7 Μαρτίου 2012

Εδώ είναι Ελλάδα, δεν είναι παίξε - γέλασε: “Εσείς θα πληρώνετε ρεύμα, εμείς θα κρατάμε χαράτσι!”


Ανεξάντλητοι σε εμπνεύσεις φοροείσπραξης αποδεικνύονται οι “μανδαρίνοι” των οικονομικών υπηρεσιών, αφού τώρα ανακάλυψαν ένα άλλο τρικ που ενδεχομένως να οδηγεί και σε διακοπές ρεύματος σε όσους δεν πληρώνουν το χαράτσι για τα ακίνητα!
Το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δημοσιοποίησε και την εγκύκλιο με οδηγίες σχετικό με το περίφημο τέλος – ανάμεσά τους και η διαδικασία εξαίρεσης – καλεί τους πολίτες να μην προχωρούν σε μερική εξόφληση των λογαριασμών της ΔΕΗ, γιατί το ποσό που θα καταβάλλουν, ανεξάρτητα από το εάν αντιστοιχεί στην κατανάλωση ρεύματος, θα λογίζεται ως μέρος του χαρατσιού!!!Για τη συντριπτική, όμως, πλειονότητα των καταναλωτών που πρέπει να συγκαταβάλουν το λογαριασμό της ΔΕΗ και το ειδικό τέλος ακινήτων δεν έχει κανένα πρακτικό νόημα η μερική εξόφληση ενός λογαριασμού της ΔΕΗ γιατί στον επόμενο λογαριασμό εξοφλείται το τμήμα του λογαριασμού που δεν έχει καταβληθεί, δηλαδή αυτό που αφορά το ειδικό τέλος ακινήτων και όχι την κατανάλωση ρεύματος.


Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας. Αυτό πρέπει να αποσαφηνιστεί για την προστασία του καταναλωτικού κοινού”, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη σχετική ανακοίνωση.


Και πέραν της υφέρπουσας κόντρας με τη ΔΕΗ, αυτό που είναι προφανές δεν είναι άλλο από το ότι η κρατική επιχείρηση ηλεκτρισμού, εφόσον δεν παίρνει συνολικά το ποσό που αναφέρει ο λογαριασμός, θα μπορεί να προχωρεί σε διακοπή ρεύματος, αφού θα θεωρείται ότι δεν έχει εξοφληθεί η κατανάλωση ηλεκτρικού.


Παρακάμπτεται με αυτόν τον τρόπο η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία έκρινε ως αντισυνταγματική τη διακοπή της ηλεκτροδότησης με το αιτιολογικό ότι δεν έχει εξοφληθεί το χαράτσι.


Διαβάστε εδώ  για τη σχετική απόφαση του ΣΤΕ.


Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει βεβαίως ότι “δεν έχει διακοπεί σε κανέναν πολίτη, άξιο προστασίας που έχει πραγματική αδυναμία καταβολής του ειδικού τέλος ακινήτων, η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό διασφαλίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις του νόμου, στις οποίες όποιος έχει δικαίωμα να υπαχθεί μπορεί να υπαχθεί με μια πάρα πολύ απλή διαδικασία”…


Διαβάστε εδώ την εγκύκλιο που δημοσιοποίησε σήμερα το υπ. Οικονομικών, στην οποία περιγράφεται και η διαδικασία εξαίρεσης από την επιβολή του τέλους.


To σίγουρο είναι ότι με αυτό το τέχνασμα, σε επίπεδο αριθμών το υπουργείο εμφανίζει μεγαλύτερα έσοδα, τα οποία φυσικά τα χάνει η ΔΕΗ, η οποία θα πρέπει να είναι πιο αυστηρή, πλέον, με τις διακοπές.


από το protothema.gr


Απίστευτη η ταλαιπωρία καταναλωτών με το κωλοχαράτσι σας!
Στο σκοτάδι βρίσκονται εδώ και δύο μέρες οι καταναλωτές για το τι ισχύει τελικά με το τέλος ακινήτων, ενώ καθημερινά διαδραματίζονται σκηνές χάους και ταλαιπωρίας για τους εκατοντάδες πολίτες που σπεύδουν στα ταμεία της ΔΕΗ.


Σχεδόν 24 ώρες μετά το μπάχαλο που δημιουργήθηκε με την ΔΕΗ, η οποία δια του εκπροσώπου επικοινωνίας της, Κίμωνα Στεργιώτη δήλωσε ότι μπορεί ο καταναλωτής να πληρώσει μόνο το ρεύμα και το τέλος ακινήτου να σταλεί μετά από 4 μήνες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, που τελικά έδωσε παράταση στην σύγχυση που επικρατεί.


Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι όσοι καταναλωτές οφείλουν να πληρώσουν το χαράτσι και αρνούνται τότε στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ τα χρήματα που θα κατατεθούν θα πάνε για την εξόφληση του τέλος ακινήτων και όχι για την κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα ένας καταναλωτής παίρνει στα χέρια του έναν λογαριασμό της ΔΕΗ ύψους 100 ευρώ, εκ των οποίων τα 50ευρώαφορούν την κατανάλωση ρεύματος και τα 50ευρώτο χαράτσι, και αποφασίζει να μην πληρώσει το τέλος ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών εξηγεί ότι δεν γλιτώνει από το χαράτσι διότι από το ποσό που θα πληρώσει στον επόμενο λογαριασμό θα κρατηθούν 50ευρώγια το τέλος ακινήτων.


Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών άφησε αιχμές για τη στάση «ορισμένων στελεχών» της ΔΕΗ στα οποία επέρριψε την ευθύνη για το μπάχαλο. «Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας» ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο.


Ωστόσο αν διαβάσει κανείς την εγκύκλιο ΠΟΛ 1056 με ημερομηνία 2 Μαρτίου του 2012 της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων καταλαβαίνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πως τελικά θα εισπράξει η ΔΕΗ αντί για την κατανάλωση του ρεύματος μόνο το χαράτσι. (Διαβάστε την ΠΟΛ του υπουργείου Οικονομικών)


Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 4 παράγραφος 1.2 αναφέρεται ότι: «Αν δεν καταβληθεί το τέλος, εν όλων η εν μέρει, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΕΤΗΔΕ του οικείου έτους, διαγράφουν το οφειλόμενο κατά την ημερομηνία αυτή ΕΕΤΗΔΕ από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των υπόχρεων και αποστέλλουν κατάσταση στη ΓΓΠΣ κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση 1.2 του άρθρου αυτού». Πρακτικά αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι δίνεται στη ΔΕΗ η δυνατότητα να διαχωρίσει το τέλος και να το αποστείλει στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.


Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι καθυστερεί η αποστολή στις εφορίες της νέας εγκυκλίου που θα ορίζει την διαδικασία με την οποία ο έφορος θα εξετάζει την καταβολή του τέλους ακινήτων σε περισσότερες δόσεις και θα αποφασίζει είτε την απαλλαγή του φορολογούμενου είτε την καταβολή μειωμένου τέλους.
από το real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...