήμος είχε κατά πληροφορίες συνομιλήσει με την κυρία Διαμαντοπούλου για το Ανάπτυξης.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης συμφωνούσε να αναλάβει καθήκοντα για τρίτη φορά υπουργού στην «Κατεχάκη», ενώ χθες κλήθηκε στο Μαξίμου ο κ. Λ. Οικονόμου για σχετική συζήτηση (ανέλαβε τελικά υφυπουργός του).

Είναι πασιφανές ότι ο κ. Χρυσοχοΐδης εγκαταλείπει οριστικά πια το σενάριο περί υποψηφιότητάς του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ - κάτι που κατά πληροφορίες συζήτησε χθες το απόγευμα και με τον Ευ. Βενιζέλο σε συνάντηση που είχαν στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών.

Για το Παιδείας εξετάστηκε σοβαρά το ενδεχόμενο και επί ώρες να αναλάβει καθήκοντα υπουργού ο αναπληρωτής, Κ. Αρβανιτόπουλος, σύμφωνα όμως με πληροφορίες ο αρχηγός της ΝΔ κ. Αντ. Σαμαράς ήταν αντίθετος, υποστηρίζοντας ότι παραμένει στην αρχική συμφωνία για τη συγκρότηση κυβέρνησης!

Οι ίδιες πληροφορίες επιμένουν ότι νωρίτερα ο κ. Παπαδήμος επικοινώνησε με την Αννα Διαμαντοπούλου, με την οποία είχε έτσι κι αλλιώς επικοινωνία για άλλα θέματα από το Σαββατοκύριακο.

Λέγεται ότι στο επιτελείο του πρωθυπουργού είχαν από την πρώτη στιγμή μια... λίστα με προτάσεις που είχαν συντάξει, μεταξύ των οποίων αυτή για τον Γιώργο Μπαμπινιώτη, που ορκίζεται σήμερα ενώπιον του Κ. Παπούλια στις 3.30 το μεσημέρι, και για την Εύη Χριστοφιλοπούλου που τελικώς παραμένει υφυπουργός, όπως και ο Κ. Αρβανιτόπουλος στη θέση του αναπληρωτή.

Να σημειωθεί ότι, παρά τη διάψευση από το επιτελείο της ΝΔ, ο κ. Παπαδήμος είχε εκ του σύνεγγυς συζήτηση με τον Α. Σαμαρά την Κυριακή το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ για τα ίδια θέματα συζήτησε χθες το μεσημέρι και με τον Γ. Παπανδρέου.

Φώφη Γιωτάκη
από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...