21 Φεβρουαρίου 2012

Επήλθε συμφωνία: δηλαδή,μάγκες θα πεινάσετε περισσότερο!

Υστερα από μαραθώνια συνεδρίαση που ξεκίνησε σε κλίμα διάχυτης αισιοδοξίας και εξελίχθηκε σε θρίλερ 14 ωρών λόγω των δυσμενών προβλέψεων της τρόικας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, σε συμφωνία με τους ιδιώτες πιστωτές, αποφάσισαν:

1. Την έγκριση του δεύτερου πακέτου σωτηρίας της Ελλάδας ύψους 130 δισεκατομμυρίων ευρώ.

2. Την απομείωση του...
ελληνικού δημοσίου χρέους στο 120,5 % του ΑΕΠ έως το 2020.
Οι ιδιώτες πιστωτές θα υποστούν «κούρεμα» έως και 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων τους, έναντι 50% που έθετε ως στόχο η Σύνοδος Κορυφής του Δεκεμβίου, εξέλιξη που αφαιρεί 107 100 δισεκατομμύρια ευρώ χρέους από τις πλάτες των επόμενων γενεών.

Αυτό θα επιτευχθεί με κλιμακωτό επιτόκιο που θα ξεκινάει από το 2%, θα φθάσει στο 3% έως το 2020 και θα αυξηθεί στο 4,3 % από το 2021 έως και την λήξη των νέων, τριαντακονταετούς διάρκειας, ομολόγων. Σημειωτέον ότι μέχρι τώρα, οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ιδιωτών δανειστών προέβλεπαν επιτόκιο 3% από σήμερα έως και το 2020 και 3,75 από το 2021 έως την ωρίμανση των νέων ομολόγων.
Συμφωνία - λύτρωση για νέο πακέτο και κούρεμα 107 δισ. ευρώ

3. Την ενισχυμένη - μόνιμη παρουσία ελεγκτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα
Στη ανακοίνωση του Eurogroup αναφέρεται: «Κρίνουμε αναγκαία την περαιτέρω ενδυνάμωση των θεσμικών δυνατοτήτων της Ελλάδας. Καλούμε λοιπόν την Κομισιόν να ενδυναμώσει σημαντικά την μόνιμη παρουσία της στην Ελλάδα (...) Τα κράτη - μέλη είναι έτοιμα να προσφέρουν ειδκούς που θα ενσωματωθούν στην Task Force.

4. Την άμεση προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους μέσω και συνταγματικής κατοχύρωσης
Στο ανακοινωθέν επίσης προστίθεται: «To Eurogroup επίσης χαιρετίζει την πρόθεση της Ελλάδας να θέσει σε εφαρμογή έναν μηχανισμό που ua επιτρέπει την καλύτερη εποπτεία του επίσημου δανεισμού και των εγχωρίως παραγόμενων κονδυλίων που προορίζονται για την εξυπηρέτηση του χρέους μέσω της απευθείας πληρωμής σε έναν αποσπασμένο λογαριασμό.

Τέλος, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόθεση της Ελλάδας να εισαγάγει μέσα στους επόμενους δύο μήνες τονομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει την προτεραιότητα στην αποπληρωμή του χρέους. Η πρόβλεψη αυτή θα πρέπει να κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα όσο το δυνατόν συντομότερα».

Γιούνκερ: Ανευ προηγουμένου συμφωνία
Για ένα "άνευ προηγουμένου" σχέδιο στήριξης της Ελλάδας που έχει ως στόχο να εγγυηθεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, μίλησε ο πρόεδρος του Eurogroup στη συνέντευξη Τύπου που ξεκίνησε στις 6.00 το πρωί.

«Η μεγάλης εμβέλειας συμφωνία» περιλαμβάνει οικονομική βοήθεια και μία «άνευ προηγουμένου» απομείωση του χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές, «ώστε να υπάρξουν οι εγγυήσεις για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Εκτινάχθηκε το ευρώ στην αγορά συναλλάγματος τα ξημερώματα της Τρίτης, μετά από την ανακοίνωση της συμφωνίας για δανειοδότηση της Ελλάδας στη διάσκεψη του Eurogroup. Μέσα σε δέκα λεπτά σημειώθηκε αύξηση από 1,3185 σε 1,3266 έναντιο του δολαρίου...

από το ΕΘΝΟΣ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...