17 Φεβρουαρίου 2012

«Χειροπέδες» για να δεχτούμε το Ειδικό Ταμείο για το χρέος- Απειλούν με χρεoκοπία οι Γερμανοί

Με κάθε τρόπο πιέζουν οι δανειστές την Αθήνα προκειμένου να αποδεχθεί την σύσταση του περίφημου Ταμείου, μέσω του οποίου θα γίνεται η αποπληρωμή των χρεολυσίων- δανείων. Να θυμίσουμε, πως πρόκειται για πάγιο αίτημα της γερμανογαλλικής πλευράς και προβλέπει την δέσμευση κεφαλαίων πρώτα για την πληρωμή των δανειστών και απ’ ότι θα περισσεύει θα καταβάλλονται μισθοί, συντάξεις και λειτουργικά έξοδα του δημοσίου. 

Πρόσφατα το θέμα επανέφερε το περιοδικό «Der Spiegel» κάνοντας λόγο για λειτουργία ειδικού Ταμείου για την εξυπηρέτηση του χρέους. Το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «φωτογράφιζε» την πλευρά Σόιμπλε και του παραδοσιακού βιομηχανικού κατεστημένου, με το Βερολίνο να ζητά ακόμη μεγαλύτερες...
διασφαλίσεις από την ελληνική κυβέρνηση.    

Το Moneypost.gr στις 13/2 είχε προειδοποιήσει για δύο κρίσιμες παραμέτρους (το αγγλικό δίκαιο και την λειτουργία του ειδικού Ταμείου) υπό τον εύγλωττο τίτλο «Το ένοχο μυστικό του Ευάγγελου Βενιζέλου» σημειώνοντας την έντονη ανησυχία του υπουργού Οικονομικών τις τελευταίες ημέρες.    

Η γερμανογαλλική πρόταση μπορεί, μέχρι τώρα, να συναντά  τις αντιρρήσεις της Αθήνας αλλά σε αυτή την δυσχερέστατη συγκυρία πολύ δύσκολα θα αντέξουν μέχρι τέλους. Για τεχνικές λεπτομέρειες έκανε λόγο ο Ευ. Βενιζέλος μετά την τηλεδιάσκεψη (για το Eurogroup), που πρόκειται να τακτοποιηθούν μέχρι τη Δευτέρα. 

Στενότατα, πιεστικότατα τα χρονικά περιθώρια και οι δυνατότητες ελιγμών, καθώς παράλληλη εμπλοκή σημειώνεται και στο PSI. Είναι ενδεικτικό, πως η δημόσια πρόσκληση προς τους κατόχους ελληνικών ομολόγων αρχικά είχε προγραμματισθεί για τις 13/2 μετατέθηκε για τις 20 του μήνα, και εφόσον υπάρξει απόφαση στο Eurogroup. 

Και αυτό, όταν στις 20 Μαρτίου λήγει το τριετές ομόλογο ύψους 14,4 δισ. ευρώ, του οποίου η ένταξη στο PSI θεωρείται απαραίτητη λόγω του δυσθεώρητου ύψους του. Για όσους γνωρίζουν άλλωστε, τυχόν μη καταβολή του, ισοδυναμεί με ελληνική χρεωκοπία. Τα περιθώρια ασφυκτικά λοιπόν, με την Ελλάδα να μην έχει περιθώριο της παραμικρής κίνησης.          

Σε ότι αφορά ειδικότερα, την προοπτική λειτουργίας του ειδικού Ταμείου είναι λογικό να διευκολύνει την γερμανική πλευρά και να θορυβεί την ελληνική. Θα προβλέπει τη σύσταση διεθνούς χαρτοφυλακίου (θα εδρεύει  στο Λουξεμβούργο), θα περιλαμβάνει κάθε λογής έσοδα (από πωλήσεις παγίων, αποκρατικοποιήσεις μέχρι καλύψεις ομολόγων, βοήθεια των δανειστών), που τμηματικά θα χρησιμοποιούνται για την καταβολή των υποχρεώσεων ΠΡΩΤΑ προς τους δανειστές. 

από το newpost.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...