4 Μαρτίου 2012

Μύθοι και αλήθειες για τα γενόσημα φάρμακα


Διχασμός στην κοινή γνώμη έχει προκληθεί με τα γενόσημα (αντίγραφα) φαρμάκα, μετά και από το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας το οποίο επιτρέπει τη χρήση τους. Η εφαρμογή του νέου Μνημονίου και των αλλαγών που φέρνει, μεταξύ άλλων και στον τομέα της Υγείας και Πρόνοιας, έχει προκαλέσει την έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων -γιατρών, φαρμακοποιών, φαρμακοβιομηχάνων και Πολιτείας, για το «φλέγον» ζήτημα. 



Οι διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΦ


Ωστόσο, τη διαβεβαίωση ότι τα γενόσημα φάρμακα είναι εξίσου ασφαλή και αποτελεσματικά με τα πρωτότυπα δίνει ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ) Γιάννης Τούντας. Όπως, σημείωσε στο Newpost.gr, τα περισσότερα από τα 52 γενόσημα φάρμακα που ελέγχθηκαν μέσα στο 2011, κατόπιν καταγγελιών για παρενέργειες, ήταν πρωτότυπα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΦ, όπου κι αν παράγεται ένα φάρμακο, είτε στην Ινδία είτε στο Πακιστάν είτε στις Ηνωμένες Πολιτείες, για να εισαχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάλλεται σε πολλαπλούς ελέγχους. Επομένως δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για τους πολίτες, ενώ στις ίδιες διαβεβαιώσεις προέβη και υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος την περασμένη από το βήμα της Βουλής.

Παρόλα αυτά, μεγάλη μερίδα πολιτών είναι ελλιπώς ενημερωμένη για το τι ακριβώς είναι στην πραγματικότητα τα γενόσημα φάρμακα, ενώ κρατά στάση αμφισβήτησης για την ποιότητα των εν λόγω φαρμάκων- δικαίως καθώς πολλοί γιατροί προβάλλουν ενστάσεις στην χρήση τους.


Τι είναι τα γενόσημα φάρμακα


Με τον όρο γενόσημα εννοούμε φάρμακα όμοια σε σύνθεση και αποτελεσματικότητα με τα πρωτότυπα φάρμακα που έχουν χάσει το δικαίωμα αποκλειστικής κυκλοφορίας. Πρόκειται για δραστικές ουσίες, που κυκλοφόρησαν ως πρωτότυπα φάρμακα πριν από τουλάχιστον 15 χρόνια. Τα γενόσημα φάρμακα αποτελούν.... εύκολη επιλογή των συστημάτων υγείας λόγω της χαμηλότερης τιμής τους.

Τα γενόσημα φάρμακα ή generics όπως αποκαλούνται διεθνώς, είναι ουσιαστικά τα αντίγραφα των φαρμάκων εκείνων των οποίων λήγει η πατέντα και θεωρούνται ουσιωδώς όμοια με αυτά, αφού περιέχουν την ίδια ακριβώς δραστική ουσία. Από επιστημονικής απόψεως δηλαδή τα generics είναι όμοια και δεν έχουν καμία διαφορά ως προς την θεραπευτική τους δράση και ικανότητα με αυτά των πρωτοτύπων.


Αποτελεσματικότητα στις ασθένειες

Υπάρχουν πολλοί βέβαια που προβάλουν διάφορες ενστάσεις ως προς την αποτελεσματικότητα τους με το επιχείρημα πως είναι δυνατόν τα πρωτότυπα να είναι όμοια με το αντίγραφα, ισχυρισμός ο οποίος μπορεί να γίνει δεκτός για τις περιπτώσεις εκείνες όπου τα generics προέρχονται από χώρες με χαμηλή αξιοπιστία.

Η θεραπευτική αξία των φαρμάκων εξαρτάται απολύτως από τις δραστικές ουσίες που περιλαμβάνουν. Η ποιότητα των αντιγράφων φαρμάκων και η ασφάλεια της χρήσης τους από τους πολίτες, δεν υπολείπεται από αυτή των αντίστοιχων επωνύμων.
Η ανώτατη τιμή των γενοσήμων, διεθνώς, κατά μέσο όρο ορίζεται στο 60% της τιμής των αντίστοιχων επώνυμων φαρμάκων, με προφανές οικονομικό όφελος και στους καταναλωτές και στις κυβερνητικές δαπάνες.


«Μόδα» για τις κυβερνήσεις τα γενόσημα- Φθηνή λύση

Τα αντίγραφα /γενόσημα φάρμακα επειδή είναι φθηνότερα από τα πρωτότυπα η αύξηση της χρήσης τους συμβάλλει στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, αρκεί βέβαια να είναι εξίσου αποτελεσματικά, γιατί ένα ακριβό φάρμακο που είναι αποτελεσματικό, εξασφαλίζει μικρότερη διάρκεια θεραπείας και έτσι μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στη μείωση των συνολικών δαπανών περίθαλψης.
  
Η προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων από την κατανάλωση των γενόσημων είναι εδώ και χρόνια επιδίωξη πολλών κυβερνήσεων αλλά και της διεθνούς φαρμακοβιομηχανίας. Χώρες με ισχυρή παραγωγική βάση φαρμακευτικών προϊόντων και γνώση της χρήσης γενόσημων, όσο και οι διεθνείς πολυεθνικές εταιρείες έρευνας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα γενόσημα. Είναι δε σύνηθες τα τελευταία χρόνια οι πολυεθνικοί όμιλοι έρευνας είτε να δημιουργούν, είτε να εξαγοράζουν εταιρείες παραγωγής γενόσημων.


Φυσικά, η κυβέρνηση πρέπει να «κατοχυρώσει» μια συνολική πολιτική γενοσήμων με σύστημα κατεύθυνσης της συνταγογραφίας μέσω οδηγιών προς τους πολίτες με στόχο την σωστή και τεκμηριωμένη συνταγογράφηση προς ηλικιωμένους κυρίως πολίτες. Τα γενόσημα φαρμάκα παράγονται κυρίως στην Αμερική, την Ινδία και το Πακιστάν.

Πάντως, παρά τις διευκρινίσεις του ΕΟΦ για την ασφάλεια των γενοσήμων φαρμάκων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε ανακοίνωσή του χαρακτήρισε την νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Υγείας ως επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία αλλά και ως υποβάθμιση της φαρμακευτικής περίθαλψης. Επίσης, η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας τόνισε ότι ο καθορισμός των τιμών των γενοσήμων χαμηλότερα από το 40% της τιμής του πρωτοτύπου θα οδηγήσει σε μαρασμό τις ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες.

Όπως και να έχει η προσεκτική ανάγνωση των οδηγιών για την χρήση ενός γενόσημου φαρμάκου και οι συμβουλές από τον προσωπικό γιατρό αποτελούν την αποτελεσματικότερη λύση στο... μυστήριο των αντίγραφων φαρμάκων.


από το newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...