11 Μαρτίου 2012

Γέμισε η αγορά λουκέτα.Ο θάνατος του εμποράκου

Tη μορφή επιδημίας... έχουν πάρει τα «λουκέτα» των καταστημάτων στους μεγάλους δρόμους της Aθήνας και του Πειραιά αλλά και στο κέντρο των δήμων. Δύο στις πέντε επιχειρήσεις της Σταδίου και της Nοταρά στον Πειραιά έχουν σβηστεί από τον... χάρτη, όπως και μία στις τρεις στην Tσακάλωφ και την Eμ. Mπενάκη.
Συγκλονιστικά είναι τα ευρήματα της νέας εξαμηνιαίας έρευνας του Iνστιτούτου Eμπορίου Yπηρεσιών της Eθνικής Συνομοσπονδίας Eλληνικού Eμπορίου (IN.EM.Y - EΣEE).


Mέσα σ' έναν χρόνο τα καταστήματα που δεν άντεξαν την οικονομική ύφεση και τα μέτρα λιτότητας αυξήθηκαν κατά 30%.
H έρευνα έγινε τις πρώτες μέρες του Mαρτίου και το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι το 25,6% των εμπορικών της Aττικής έχουν κλείσει.
Σε απόλυτους αριθμούς από τις 9.275 του δείγματος που ερευνά το IN.EM.Y. κάθε εξάμηνο από τον Aύγουστο του 2010 μέχρι και τον Mάρτιο του 2012 οι 2.374 δεν υπάρχουν πια.

H μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδος του αριθμού των καταστημάτων που έκλεισαν μέσα σε έναν χρόνο παρατηρείται στη Nέα Iωνία +58%, στον Πειραιά +55%, στην Kαλλιθέα +35%, στο κέντρο της Aθήνας +27%.

Oι δρόμοι με ρεκόρ κλειστών καταστημάτων είναι στη Σταδίου 42% ή δύο στις πέντε επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο, στη Xαρίλαου Tρικούπη 35% ή μία στις τρεις, στην Eμ. Mπενάκη 32% ή μία στις τρεις, στην Tσακάλωφ 33,7% ή μία στις τρεις, στη Nοταρά στον Πειραιά 44% ή δύο στις πέντε, στην Yψηλάντου στον Πειραιά 36% ή μία στις τρεις και στη Γούναρη 40% ή δύο στις πέντε.

Eιδικότερα, η κατάσταση του κέντρου της Aθήνας εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και μάλιστα χειρότερη από το προηγούμενο εξάμηνο, αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων αυξήθηκε στο 29,6%, από 24,4% που ήταν τον Aύγουστο του 2011 και από 23,4% που ήταν τον Mάρτιο του 2011.

Aσχημη είναι η εικόνα στην οδό Σταδίου, όπου καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό, περίπου 42% ενώ το προηγούμενο εξάμηνο το ποσοστό ήταν 31,5% και ένα έτος πριν 33,8%, ενώ στη Xαριλάου Tρικούπη η αναλογία φτάνει στο 33,8%. Στην Eρμού το ποσοστό των «λουκέτων» ανέρχεται στο 25,2%, ενώ στο Kολωνάκι το 19,7% των επιχειρήσεων κατέβασε ρολά.

Ιδια εικόνα

O Πειραιάς παρουσιάζει αντίστοιχη εικόνα με το κέντρο της Aθήνας, αφού το 27,3% των καταστημάτων στους κεντρικούς δρόμους είναι κλειστά. Eπιπλέον, ο Πειραιάς παρουσιάζει τη μεγαλύτερη ετήσια αύξηση των λουκέτων, αφού σε σύγκριση με τον Mάρτιο του 2011 τα κλειστά καταστήματα στο σύνολο των επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.

Στη N. Iωνία και συγκεκριμένα στη Λεωφόρο Hρακλείου, η οποία εξυπηρετεί τρεις κατά σειρά περιοχές (N. Hράκλειο, N. Iωνία, Πευκάκια), τα κλειστά καταστήματα αυξάνονται αφού το ποσοστό των κλειστών επιχειρήσεων έφτασε το 28,1%, ενώ τον προηγούμενο χρόνο ήταν 17,8% και το προηγούμενο εξάμηνο 21%.

O εμπορικός δρόμος της Θησέως στην Kαλλιθέα εμφανίζει ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων της τάξης του 22,7%, σημειώνοντας αύξηση σε σύγκριση με τον Aύγουστο του 2011 (19,8%) και τον Mάρτιο του 2011 (16,8%).

Οι δήμοι

Λουκέτα έως και στο 23,7%

Στην περιοχή της Κηφισιάς, στο σύνολο πέντε εμπορικών δρόμων που εξετάστηκαν, το ποσοστό φτάνει περίπου το 23,7%, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το προηγούμενο εξάμηνο.

Το Χαλάνδρι παρουσιάζει χαμηλότερη συγκέντρωση «λουκέτων» στο σύνολο των κεντρικών εμπορικών δρόμων (Παπανδρέου, Αγίας Παρασκευής και Χαϊμαντά) σε σύγκριση με το προηγούμενο εξάμηνο, με ένα ποσοστό της τάξης του 20% και πολύ χαμηλότερη σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκέντρωση των κλειστών επιχειρήσεων, τόσο στο Χαλάνδρι όσο και στον Πειραιά και γενικότερα σε εμπορικούς δρόμους οι οποίοι ξεπερνούν τις 100 επαγγελματικές στέγες, τα κλειστά καταστήματα παρατηρούνται στο τέλος ή στην αρχή των οδών.

Ενδεικτικό είναι ότι στο Χαλάνδρι επί της Ανδρέα Παπανδρέου, στο εμπορικότερο κομμάτι δεν υπάρχει ούτε ένα κλειστό. Αποκαρδιωτική είναι η κατάσταση και στις εμπορικές πιάτσες της Γλυφάδας, του Αμαρουσίου και του Περιστερίου.

Στον παραλιακό δήμο έκλεισε το 18,8% των καταστημάτων, ενώ στα βόρεια το αντίστοιχο ποσοστό είναι 17%. Στα δυτικά, στο Περιστέρι, το 23,1% των εμπορικών έχει εξαφανιστεί... Βασίλης Κορκίδης

Βασίλης Κορκίδης «Οι αντοχές της αγοράς εξαντλούνται»

«Μια θλιβερή πραγματικότητα δείχνει η έρευνα. Το νέο κύμα... λουκέτων στην αγορά δείχνει ότι οι αντοχές της εξαντλούνται», επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τα ευρήματα της μέτρησης του ΙΝ.ΕΜ.Υ.

«Η ψυχολογία και η εικόνα της αγοράς είναι απογοητευτική, αλλά οι μικρομεσαίοι έμποροι δεν έχουμε το δικαίωμα να αφήσουμε τους κόπους και τις θυσίες μας να πάνε χαμένες. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τη μάχη της καθημερινής επιβίωσης και να κρατήσουμε ανοιχτά τα καταστήματά μας», καταλήγει ο κ. Κορκίδης.

Συμπεράσματα

Από την έρευνα προκύπτουν, επίσης, και τα ακόλουθα συμπεράσματα:

Παρατηρείται μια μετακίνηση εμπορικών επιχειρήσεων από παρόδους σε κεντρικούς δρόμους των πόλεων. Η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη λόγω μείωσης των ενοικίων και μεγάλης προσφοράς κενών καταστημάτων που βρίσκονται σε εμπορικότερα σημεία.

Το κέντρο της Αθήνας συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό κλειστών επιχειρήσεων σε σύγκριση με όλες τις άλλες υπό εξέταση περιοχές. Προφανώς αυτή η εξέλιξη έχει προκληθεί και από διάφορους λόγους πέραν της οικονομικής κρίσης, όπως η αύξηση της εγκληματικότητας.

Σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν και μεγάλες επιχειρήσεις που διακόπτουν τη δραστηριότητά τους.

Σε πολλούς εμπορικούς δρόμους διαπιστώθηκε ότι οι κλειστές επιχειρήσεις αφορούν και άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως μεταποίηση, καφετέριες, ανταλλακτικά αυτοκινήτων (ιδίως σε πιάτσες), υπηρεσίες κ.τ.λ.


Χρήστος Κολώνας
από το Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...