21 Φεβρουαρίου 2012

Τεράστια επιτυχία της συμφωνίας διάσωσης: Μόνιμος μηχανισμός… μείωσης στις επικουρικές!

Sporos: Του Γιώργη του Κουτρουμάνη του αρέσει λένε να του φωνάζουν το σύνθημα: Κουτρουμάνη γερά - πάρε τα λεφτά απ' τα πουρά !

Δεν ήταν η περικοπή από τις συντάξεις του Ιουνίου στις κύριες και στις επικουρικές – και, μάλιστα, με αναδρομική ισχύ από τον Γενάρη σε οκτώ δόσεις– η μόνη “μαύρη” είδηση της ημέρας για τους συνταξιούχους.Κι αυτό γιατί στο νομοσχέδιο για τη λειτουργία του ΕΟΠΠΥ, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης κατέθεσε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία ουσιαστικά δημιουργείται ένας μηχανισμός ...
μόνιμης μείωσης των επικουρικών συντάξεων και, μάλιστα, με υπουργική απόφαση!

Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από τις νέες ρυθμίσεις του υπ. Εργασίας, οι επικουρικές συντάξεις μετατρέπονται σε ατομικούς λογαριασμούς μετά την έναρξη της λειτουργίας του ενιαίου ταμείου επικουρικής ασφάλισης (ΕΤΕΑ) από την 1η Ιουλίου 2012. 

Το δε ύψος των συντάξεων θα καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα των ταμείων . 

Επίσης η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων οδηγεί σε μειώσεις κυρίως για τους νέους συνταξιούχους ενώ όσα ταμεία δεν ενταχθούν θα πρέπει στο εξής να «τα βγάλουν πέρα μόνα τους» χωρίς να υπολογίζουν την βοήθεια της πολιτείας .

Ποιοι εντάσσονται

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου:

1) στο ΕΤΕΑ εντάσσονται από την έναρξη λειτουργίας του: α) το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών (ΕΤΕΑΜ), β)  οι τομείς του Tαμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα (ΤΕΑΙΤ), γ) το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΕΑΔΥ) και οι τομείς αυτού  «ΤΕΑΠΟΚΑ» και «ΤΑΔΚΥ», δ) το Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ)  ως προς την  επικουρική ασφάλιση, ε) οι τομείς του Κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του Ταμείου Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφέλειας (ΤΑΥΤΕΚΩ) και στ) o Κλάδος Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ του ΤΑΥΤΕΚΩ ως προς τους κατ’ επικουρική ασφάλιση ασφαλισμένους του. Το ΕΤΕΑ λειτουργεί με ενιαία διοικητική και  οικονομική οργάνωση.

2) Μέχρι την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας του ΕΤΕΑ τα αναφερόμενα στην προηγούμενη παράγραφο   ταμεία. τομείς και κλάδοι  δύνανται με αποφάσεις των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των ασφαλισμένων, κάθε ταμείου, ή τομέα ή κλάδου να εξαιρούνται από την ανωτέρω ένταξη. 

3) Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης δύνανται να εντάσσονται στο ΕΤΕΑ μέχρι 31.12.2012, μετά από  σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων  ασφαλισμένων και μετά από  εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης  και άλλα επικουρικά ταμεία καθώς και όσα από τα προβλεπόμενα  στην παρ. 1 του άρθρου  εξαιρέθηκαν. 

4) Τα  ταμεία επικουρικής ασφάλισης, τομείς ή κλάδοι  που δεν εντάσσονται   μέχρι την 31η-12-2012 στο  ΕΤΕΑ μετατρέπονται αυτοδίκαια  σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (ν.π.ι.δ.) υποχρεωτικής ασφάλισης   
Στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ  υπάγονται υποχρεωτικά:

α)  οι   νεοπροσλαμβανόμενοι στον Ιδιωτικό, Δημόσιο και Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα, στις Τράπεζες και τις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας μετά την έναρξη λειτουργίας του ΕΤΕΑ, 

β)  οι ήδη   ασφαλισμένοι των ταμείων - τομέων και κλάδων επικουρικής ασφάλισης που εντάσσονται  στο ΕΤΕΑ.   

Πόροι  είναι:

1. Τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των ασφαλισμένων και εργοδοτών. Το ποσό εισφοράς υπολογίζεται σε ποσοστό 3%  για τον ασφαλισμένο και σε ποσοστό 3% για τον εργοδότη επί των πάσης φύσεως αποδοχών του εργαζόμενου. Τα ποσοστά αυτά προσαυξάνονται για τους υπαγόμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα  κατά 1,25% για τον ασφαλισμένο και κατά  0,75% για τον εργοδότη και για τους υπαγόμενους στα υπερβαρέα επαγγέλματα  κατά 1% για τον ασφαλισμένο και 2% για τον εργοδότη. 

Προβλεπόμενα ποσοστά εισφορών υπέρ των ταμείων – τομέων και κλάδων που εντάσσονται  στο ΕΤΕΑ και τα οποία υπερβαίνουν τα οριζόμενα στα προηγούμενα εδάφια ποσοστά, καθώς και οι ασφαλιστέες αποδοχές επί των οποίων υπολογίζονται  εξακολουθούν να ισχύουν.

2.  Τα έσοδα από τις προβλεπόμενες  εισφορές   υπέρ των ταμείων  – τομέων και κλάδων που εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, οι πρόσοδοι περιουσίας καθώς και  η απόδοση των κεφαλαίων και αποθεματικών αυτών και κάθε άλλο έσοδο  και πόρος που  προβλέπεται στην οικεία νομοθεσία ή άλλες γενικές διατάξεις νόμων.

Διανεμητικό σύστημα με χρονικό όριο το 2014

Το ΕΤΕΑ λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται  για πρώτη φορά  από 1-1-2001 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση.  Το ίδιο σύστημα εφαρμόζεται και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31-12-2000 για το χρόνο ασφάλισης από 1-1-2015 και εφεξής.
Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται για κάθε ασφαλισμένο των κατηγοριών αυτών  τηρούνται σε ατομικές μερίδες.    

1. Χρόνος ασφάλισης είναι:

α) Ο χρόνος για τον οποίο καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές από την έναρξη λειτουργίας  του ΕΤΕΑ  και εφεξής.

β) Ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στους  εντασσόμενους φορείς – τομείς και κλάδους, 
συμπεριλαμβανομένου του χρόνου που αναγνωρίστηκε και εξαγοράστηκε ή συνεχίζεται η εξαγορά του, καθώς και ο χρόνος που έχει προσμετρηθεί από οποιαδήποτε  αιτία, λογίζεται ότι πραγματοποιήθηκε στην ασφάλιση του ΕΤΕΑ. 

Οι ασφαλισμένοι του ΕΤΕΑ δικαιούνται σύνταξης, εφόσον θεμελιώνουν αντίστοιχο δικαίωμα συνταξιοδότησης στο φορέα κύριας ασφάλισής τους  για την αυτή αιτία και έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος,  αναπηρίας και θανάτου που προβλέπει η νομοθεσία του κάθε φορέα κύριας ασφάλισης τους καθώς και η γενικότερη νομοθεσία, όπως εκάστοτε ισχύουν. 

Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης διαμορφώνεται με βάση α) τα δημογραφικά δεδομένα β) το ποσό συσσώρευσης των εισφορών με επιτόκιο που καθορίζεται από το ποσοστό μεταβολής του μισθού των εργαζομένων γ) την μεταβιβασιμότητα ή μη της σύνταξης και δ) το επιτόκιο προεξόφλησης. 

Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης  αναπροσαρμόζεται ετήσια η σύνταξη με στόχο τη μη δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο.  

2.Μέχρι 31-3-2012 εκδίδεται απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μετά από σύμφωνη γνώμη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής,  με την οποία καθορίζονται οι τεχνικές παράμετροι καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την υλοποίηση της παρ.1 του άρθρου αυτού.

3. Για  τους ασφαλισμένους μέχρι 31-12-2000,  οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1-1-2015, το ποσό της σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων. 

α) το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 31-12-2014 και  υπολογίζεται σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές  διατάξεις και τη γενικότερη νομοθεσία όπως ισχύουν ,

β) το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1-1-2015 και εφεξής και υπολογίζεται σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου αυτού.

από το protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...